• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترک خودارضایی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خودارضایی، توبه، احساس گناه.

پرسش: دختری هستم، از سن ۱۰ سالگی خودارضایی را شروع کردم، در سن ۱۸-۱۷ سالگی تصمیم گرفتم جلوی این کار را بگیرم و تا حدی بهتر شدم. اکنون بیش‌تر اوقات در خواب دچار احتلام می‌شوم. به علت این مشکل به دکتر زنان مراجعه کردم، به من گفت: «از نظر پزشکی خودارضایی حرام نیست». البته دو سالی که در خوابگاه دانش‌جویی بودم، با داشتن دوستان معنوی‌ام بهتر شدم؛ اما باز نشد. گویی خدا مرا به حال خود رها کرده است. نسبت به خیلی از باورهایم هم شک دارم؛ اما دنبال اطمینان قلبی هستم؛ البته ناامید نیستم؛ از سویی نیز می‌ترسم درباره‌ ازدواج فکر کنم، می‌ترسم برایم مشکل جسمی پیش آمده باشد و فکر می‌کنم طرف مقابل من نیز باید با حالت‌ها و افکار من آشنا شود؟

پاسخ:




نکات مثبت بسیاری در شما وجود دارد:
نامه‌ شما پر بود از نکات مثبت، توجه به نماز و آداب دینی، تحصیلات خوب، دغدغه‌ زندگی‌ای بهتر، تلاش برای رسیدن به اقناع فکری در مسائل دینی، توجه به زندگی آینده، امید به خداوند و از همه مهم‌تر توجه به امر مشاوره برای رسیدن به اهداف مثبت خود.

۱.۱ - اراده و معنویت

این نکات خوب و بسیاری از موفقیت‌های کوچک و بزرگی که حتماً در زندگی کسب کرده‌اید، حکایت از اراده و معنویت شما دارد، مطمئناً با توجه به این نکات و تهیه‌ فهرستی از موفقیت‌های گذشته و عمل به مسائل مطرح‌شونده، به ابزار موفقیت مسلح می‌شوید. اراده‌ شما از قانون همه یا هیچ پیروی نمی‌کند؛ یعنی این‌طور نیست که بگویید یا اراده هست و یا نیست.
اراده وجود دارد؛ اما گاهی ممکن است در برخی از ابعاد زندگی کم‌رنگ‌تر گردد. همین که شما با اراده‌ خود مدتی ترک کردید یا این‌که می‌توانید آن کار را در جلوی دیگران انجام ندهید، حکایت از اراده‌ شما دارد.
[۱] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۷۰، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.(اقتباس از روایتی از امام صادق (علیه‌السّلام))
که این اراده با نکاتی که در ادامه اشاره می‌شود، تقویت می‌گردد.


شما به علت این مسئله احساس گناه می‌کنید و این نشان می‌دهد که وجود شما به نور ایمان روشن است. در واقع وقتی این کار را شروع کرده‌اید که از نظر عقلانی رشد کافی نداشته‌اید و نسبت به حکم شرعی آن اطلاعی نداشتید و برای همین آن را تکرار کرده‌اید؛ اما الان که متوجه شده‌اید از نظر شرع این عمل مقبول خداوند رحمان نیست، دنبال ترک آن هستید. ترک کمی مشکل است؛ چون به شکل عادت درآمده است؛ اما با تلاش و توکل، این امر حل‌شدنی است، مخصوصاً اگر بدانید که شما چه جایگاه ویژه‌ای با توبه نزد خداوند پیدا کرده‌اید.

۲.۱ - حدیثی از رسول خدا

رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمایند: «محبوب‌ترین چیز نزد خدا جوانی است که از گناهان خود توبه کرده و از پیشگاه الهی طلب آمرزش می‌نماید».
نیز می‌فرماید: «توبه از گناهان همیشه پسندیده است؛ ولی در جوانی پسندیده‌تر است».
[۲] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۸-۲۱۹، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.


۲.۲ - سخن خداوند متعال

مطمئن باشید خداوند نیز پذیرا و منتظر بازگشت شماست؛ چراکه خود فرموده است: «ای بنده‌ من که بر خود (با گناهان) اسراف کرده‌اید، از رحمت بی‌کران من ناامید نباشید؛ چراکه همه‌ گناهان را می‌بخشم»؛

۲.۳ - بیان یک روایت

از سویی دیگر در روایت داریم که: «کسی که از گذشته‌ گناه‌آلود خود توبه کند، مثل این است که گناهی نکرده است».
[۴] خودارضایی، ص۴۰، مؤسسه پژوهشی فرهنگ اشراق، نشر مبعث، چاپ اول، ۱۳۷۹ش.


۲.۴ - کلام خداوند

و در قرآن کریم نیز می‌خوانیم: «خوبی‌ها و کارهای نیک، غبار گناهان را می‌شوید».


ورزش، نیرو و انرژی بدن را متعادل می‌کند، باعث تقویت اراده می‌گردد و در انسان ایجاد نشاط و روحیه می‌کند. برای زندگی خوب برنامه‌ ورزشی منظم داشته باشید؛ از جمله خوبی‌های ورزش این است که از افراد ورزش‌کار کم‌تر عمل خودارضایی گزارش شده است.
[۶] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۴-۲۱۵، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش. (اقتباس)
از سویی دیگر ورزش و فعالیت به ترمیم نیروهای تحلیل‌رفته‌ بدن کمک می‌کند و هم‌چنین کمک می‌کند که موقع خواب سریع‌تر به خواب آرامی بروید و شما را از فکر کردن و انجام دوباره‌ این امر باز می‌دارد که این خود نقش کلیدی در کنترل خواب‌ها و احتلام‌ها دارد. (حتماً ورزش کنید).


دوست خوب می‌تواند کمک بسیار خوبی در زندگی و ترک گناهان داشته باشد. توصیه می‌شود دنبال دوست معنوی و باایمان باشید و حتی اگر ممکن است تلفنی، حضوری یا مکاتبه‌ای با آن‌ها ارتباط داشته باشید. اعمال و گفتار آن‌ها در جهت‌دهی شما نقش ویژه‌ای را ایفا می‌کنند. دوستی با آن‌ها به شما کمک می‌رساند که حضور خداوند را در خلوت نیز پررنگ‌تر حس کنید.

۴.۱ - روایتی از حضرت عیسی

حضرت عیسی (علیه‌السّلام) به اصحاب خود فرمودند: «دوستی برگزینید که سه خصلت داشته باشد: دیدارش شما را به یاد خدا‌ اندازد و گفتارش به دانش شما بیفزاید و اعمالش شما را به انجام کارهای اخروی وادارد».
[۷] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۱۴۱، نشر سروش، چاپ سوم، ۱۳۸۱ش.


۴.۲ - خودپاداش‌دهی

برای ترک این عمل طبق برنامه‌ مکتوب عمل کنید. گام‌های مثبت خود، مثل مشاوره‌ فعلی، در ترک را تقویت کنید و خود را پاداش دهید. هرگاه بر عمل ترک موفق شدید، خدا را شکر کنید و خود را تشویق کنید؛ مثلاً برای خودتان فلان لباس مورد علاقه را بخرید یا غذای دلخواه خود را بپزید و ...


در برابر وسوسه‌ها و انجام این عمل مقاومت به خرج دهید و هرگاه دچار آن شدید، خود را مجازات کنید؛ مثلاً مبلغی پول را انفاق کنید یا خود را از فلان سریال مورد علاقه‌تان محروم سازید.


از مسائل و اموری که در شما تحریک و تشویق به خودارضایی می‌کنند، پرهیز کنید.

۶.۱ - دوری از دوست ناشایست

از دوست ناشایست و مبتلا به خودارضایی و افرادی که شوخی‌های جنسی می‌کنند یا داستان‌های شهوت‌انگیز تعریف می‌کنند، فاصله بگیرید.

۶.۲ - پرهیز از محرکات جنسی

از مشاهده‌ فیلم‌های تحریک‌زا، گوش‌ دادن به موسیقی‌های لهوی، مطالعه‌ کتاب‌های عشقی و شهوانی پرهیز کنید.

۶.۳ - پرهیز از خوردن غذاهای محرک

از غذاهای محرک، (خرما، تخم مرغ، فلفل، گوشت قرمز، پیاز، غذاهای چرب) کم‌تر استفاده کنید.

۶.۴ - استفاده از آب سرد

اتاق خواب را کمی خنک نگه دارید و هنگام تحریک، دوش آب سرد بگیرید یا اگر مقدور نیست، اعضای تناسلی را چندین بار با آب سرد شست‌وشو دهید، این امر به تغییر جریان خون و در نتیجه تعدیل فشار جنسی کمک می‌کند.

۶.۵ - پرهیز از پوشیدن لباس تنگ

لباس‌های چسبنده و تنگ نپوشید و رخت‌خواب نیز تنگ نباشد.

۶.۶ - زمان مناسب به رخت‌خواب رفتن

وقتی به رخت‌خواب بروید که کاملاً احساس خواب می‌کنید.

۶.۷ - خوردن غذای سبک در شب

قبل از خواب مثانه تخلیه گردد، غذاهای شب، سبک و زودهضم باشد، از غذاهای آبکی و گرم خودداری کنید، از نوشیدن قهوه و چای بسیار بپرهیزید؛ زیرا در خواب اختلال ایجاد می‌کند.
[۸] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۵، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.
[۹] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۱۹۱، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.



با فعالیت‌های مثبت مثل مطالعه، خیاطی، ورزش و زیارت و... برای اوقات خود برنامه داشته باشید. از تنهایی و خلوت بپرهیزید و سعی کنید بیش‌تر وقت خود را در کنار دیگران به سر ببرید تا زمینه‌ فکر و عمل در شما کنترل شود.


می‌دانید که هر عملی از فکر به آن شروع می‌شود. باید فکر را کنترل کرد تا از ارتکاب به این عمل خودداری شود. برای کنترل فکر می‌توانید به ذکر خداوند مثل «لا حول و لا قوة الا بالله» مشغول شوید،
[۱۰] قمی، عباس، مفاتیح الجنان، قسمت ملحقات کتاب.
اشعاری در مدح اهل بیت (علیهم‌السّلام) حفظ و زمزمه کنید، ضررهای جسمی، اجتماعی، روحی و روانی عمل خودارضایی را را مرور کنید، به مطالعه کتاب‌های اخلاقی یا داستان‌های سازنده مشغول شوید.


یکی از روان‌شناسان که در این زمینه تحقیقات فراوانی انجام داده، دکتر ویکتور پوشه است. وی می‌گوید: افراد مبتلا به این عادت هر روز به دفعات مختلف با تمرکز به خود بگویند: «من به خوبی قادرم این عادت بد را از خود دور کنم، من قادرم».
پل ژاگو که در زمینه‌ اراده، کارشناس خوبی است، به نقش سازنده‌ تلقین و جملات تأکیدی مثبت (من می‌توانم و...) اشاره می‌کند و اعتقاد دارد که تلقین قبل از خواب اثر بسیاری دارد؛ شنیدن تلقین‌های دیگران نیز مفید است؛ مثل کمک از مشاور، خواندن راه‌حل‌ها و درمان‌ها، توجه به رحمت خدا و زمزمه‌ آیات مربوط به رحمت خداوند و در مقابل، منفی‌اندیشی (خود و دیگران) مخل است.
[۱۱] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۰۶، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش. (با کمی تغییر).



همان‌گونه که این عادت به تدریج شکل گرفت، ممکن است ترک آن و جبران نیروهای تحلیل‌رفته شما به‌راحتی انجام نگیرد؛ اما نکته مهم این است که هر گام مثبت شما یک موفقیت برای ترک محسوب می‌شود و شما باید به آن قدم‌ها (و لو‌ اندک) دلگرم باشید تا آهسته‌آهسته موفقیت کامل ایجاد شود.
با گزینش دوست خوب، ورزش، فعالیت‌های تفریحی، تغذیه‌ مناسب و مطالعه‌ کتاب‌های اخلاقی، روحیه‌ تغییر و اصلاح را در خود زنده نگه دارید و مطمئن باشید که به‌زودی آثار مثبت آن را در خود احساس خواهید کرد.


اکنون به چند نکته اشاره می‌کنیم:

۱۱.۱ - احتلام‌های پی‌درپی

تنظیم خواب، افکار، انجام فعالیت‌های بدنی، پرهیز از غذاهای سنگین در شب، دوری از عوامل تحریک‌زا، (عکس‌های مبتذل، خوردن غذاهای محرک و خیلی چرب بیش از نیاز بدن) نقش مؤثری در احتلام‌های شبانه دارند.
احتلام یکی دو بار در هفته نشانه‌ بیماری نیست؛ اما اگر زیادتر شود، نشانه‌ بیماری است که با موارد بالا قابل کنترل است. شما بهتر است به متخصص اعصاب و روان (روان‌پزشک) مراجعه کنید تا در صورت صلاح‌دید دارو نیز به شما بدهند.
[۱۲] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۲۰-۲۲۲، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.


۱۱.۲ - ازدواج و شریک زندگی

در نامه‌ خود گفته بودید که دغدغه‌ انتخاب شریک زندگی را دارید، مسلّماً خودارضایی اگر ترک نشود، می‌تواند به زندگی زناشویی شما آسیب برساند و خود سبب ناسازگاری‌هایی در روابط شما با همسرتان گردد. توجه به این دغدغه‌ خود می‌تواند کمک خوبی برای ترک این عمل باشد. بهتر است تا مدتی از فکر ازدواج منصرف شوید. این مدت بستگی به تلاش و زحمت شما دارد و در عوض تلاش کنید با روش‌های بالا این عمل را ترک کنید. انجام و تکرار مطالب فوق می‌تواند شما را در ترک این عمل کمک کند و پس از ترک و جبران، «لازم نیست در این باره چیزی به همسر آینده خود بگویید»؛ زیرا خداوند از آن گناه با توبه‌ واقعی شما گذشت خواهد کرد.

۱۱.۳ - دعا و توکل

با خداوند و ائمه (علیهم‌السلام) رابطه‌ عاطفی خوبی ایجاد کنید و در رازونیاز‌های خود از آن‌ها بخواهید که شما را کمک کنند.


خودارضایی حرام است و پزشک نمی‌تواند آن را تجویز کند. بیان احکام دینی بر عهده متخصصان دینی و مجتهدان جامع‌الشرایط است و پسندیده می‌نماید که هر کسی در حیطه تخصص خود اظهارنظر کند؛ هرچند که اکثر پزشکان خطر‌ها و آثار زیان‌باری برای خودارضایی برشمرده‌اند.


۱. دنیای نوجوان، دکتر محمدرضا شرفی، چاپ اول، نشر منادی تربیت، ۱۳۷۰ش.
۲. جوان و نیروی چهارم زندگی، دکتر محمدرضا شرفی، نشر سروش.
۳. تربیت جنسی کودکان، دکتر قائمی، نشر انجمن اولیا و مربیان.
۴. مشکلات جنسی جوانان، ناصر مکارم شیرازی.


۱. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۷۰، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.(اقتباس از روایتی از امام صادق (علیه‌السّلام))
۲. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۸-۲۱۹، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.
۳. زمر/سوره۳۹، آیه۵۳.    
۴. خودارضایی، ص۴۰، مؤسسه پژوهشی فرهنگ اشراق، نشر مبعث، چاپ اول، ۱۳۷۹ش.
۵. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۴.    
۶. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۴-۲۱۵، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش. (اقتباس)
۷. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۱۴۱، نشر سروش، چاپ سوم، ۱۳۸۱ش.
۸. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۵، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.
۹. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۱۹۱، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.
۱۰. قمی، عباس، مفاتیح الجنان، قسمت ملحقات کتاب.
۱۱. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۰۶، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش. (با کمی تغییر).
۱۲. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۲۰-۲۲۲، نشر تربیت، چاپ اول، ۱۳۷۰ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ترک خودارضایی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۰۶.    



جعبه ابزار