• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فواید و مضرات تخم مرغ از نگاه روایات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ضرر، خوردن، تخم مرغ.

پرسش: این روایت امام رضا (علیه‌السّلام) که فرمود: خوردن تخم ‌مرغ در حد زیاد و اعتیاد به آن موجب بیماری طحال می‌شود و باعث بادهایی در سر معده خواهد شد، و زیادخوردن تخم‌ مرغ آب‌پز نفس‌تنگی و نفس‌بریدگی می‌آورد»، صحیح است؟

پاسخ: در برخی روایات از مصرف بیش از‌ اندازه تخم مرغ نهی شده است و موضوع طبیعی است؛ زیرا مصرف بیش از‌ اندازه هر غذا ممکن است ضررهایی را به دنبال داشته باشد.
در چند روایت از امام رضا (علیه‌السّلام) اشاره شده که خوردن زیاد تخم مرغ باعث تشکیل باد در سر معده و زیادخوردن تخم‌ مرغ آب‌پز باعث نفس‌تنگی می‌شود.



چنانچه متخصصان تغذیه اظهار می‌دارند، تخم‌ مرغ حاوی یکی از بهترین پروتئین‌ها است. ویتامین (E) (که تخم مرغ سرشار از آن است) از جمله ویتامین‌هایی است که برای ساختمان بدن و حفظ نظام آن مفید است. کمبود این ویتامین عوارضی؛ مانند عقیم‌شدن، سقط جنین، اختلال اعصاب و عضلات و ضعف قوای بینایی و شنوایی و... را در بر‌دارد.
علاوه بر این، ویتامین (H) که کمبود آن ضایعاتی از قبیل بیماری‌های پوستی و لکنت زبان را پدید می‌آورد در زرده تخم‌ مرغ بسیار یافت می‌شود.
[۱] امام رضا (علیه‌السلام)، طبّ الامام الرضا، ص۱۲۳، ترجمه، امیر صادقی، نصیر الدین، تهران، معراجی، چاپ ششم، ۱۳۸۱ش.

از‌این‌رو، تخم مرغ غذایی مناسب و مفید ارزیابی می‌شود و در روایاتی نیز به مصرف آن‌ سفارش شده است. (البته سند و اعتبار هر روایت، باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرد):
امام علی (علیه‌السّلام) فرمود: «پیامبری از کمی نسل امتش به خدا شکایت برد. خداوند توصیه کرد که نان را با تخم ‌مرغ بخورند».
امام صادق‌ (علیه‌السّلام) فرمود: «هر کس فرزند ندارد، تخم مرغ زیاد بخورد».
علی بن محمد به امام رضا (علیه‌السّلام) گفت: گاهی اشتهای کامل برای خوردن غذا ندارم. امام (علیه‌السّلام) به او توصیه کرد تا زرده تخم مرغ بخورد. او گفت: خوردم و مشکلم برطرف شد».


البته در برخی روایات نیز توصیه شد تا از مصرف بیش از‌ اندازه تخم مرغ خودداری کنیم که این موضوع نیز طبیعی است؛ زیرا مصرف بیش از‌ اندازه هر غذا ممکن است ضررهایی را به دنبال داشته باشد.
به عنوان نمونه چند روایت در این زمینه به امام رضا (علیه‌السّلام) نسبت داده شده است:
«خوردن زیاد تخم مرغ، موجب بزرگی سپرز و تشکیل بادها در سر معده می‌شود. پرکردن شکم از تخم مرغ کبابی باعث تنگی نفس و تنگی سینه می‌گردد».
«گوشت ماهی و تخم مرغ را با هم به عنوان غذای یک وعده خود قرار ندهید؛ زیرا اجتماع این دو در معده انسان منجر به بیماری نقرس، قولنج، بواسیر و دندان درد می‌شود».


۱. امام رضا (علیه‌السلام)، طبّ الامام الرضا، ص۱۲۳، ترجمه، امیر صادقی، نصیر الدین، تهران، معراجی، چاپ ششم، ۱۳۸۱ش.
۲. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۶۳، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق.    
۳. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۶۳.    
۴. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۶۲.    
۵. امام رضا (علیه‌السلام)، طبّ الامام الرضا، ص۲۸.    
۶. امام رضا (علیه‌السلام)، طبّ الامام الرضا، ص۶۳.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «فواید و مضرات تخم مرغ از نگاه روایات»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۸.    






جعبه ابزار