• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فلسفه مهریه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: مهریه ، اسلام ، صداق
پرسش: فلسفه و حکمت مهریه از نظر اسلام چیست؟
پاسخ:



فلسفه تعیین مهر از نگاه اسلام، تنها جنبه مادى و اقتصادى ندارد بلكه بسیارى از ابعاد معنوی و تربیتى لطیف كه حاكى از پیوند محبت و عشق و بقا و تكامل بوده نیز منظور شده است.
براى این كه هویت معنوى- نه اقتصادى- مهر روشن گردد لازم است برخى دستورات آسمانى كه درباره تعیین صداق و تبیین كابین و مهر در احادیث آمده است مورد دقت قرار گیرد. براى نمونه اولین كابینى كه براى مبدأ نسل كنونى بشر یعنى نکاح آدم و حوا (ع) معین شد آموزش احکام بود، چنان كه بر اساس حدیثى كه زراره از امام صادق (ع) نقل مى كند: خداوند به حضرت آدم فرمود: «رضاى من آن است كه معارف دین مرا به او بیاموزى، آدم گفت: قبول كردم». همچنین گاهى رسول اکرم (ص) كه صداق برخى اصحاب را تعلیم سوره اى از قرآن قرار مى داد.
به هر حال فلسفه مهریه را در امور ذیل خلاصه مى توان كرد:
[۱] زن در آیینه جلال و جمال، آیت الله جوادى آملى، نشر اسراء، ص ۴۳


۱.۱ - مهریه تجلى فطرت و طبیعت

هدیه دادن به محبوب به عنوان اظهار محبت و نشان دادن علاقه، امرى فطری و طبیعى است كه معمولا از سوى كسى كه پیش قدم مى شود و طالب و یا خواستگار است ارایه مى گردد. این امر حتى در میان بسیارى از موجودات رایج است. مثلا مسأله اى كه به تازگى كشف شده این است كه زاغچه نو پس از بازدید آشیانه هاى مورد نظر به اتفاق همسر آینده اش به او یك حشره هدیه مى كند.

۱.۲ - مهریه قانون عشق و جذب

مرد از نظر آفرینش مظهر طلب، عشق و تقاضا است و زن مظهر محبوبیت و معشوقیت مى باشد. مهریه از جانب مرد یك اظهار عشق و محبت فوق العاده براى زن مى باشد كه حتى بالاتر از بخشش و هدیه هاى معمولى است.

۱.۳ - مهریه پاداش و نشانه حیا و عزت زن

مهر با حیا ، عفت و عزت زن یك ریشه دارد. زن از لحاظ آفرینش نسبت به شهوت ها مقاوم تر است این ویژگى همواره به زن فرصت داده كه دنبال مرد نرود و خود را رایگان در اختیار او قرار ندهد.

۱.۴ - مهریه باعث بقاى خانواده

مهریه باعث بقاى خانواده و مانع از فروپاشى آن است. برخى مردان هوس باز گاه بدون هیچ دلیلى همسر را ترك و زن دیگرى را كه جوان تر و با نشاط تر است انتخاب مى كند. مهریه مانع عمده اى در مقابل این هوس رانى ها است.

۱.۵ - مهر سبب تعادل اقتصاد

هر چند زن داراى استقلال مالى و اقتصادى از نظر اسلام است ولى به طور معمول در جوامع ابتكار عمل به دست مردان است. در صورت طلاق و جدایى احتمال این كه زن بدون پشتوانه اقتصادى بماند بسیار زیاد است. وجود مهریه یك نوع احساس امنیت اقتصادى و پشتوانه براى زن مى باشد.
[۲] ر. ك: شهید مطهرى، حقوق زن در اسلام، ص ۱۰۲



مهریه از نظر اسلام تنها جنبه مادى ندارد بلكه افزون بر آن، حكمت هاى دیگرى نیز در تعیین مهر نهفته است بنابراین نه تنها به زنان به عنوان كالا نگاه نشده بلكه ارزش و احترام زن به وسیله وضع و تأیید چنین قانونى محفوظ مانده است.


۱. زن در آیینه جلال و جمال، آیت الله جوادى آملى، نشر اسراء، ص ۴۳
۲. ر. ك: شهید مطهرى، حقوق زن در اسلام، ص ۱۰۲



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : احکام ازدواج | فقه | فلسفه احکام | مهریه




جعبه ابزار