• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

باغ‌های بهشتی در زمین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بهشت، کربلا، جهنم، قبر، مسجد کوفه، روضه، امام حسین (علیه‌السّلام)، امام رضا (علیه‌السّلام)، رکن و مقام.

پرسش: چه مکان‌هایی از زمین به عنوان قطعه‌هایی از بهشت معرفی شده‌اند؟

پاسخ: هرجا که نسیمی از معنویت و ارتباط با خدا باشد، قطعه‌ای از بهشت است، به گونه‌ای که بر اساس روایات، هر انسانی‌ می‌تواند با کردار خود، قبرش را به باغی از باغ‌های بهشتی تبدیل نماید.
امام سجاد (علیه‌السّلام) فرمود: «بدانید که قبر باغی است از باغ‌های بهشت، یا گودالی از گودال‌های جهنم است، پس آن‌را با اعمال صالحتان، خواب‌گاه و آرام‌گاه خود قرار دهید».
علاوه‌بر‌این، در آموزه‌های دینی برخی مکان‌ها نیز به صورت ویژه، «بوستانی از بوستان‌های بهشت» معرفی شده‌اند مثل مسجد کوفه، حرم امام حسین (علیه‌السّلام)، قبر امام رضا (علیه‌السّلام) و ...



در روایات متعددی از معتبرترین منابع شیعه و اهل‌سنت، رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) منطقه بین منبر و قبر خویش را باغی از باغ‌های بهشت معرفی کرد.


امام صادق‌ (علیه‌السّلام) فرمود: «میان رکن و مقام باغی است از باغ‌های بهشت».


امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: «چه خوب مسجدی است مسجد کوفه، در آن‌جا هزار پیامبر و هزار وصی نماز خوانده‌اند، و از آن‌جا تنور (در طوفان زمان حضرت نوح) فوران کرد و در همین مسجد، کشتی معروف حضرت نوح ساخته و پیراسته شد، و سمت راست آن مسجد، مکان خشنودی الهی است (جایگاه خانه امیرمؤمنان علی (علیه‌السّلام) و اولاد آن‌حضرت) و وسط آن مسجد، باغی از باغ‌های بهشت است...» .


در روایات متعددی اشاره شده است که کربلا و حرم امام حسین (علیه‌السّلام) باغی از باغ‌های بهشت است:
«امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: «حریم تربت جدم سید الشهدا (علیه‌السّلام) حرمت ویژه‌ای دارد که هر کسی حق آن‌را بشناسد و بدان‌جا پناه برد، در امان می‌ماند. سپس فرمود: تربت جدم از هر طرف تا بیست و پنج ذراع (حدود دوازده متر و نیم) پناهگاه خداوند است. این محدوده، بوستانی از بوستان‌های بهشت است. آن‌جا درهای آسمان باز است و فرشتگان با دعا و نیایش و عبادت زائران از آن‌جا به آسمان عروج می‌کنند. هر فرشته‌ای که در آسمان و یا زمین است مشتاقانه از خدا درخواست می‌کند تا رخصت یابد و به زیارت حسین (علیه‌السّلام) شرفیاب گردد. از آن معراج، دسته‌ای از فرشتگان فرود می‌آیند و دسته‌ای بالا می‌روند».


امام رضا (علیه‌السّلام) فرمود: «در شهر خراسان بقعه‌ای است که در آینده محل رفت و آمد فرشتگان شود، پیوسته گروهی از آسمان فرود می‌آیند و گروهی بالا می‌روند تا در صور دمیده شود (تا قیامت) از آن‌حضرت (علیه‌السّلام) در مورد نام آن بقعه پرسیدند؟ امام (علیه‌السّلام) فرمود: زمین طوس است که به خدا قسم باغی از باغ‌های بهشت است. هر کسی آن‌را زیارت کند، مانند کسی است که رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را زیارت کرده است و برای او ثواب هزار حج مبرور و هزار عمره مقبول می‌نویسند و من و پدران من تا روز قیامت شفیع او هستیم».


بر اساس روایتی قبر فاطمه بنت اسد، مادر امام علی (علیه‌السّلام) باغی از باغ‌های بهشت است. رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در هنگام دفن فاطمه بنت اسد داخل قبر وی شد. حضرت‌شان در مورد علت داخل شدن در قبر وی فرمود: «علت داخل شدن من در قبر فاطمه بنت اسد آن است که روزی به وی گفتم میت وقتی در داخل قبر شود و مردم از وی دور شوند، دو ملک به نام نکیر و منکر بر آن میت داخل می‌شوند و از وی سؤالاتی می‌کنند. بعد از گفتن این کلام، فاطمه بنت اسد استغاثه (گریه) کرد. من نیز از خدا خواستم وارد قبر وی شوم تا در قبر وی باغی از باغ‌های بهشت برای او باز شود و قبرش باغی از باغ‌های بهشت شود».


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «برترین زهد، برترین عبادت، و برترین تفکر در دنیا، یاد مرگ است. پس اگر کسی یاد مرگ را عجین روح خود کند، قبر خود را باغی از باغ‌های بهشت می‌بیند».


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «...آگاه باشید، کسی که امام علی (علیه‌السّلام) را دوست داشته باشد، خداوند سکرات (مشکلات) مرگ را برای او آسان می‌کند و قبر او را باغی از باغ‌های بهشت قرار می‌دهد...» .


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «آگاه باشید! مجلس علما را غنیمت بشمارید؛ چراکه مجلس علما باغی از باغ‌های بهشت است و در این مجالس رحمت و مغفرت بر آنان نازل می‌شود، همان‌گونه که باران از آسمان نازل می‌شود...» .


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «زمانی که باغی از روضه و باغ‌های بهشت را دیدید، در آن وارد شوید. پرسیدند که روضه چیست؟ حضرت‌شان (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: مجالس مؤمنین باغی از باغ‌های بهشت است».


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) برای انسان مؤمنی که (بعد از ارتکاب گناه) توبه کند و پشیمان شود، برکات زیادی را برشمرد و فرمود: «...مؤمنی که توبه کند سختی‌ها و گرفتاری‌های روز قیامت به او نمی‌رسد و با قبر خود انس می‌گیرد و قبر وی باغی از باغ‌های بهشت می‌شود و هزار فرشته هر روز قبر او را زیارت می‌کنند...» .


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «کسی که در شب یازدهم ماه شعبان هشت رکعت نماز بخواند که در هر رکعت بعد از خواندن سوره حمد، ده مرتبه سوره کافرون بخواند، به خدایی که مرا به نبوت برانگیخت قسم می‌خورم، هرگاه مؤمنی که ایمان او کامل است، این نماز را بخواند‌، خداوند با هر رکعت آن باغی از باغ‌های بهشت را به وی اعطا می‌کند».
البته بسیاری از موارد یادشده، تنها بیان مصداقی از روایت اول است که قبر هر انسان نیکوکار را باغی از باغ‌های بهشت اعلام می‌کند.


۱. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ‌ ج۲، ص۹۴، محقق، مصحح، موسوی جزائری، سید طیب، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، ۱۴۰۴ق.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۵۵۳، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۳. بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح بخاری، ج۲، ص۶۱، محقق، ناصر، محمد زهیر بن ناصر، بیروت، دار طوق النجاة، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.    
۴. شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص۲۱۰، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، ۱۴۰۶ق.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج‌۳، ص۴۹۲.    
۶. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص۲۳۱، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۳ق.    
۷. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج‌۴، ص۵۸۸.    
۸. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، ص۳۵۹، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۹ق.    
۹. شیخ صدوق، امالی، ص۶۳، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، ۱۴۰۰ق.    
۱۰. صفار، محمد بن حسن، بصائر الدرجات فی فضائل آل محمّد، ‌ ج۱، ص۲۸۷، محقق، مصحح، کوچه باغی، محسن بن عباسعلی، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۱۱. شعیری، محمد بن محمد، جامع الاخبار، ص۱۶۵، نجف، مطبعة حیدریة، چاپ اول، بی‌تا.    
۱۲. شیخ صدوق، فضائل الشیعة، ص۴، تهران، اعلمی، چاپ اول، بی‌تا.    
۱۳. شعیری، محمد بن محمد، جامع الاخبار، ص۳۹.    
۱۴. ابن ادریس حلّی، السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی، ج۳، ص۶۳۵، محقق، مصحح، موسوی، حسن بن احمد، ابن مسیح، ابو الحسن، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۰ق.    
۱۵. شعیری، محمد بن محمد، جامع الاخبار، ص۸۷.    
۱۶. سید ابن طاووس، علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج۲، ص۶۹۲، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «باغ‌های بهشتی در زمین»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۴/۷.    


رده‌های این صفحه : بهشت | زمین | مباحث حدیثی




جعبه ابزار