• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حقوق بشر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حقوق بشر، زمان، استنباط، کتاب و سنت.

پرسش: از آن‌جا که مفاهیم حقوق بشر اختصاص به عصر حاضر دارد، آیا این مفاهیم، قابل استنباط از کتاب و سنت است؟

پاسخ: بحث حقوق بشر اختصاص به زمان حاضر ندارد و از زمان‌های کهن در میان زمام‌داران و‌ اندیشمندان مطرح و مورد بحث و ارزیابی قرار ‌گرفته است. هم‌چنین با توجه به رسالت جهانی و دائمی اسلام، اختصاص آن به عصر سابق حرف نادرستی است.
برخی حقوق اساسی بشر در اسلام بدین شرح است: ۱. مکتب اسلام، اهمیت خاص برای حق حیات انسان قائل است و آن ‌را در رأس همه حقوق قرار می‌دهد؛ ازاین‌روست که در اسلام، کشتار انسان‌ها به‌شدت مذمت شده است. ۲. از دیدگاه اسلام، آزادی یک حق، و ناشی از استعدادها و تمایلات عالی انسانی است. آزادی به مفهوم اسلامی، نخست از درون آغاز می‌شود و تا انسان از قیدوبند اسارت‌های درونی آزاد نگردد، از اسارت طاغوت‌ها و عوامل بیرونی رها نمی‌شود. ۳. اصل مساوات و برابری، نخستین پایه نظام اجتماعی اسلام است و هیچ‌یک از ادیان و مکتب‌های فلسفی دیگر، در این حد برای برابری انسان ارزش قائل نشده‌اند و این نوع تفاوت، از اختلاف بینش در شناخت شخصیت و ارزش‌های والای انسان ناشی می‌شود.



با مراجعه به نصوص اسلامی و تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی جوامع اسلامی در طول پانزده قرن، می‌توان به وضوح وجود یک تصور و‌ اندیشه مشخص اسلامی در زمینه مسائل حقوق بشر را دریافت و به این حقیقت پی برد که مسائل حقوق بشر ـ چه در تئوری و چه در عمل ـ همواره در تاریخ اسلام مطرح و مورد توجه بوده است و تنها مذهبی که به بهترین شیوه به دفاع از حقوق انسان‌ها اقدام نموده، اسلام عزیز است.


اصولی چون کرامت انسان، آزادی، مساوات، تعلیم و تربیت، حقوق زنان و کودکان و نظایر آن به بهترین نحو در کتاب و سنت معصومان (علیهم‌السلام) مورد تبیین و تأکید قرار گرفته‌اند که در ادامه به تعدادی از آن‌ها می‌پردازیم؛ اما قبل از آن، ذکر چند نکته، لازم است:

۲.۱ - اختصاص نداشتن بحث حقوق بشر به زمان حاضر

بحث حقوق بشر اختصاص به زمان حاضر ندارد و از زمان‌های کهن در میان زمام‌داران و‌ اندیشمندان مطرح و مورد بحث و ارزیابی قرار ‌گرفته است؛ برای مثال در قرن پنجم قبل از میلاد، در عصر و زمانی که قدرت‌های فاتح، هیچ‌گونه احساس رحم و شفقتی نسبت به ملل مغلوب نداشتند و بیش‌تر آنان را قتل‌عام می‌کردند، کورش کبیر پس از فتح بابل فرمان داد که به مردم شهر آسیبی نرسد، همه مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و بی‌دینان تحت فشار قرار نگیرند، خانه‌های آنانی را که خراب شده بود، از نو ساخت و معابد بسته شده آنان را باز کرد و خدایان معابد را به جای خود بازگردانید.
سقراط معتقد بود که شهر دولت، باید جایی باشد که افکار و استعدادهای افراد بتواند جولان یابد و حیثیت و مقام فرد، محفوظ و محترم باشد و رشدونمو کند؛ به ‌طوری که هر فرد، در حدود و لیاقت و استعداد خود قادر بر ترقی و پیشرفت باشد.
نظر ارسطو این بود که دولت بایستی تأمین‌کننده نیازمندی‌های عمومی و پرورش‌دهنده استعدادهای مردم باشد، وگرنه خبیث است.
منشور کبیر انگلستان که در سال ۱۲۱۵ صادر شده، شامل یک سلسله حقوق انسانی و آزادی‌های عمومی است؛ از قبیل: احاله رسیدگی دعاوی به دادگاه‌ها و مراجع صالحه، منع توقیف غیر قانونی، تناسب میان جرم و کیفر، لغو کار اجباری و بیگاری، جواز رفت‌و‌آمد به کشور انگلستان و ... به دنبال انقلاب کبیر فرانسه که در سال ۱۷۸۹ صورت گرفت، مجلس مؤسسان فرانسه موادی از اصول حقوق بشر را تنظیم و به نام «اعلامیه حقوق بشر» اعلام کرد. این اعلامیه در یک مقدمه و ۱۷ ماده تنظیم شده که اغلب مواد آن، با اعلامیه جهانی حقوق بشر توافق دارد و موارد دیگر.
[۱] منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۶۰-۱، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.
[۲] قربانی، زین‌العابدین، اسلام و حقوق بشر، ص۱۰۴-۷۰، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۲ش.


۲.۲ - اختصاص نداشتن بحث حقوق بشر به زمان گذشته

با توجه به رسالت جهانی و دائمی اسلام، اختصاص آن به عصر سابق حرف نادرستی است:

۲.۲.۱ - جاودانی دین اسلام

«اسلام ضمن اعلام ختم نبوت، جاویدان ماندن خویش را اعلام کرد:
حلالُ محمَّدٍ حلالٌ الی یوم القیامه و حرامُ محمَّدٍ حرام الی یوم القیامه.
یکی از نکات اعجاب‌انگیز، استعداد پایان‌ناپذیر منابع اسلامی ـ مخصوصاً قرآن کریم ـ برای تحقیق، کشف و استنباط است.

۲.۲.۲ - حدیثی از پیامبر

پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فرمود: ظاهر قرآن زیبا و باطن آن ژرف است، آن را حد و نهایتی است و فوق آن حد و نهایتی دیگر است، شگفتی‌های آن پایان نمی‌یابد و تازه‌های آن کهنه نمی‌گردد».

۲.۲.۳ - حدیثی از امام صادق

از امام صادق (علیه‌السلام) سؤال شد: «چه رمزی در کار است که قرآن هر چه بیش‌تر در میان مردم پخش و قرائت می‌گردد و هر چه بیشتر در آن بحث و فحص می‌شود، جز بر طراوت و تازگی‌اش افزوده نمی‌گردد»؟
آن حضرت پاسخ دادند: این بدان جهت است که قرآن برای یک زمان و عصر معین و برای یک مردم خاصی نازل نشده است، قرآن برای همه زمان‌ها و همه مردم‌هاست. از این جهت در هر زمانی نو است و برای همه مردمان تازه است».

۲.۳ - تفاوت حقوق بشر غربی با اسلامی

مبانی فلسفی و عقیدتی بسیاری از اصولی که امروزه به نام حقوق بشر مطرح می‌شود و حتی مفاهیم برخی از این اصول از دیدگاه اسلام با آن‌چه که در تفکر غربی تحت همین عناوین ارائه می‌شود، متفاوت و احیاناً فاقد مشترکات اصولی است.
[۴] عمید زنجانی، عباس‌علی، مبانی‌اندیشه سیاسی اسلام، ص۳۳۱، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و‌اندیشه اسلامی، ۱۳۷۴ش.
به عنوان نمونه امروز اعتقاد مذهبی را نیز همچون نژاد، رنگ، جنس و ملیت، عامل تبعیض و برتری‌طلبی و ازبین‌برنده حقوق انسانی قلمداد می‌کنند؛ درحالی‌که حقوق انسان‌ها و آزادی‌های فردی و اجتماعی او جز در قاموس مذهب، قابل تبیین و تفسیر نیست.

۲.۴ - اهمیت تقوا و کرامت انسانی در اسلام

در حقوق بشر از دیدگاه غرب، موضوع فضیلت و کرامت ارزشی برای انسان‌ها نادیده گرفته شده و هیچ امتیازی برای انسان‌های با فضیلت و با تقوا مطرح نشده است؛ درحالی‌که از دیدگاه اسلام، این امتیاز برای تشویق انسان‌ها و قرار گرفتن آن‌ها در موقعیت‌های شایسته زندگی اجتماعی ضروری است و لذا به صراحت این امتیاز را مطرح کرده است:
[۵] جعفری، محمدتقی، تحقیق در دو نظام حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب و تطبیق آن دو با یکدیگر، ج۱۱، ص۵۵، تهران، دفتر خدمات حقوقی بین‌المللی، ۱۳۷۰ش.
«اِنَّ اَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ اَتْقَاکُمْ».

۲.۵ - ارزش والای حقوق انسان‌ها در قرآن

آن‌چه در اعلامیه‌های حقوق بشر آمده، کاملاً مربوط به جنبه‌های مادی زندگی بشر است و از حقوق اخلاقی و معنوی بشر خبری نیست؛ درحالی‌که مکتب اسلام هویت اجتماعی بشر را در اخلاق و اعتقادات او دانسته و معتقد است که اگر قواعد اخلاقی و معنوی به عنوان حقوق حیات روحی در انسان تثبیت شود، حقوق مادی او را نیز به نحو مطلوبی حفظ خواهد کرد.
[۷] منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۱۱۰-۱۰۸، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.

واقعیت این است که در صورت بررسی عمیق و همه‌جانبه قرآن کریم، به این نکته پی می‌بریم که حقوق انسان‌ها در قرآن، از جایگاه بس والایی برخوردار است و ازاین‌روست که می‌توان آن ‌را در مقایسه با آن‌چه امروز، تحت عنوان حقوق بشر مطرح است، یکی از کهن‌ترین اسناد مدوّن در حقوق بشر شمرد. مطالعه تحولات حقوق بشر در دوران حیات پیامبر اسلام (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) نیز نشانگر یک انقلاب سیاسی و ارزشی در زمینه مسائل حقوق بشر است. احترامی که پیامبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) به عنوان شخصیت برتر الهی برای انسان‌ها ـ با هر رنگ و عقیده و طبقه اجتماعی ـ قائل بود و شخصیتی که به زنان داد و اعمال جاهلیت را در زمینه‌های تحقیر و تبعیض و ستم نسبت به انسان‌های محروم تقبیح نمود، در تاریخ بشر کم‌نظیر است.

وقتی پیامبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) در برابر جنازه یک یهودی از جا بلند می‌شود و زنده به گور کردن دختران را به عنوان یکی از زشت‌ترین صورت‌های تحقیر بشر، مورد تقبیح قرار می‌دهد و یاران خود را به آزادگی و اظهارنظر حتی در برابر نقطه نظرات خود تشویق می‌کند، تصویری از تعالی حقوق بشر را در تاریخ و سراسر عصر خود ترسیم می‌کند.

یاران پیامبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) که تربیت‌شده این مکتب بودند، هر کدام الگویی در این زمینه بودند. در این میان حضرت علی (علیه‌السلام) بیش از هر شخصیت اسلامی دیگر در این زمینه سخت‌گیر و روشنگر بود و در این مورد کافی است به برخی رفتارهای سیاسی امام (علیه‌السلام) در برخورد قضایی با خصم خود در دادگاه عدل اسلامی و نفی تبعیض‌های ناشی از انتساب به پیامبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) و قریش و نیز به دستور حضرت در مورد تعیین جیره (سهم) از بیت‌المال برای پیرمرد نصرانی سائل توجه شود.
[۸] عمید زنجانی، عباس‌علی، مبانی ‌اندیشه سیاسی اسلام، ص۳۴۳-۳۴۰، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و ‌اندیشه اسلامی، ۱۳۷۴ش



در این‌جا به اجمال به بررسی تعدادی از حقوق اساسی بشر در اسلام می‌پردازیم:

۳.۱ - حیات

بدون شک، مکتب اسلام، اهمیت خاص برای حق حیات انسان قائل است و آن ‌را در رأس همه حقوق قرار می‌دهد؛ ازاین‌روست که در اسلام، کشتار انسان‌ها به‌شدت مذمت شده است؛ به ‌طوری که کشتن یک انسان را برابر با کشتن همه انسان‌ها می‌داند و پاداش کسی که فردی را زنده کند یا از خطر نجات دهد، همانند حفظ جان همه انسان‌ها می‌داند: «مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَیْرِ نَفْسٍ اَوْ فَسَادٍ فِی الْاَرْضِ فَکَاَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعًا وَمَنْ اَحْیَاهَا فَکَاَنَّمَا اَحْیَا النَّاسَ جَمِیعًا».

حرمت خودکشی و سقط جنین و نیز تشریع حکم قصاص در اسلام نیز به منظور حفظ حیات بشر است:
[۱۰] جعفری، محمدتقی، تحقیق در دو نظام حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب و تطبیق آن دو با یکدیگر، ج۱۱، ص۲۶۴-۲۳۹، تهران، دفتر خدمات حقوقی بین‌المللی، ۱۳۷۰ش.
[۱۱] منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۳۱۰-۳۰۸، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.
«وَلَکُمْ فِی الْقِصَاصِ حَیَاةٌ یَا اُولِی الْاَلْبَابِ».

۳.۲ - آزادی

از دیدگاه اسلام، آزادی یک حق و ناشی از استعدادها و تمایلات عالی انسانی است. آزادی به مفهوم اسلامی، نخست از درون آغاز می‌شود و تا انسان از قیدوبند اسارت‌های درونی آزاد نگردد، از اسارت طاغوت‌ها و عوامل بیرونی رها نمی‌شود. اسلام در عین این‌که با بیان اصل «لَا اِکْرَاهَ فِی الدِّینِ»احترام به فکر و آزادی عقیده را بیان می‌کند، ولی هرگز عقایدی را که از راه تقلید کورکورانه و از طرق غیر عقلانی بر انسان‌ها تحمیل می‌شود، مورد تأیید قرار نمی‌دهد و ازهمین‌روست که پیامبر اسلام (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) دستور سرنگونی بت‌ها را صادر می‌کند و هرگز خرافات متکی به اوهام و تقلید و تحمیل را نمی‌پسندد. در اثر همین آزادی فکر و عقیده بود که علمای مذاهب و دانشمندان مادی می‌توانستند آزادانه و فارغ از هر گونه رعب و هراس، با پیشوایان دینی و ‌اندیشمندان مسلمان به بحث و مناظره بپردازند.

بنابراین در اسلام هر کسی آزاد است و تا زمانی که زیانی متوجه اسلام و دیگران نکرده است، می‌تواند در شرایط سالم و به دور از توطئه، عقیده خود را مطرح کند و برای اثبات دیدگاه خود و جلب‌نظر دیگران تبلیغ کند؛ چراکه اسلام تعارض افکار و ‌اندیشه‌ها را موجب رشد و تعالی جامعه می‌داند. بر این اساس است که در قرآن می‌خوانیم:
«فَبَشِّرْ عِبادِی الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ اَحْسَنه، اولئکَ اَالَّذِینَ هَداهُم اللّهُ وَ اُولئِکَ هُمْ اُولُوا الْاَلْبابِ»

۳.۲.۱ - منع تفتیش عقاید

هم‌چنین اسلام، تفتیش عقاید را منع می‌کند و اگر فردی، زبانی اقرار به قبول دین اسلام نماید، می‌پذیرد و سوءظن و تفتیش را در این زمینه مجاز نمی‌داند، «و لاتَقُولُوا لِمَنْ اَلْقی اِلَیْکُمُ السَّلامَ لَسْتَ مُؤْمِناً».

۳.۳ - منع ترک عقاید غیر از اسلام

اسلام حتی کسانی که اسلام را نپذیرند، ولی طبق شرایطی حاضرند در کشور اسلامی زندگی کنند، تحت حمایت خویش می‌گیرد و آن‌ها را به ترک عقایدشان وادار نمی‌کند.

۳.۳.۱ - غنا و فراگیری خاص در اسلام

علت این‌که اسلام آزادی عقیده و بیان را برای همگان محترم می‌شمارد و از طرف‌داران جدی تبادل افکار و ‌اندیشه به شمار می‌رود این است که از غنا و فراگیری خاصی برخوردار است و در تأمین نیازهای متعدد افراد، ضعف و کمبودی در خود احساس نمی‌کند. بنابراین در اسلام، هر کسی می‌تواند آزادانه حرف بزند و ابراز عقیده نماید و در جریانات سیاسی و اجتماعی نقش فعال داشته باشد، تا زمانی که از آزادی سوء استفاده نکند و هرج‌و‌مرج را دامن نزند.
[۱۶] منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۳۵۷-۳۱۵، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.


۳.۴ - مساوات

اصل مساوات و برابری، نخستین پایه نظام اجتماعی اسلام است و هیچ‌یک از ادیان و مکتب‌های فلسفی دیگر، در این حد برای برابری انسان ارزش قائل نشده‌اند و این نوع تفاوت، از اختلاف بینش در شناخت شخصیت و ارزش‌های والای انسان ناشی می‌شود. از دیدگاه اسلام، هیچ‌گونه تفاوتی جز تقوا نمی‌تواند معیار تبعیض و نابرابری تلّقی شود و تمایز بر اساس تقوا نیز معیاری در تقسیم وظایف و وسیله‌ای برای نیل به اهداف عالیه انسانی است، «ایّها الناس! ان ربّکم واحدٌ و ان ابائکم واحدٌ، کلّکم من آدم و آدم من تراب، اِنَّ اَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ اَتْقَاکُمْ ...».

اسلام امتیاز‌طلبی‌های مبتنی بر ثروت و قدرت را محکوم می‌کند و برای خصایص نژادی، نقشی در تقسیم عادلانه حقوق مردم قائل نمی‌شود و همه را در برابر قانون یکسان می‌شمارد.
حضرت علی (علیه‌السلام) چه نیکو به فرمانداران خود دستور می‌دهد که حتی در نگاه کردن به مردم نیز مساوات را رعایت کنند؛ «و آس بینهم فی اللحظه و النظره».


۱. علی گلزاده غفوری، اسلام و اعلامیه جهانی حقوق بشر الفتح، ۱۳۵۶ش.
۲. زین‌العابدین قربانی، اسلام و حقوق بشر، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۲.
۳. جعفر سبحانی تبریزی، مبانی حکومت اسلامی، ترجمه داوود الهامی، قم، مؤسسه علمی و فرهنگی سیدالشهدا، ۱۳۷۰ش.


۱. منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۶۰-۱، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.
۲. قربانی، زین‌العابدین، اسلام و حقوق بشر، ص۱۰۴-۷۰، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۲ش.
۳. مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، ج۳، ص۲۰۱-۱۷۷، تهران، صدرا، ۱۳۷۵ش.    
۴. عمید زنجانی، عباس‌علی، مبانی‌اندیشه سیاسی اسلام، ص۳۳۱، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و‌اندیشه اسلامی، ۱۳۷۴ش.
۵. جعفری، محمدتقی، تحقیق در دو نظام حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب و تطبیق آن دو با یکدیگر، ج۱۱، ص۵۵، تهران، دفتر خدمات حقوقی بین‌المللی، ۱۳۷۰ش.
۶. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۳.    
۷. منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۱۱۰-۱۰۸، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.
۸. عمید زنجانی، عباس‌علی، مبانی ‌اندیشه سیاسی اسلام، ص۳۴۳-۳۴۰، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و ‌اندیشه اسلامی، ۱۳۷۴ش
۹. مائده/سوره۵، آیه۳۲.    
۱۰. جعفری، محمدتقی، تحقیق در دو نظام حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب و تطبیق آن دو با یکدیگر، ج۱۱، ص۲۶۴-۲۳۹، تهران، دفتر خدمات حقوقی بین‌المللی، ۱۳۷۰ش.
۱۱. منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۳۱۰-۳۰۸، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۷۹.    
۱۳. بقره/سوره۲، آیه۲۵۶.    
۱۴. زمر/سوره۳۹، آیه۱۸ و ۱۷.    
۱۵. نساء/سوره۴، آیه۹۴.    
۱۶. منصوری لاریجانی، اسماعیل، سیر تحول حقوق بشر و بررسی تطبیقی آن با اصول تفسیری حقوق بشر در اسلام، ص۳۵۷-۳۱۵، تهران، تابان، ۱۳۷۴ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حقوق بشر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۱/۰۸.    







جعبه ابزار