• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارتباط خروج فتنه‌ها از شام با آخر الزمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خروج، آسمان، آخر الزمان، دمشق، فتنه، شام، منادی، دوازده سال، بازی بچه‌گانه.

پرسش: روایتی از دوازده ساله بودن فتنه شام در آخرالزمان نقل شده، آیا این روایت صحیح است؟

پاسخ: در ارتباط با فتنه‌های شام در آخرالزمان، گزارشی با تعابیر مختلف در برخی کتب حدیثی وارد شده است ولی با فرض قبول این گزارش، حتی اگر بتوان حوادث جاری این منطقه را بخشی از مصادیق آن دانست؛ اما دلیلی قطعی وجود ندارد که مراد آن، همین حوادث باشد.



در ارتباط با فتنه‌های شام در آخرالزمان، گزارشی با تعابیر مختلف در بعضی از منابع وجود دارد:
سعید بن مسیب گفت: «فتنه‌ای در شام برپا می‌شود که هرگاه از طرفی آرام می‌شود، از سوی دیگری سر بلند می‌کند. این فتنه قطع نخواهد شد، تا آن‌که منادی از آسمان ندا می‌دهد که امیر شما فلانی است».
این گزارش اولین بار در کتاب‌های اهل‌سنت ذکر شد، و تنها ابن طاووس (از علمای شیعی در قرن هفتم هجری) ‌ در کتاب «التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن» آنها را ذکر کرده است.


این گزارش به معصومان (علیه‌السّلام) نسبت داده نشده است تا به بررسی حجت‌بودن آن پرداخته شود، بلکه به شخصی به نام سعید بن مسیب که (ظاهراً) از یاران خاص امام سجاد (علیه‌السّلام) بود نسبت داده شده است و کتاب‌ها سلسله سندی را تا خود سعید بن مسیب نقل نکرده‌اند. بر‌این‌اساس، حداکثر روایتی مرسل بوده که استنادش به معصوم (علیه‌السّلام) نیز مشخص نیست.
به‌هر‌حال، با فرض قبول این گزارش، حتی اگر بتوان حوادث جاری این منطقه را بخشی از مصادیق آن دانست؛ اما دلیلی قطعی وجود ندارد که مراد آن، همین حوادث است و شاید ناظر به رخدادهایی باشد که بعدها اتفاق خواهد افتاد، مگر آن‌که چنین تفسیری را برگرفته از مکاشفه‌ و یا رؤیای صادقه‌ بدانیم که بدون انکار آن، اما سیاست پایگاه پرداختن به این موضوعات نیست.


۱. ر.ک:خزاعی مروزی، نعیم بن حماد، کتاب الفتن، ج۱، ص۱۳۸، محقق، امین زهیری، سمیر، قاهره، مکتبة التوحید، چاپ اول، ۱۴۱۲ق.    
۲. ابن طاووس، علی بن موسی، التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن المعروف بالملاحم و الفتن، ص۱۱۰، قم، مؤسسة صاحب الامر، چاپ اول، ۱۴۱۶ق.    
۳. ابن طاووس، علی بن موسی، التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن المعروف بالملاحم و الفتن، ص۱۳۰-۱۳۱.    
۴. سید بن طاووس، علی بن موسی، التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن، ج۱، ص۱۱۰.    
۵. علامه حلی، حسن بن یوسف‌، رجال علامة حلی‌، ص۷۹، نجف اشرف، دار الذخائر، چاپ دوم، ۱۴۱۱ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «ارتباط خروج فتنه‌ها از شام با آخر الزمان»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۴/۵.    






جعبه ابزار