• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

روز ظهور امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، روز جمعه، مسجد جمکران، شب چهارشنبه.

پرسش: چه سند و مدرکی وجود دارد که امام زمان (علیه‌السلام) در روز جمعه ظهور می‌کند؟

پاسخ:



در مفاتیح یا کتاب‌های دیگر گفته شده که در فلان روز امام زمان ظهور می‌کنند.
مگر در روایات نیامده که هیچ کسی از زمان ظهور اطلاعی ندارد و هر مطلبی را که در این مورد می‌شنویم، نباید قبول کنیم، پس چرا این جملات در این کتاب‌ها موجود است؟


درباره روز ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) روایت‌های مختلفی وجود دارد: برخی روایات دلالت دارند که امام زمان (علیه‌السلام) روز جمعه ظهور می‌کند.

۲.۱ - روایتی از امام صادق

امام جعفر صادق (علیه‌السلام) فرمود: قائم ما اهل بیت در روز جمعه قیام می‌کند.
[۱] علامه مجلسی، محمدباقر، مهدی موعود، ص۱۰۶.


۲.۲ - ندای آسمانی در روز جمعه

در مورد ندای آسمانی در روز ظهور اخباری رسیده است: اول روز، گوینده‌ای از آسمان صدا می‌زند؛ به طوری که همه آن را می‌شنوند ... .
در اخبار آمده که آن روز، روز جمعه خواهد بود.

۲.۳ - روایتی از ابن طاووس

سید بن طاووس در کتاب جمال الاسبوع گفته است: ابن بابویه (رحمة‌الله‌علیه) به طور مستند از شخصی به نام "سقر بن ابی‌دلف" روایت کرده است: وقتی متوکل عباسی، حضرت امام علی النقی (علیه‌السلام) را به سامرا طلبید و او را زندانی کرد، رفتم که حضرت را زیارت کنم. عرض کرد: از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) روایت شده است: یابن رسول اللَّه! لا تعادوا الایام فتعادیکم؛ با روزها دشمنی نکنید که با شما دشمنی خواهند کرد. معنای این حدیث را نفهمیدیم. لطفاً راهنمایی‌ام کنید.

حضرت فرمود: مراد از ایام ما هستیم. شنبه به اسم حضرت رسول خدا است. یکشنبه امیرالمؤمنان (علیه‌السلام). دوشنبه حسن و حسین (علیهما‌السّلام). سه‌شنبه به امام سجاد، امام باقر و امام صادق (علیهم‌السّلام). چهارشنبه امام موسی کاظم و حضرت رضا و حضرت امام جوادالائمه (علیهم‌السلام) و خود من. پنجشنبه به فرزندم امام حسن عسکری (علیه‌السلام) و جمعه متعلق به فرزند فرزندم حضرت مهدی امام زمان (علیه‌السلام) است.
[۳] محدث قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۹۷، انتشارات نبوی.


از این روایت استفاده می‌شود چون پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از نظر زمانی جلوتر از همه معصومان (علیه‌السّلام) هستند، شنبه به او تعلق دارد و حضرت امام عصر (علیه‌السلام) عقب‌تر از همه است؛ لذا جمعه به او تعلق دارد؛ چون روز جمعه متعلق به آن بزرگوار است و روز بزرگی می‌باشد، ظهور حضرت در آن روز اتفاق می‌افتد.


لکن روایات متعدد معتبر دلالت می‌کند که قیام حضرت در روز شنبه که مصادف با روز عاشورا است، واقع خواهد شد.
[۴] صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، الفصل السادس، الباب التاسع، حدیث ۱ تا ۷، ص۵۷۴ تا ۵۷۶.



با توجه به اختلافات روایات، قضاوت درباره تعیین روز ظهور امام زمان (علیه‌السلام) مشکل است. آن‌چه مشهور است آن است که حضرت روز جمعه ظهور می‌کند؛ بلکه ممکن است روز دیگری باشد؛ مثل شنبه که عرض شد و هیچ مشکلی هم نیست اگر روز ظهر تغییر کرد؛ چون حتمی نیست روز خاص.
و این‌که روز جمعه برای روز ظهور معین شده است مشکلی نیست و تعیین زمان ظهور زمانی مشکل دارد که سال و ماه و روز ظهور دقیق مشخص شود و الا روز جمعه که مشخص نیست که کدام جمعه و در چه زمانی است.


اگر جمعه روز امام زمان هست، پس چرا همه سه‌شنبه به جمکران می‌روند؟


برای تشرف به مسجد مقدس جمکران، زمان خاصی اعلام نشده است و هر زمانی که انسان دوست داشته باشد، می‌تواند به آن مسجد مقدس مشرف شود و رفتن به مسجد ربطی به زمان ظهور هم ندارد؛

۶.۱ - اهمیت شب چهارشنبه

ولی در مورد شب چهارشنبه دو نکته حایز اهمیت است:

۶.۱.۱ - نکته اول

در مورد مسجد سهله که آن هم یکی از مکان‌های منتسب به امام زمان (علیه‌السلام) می‌باشد، شب چهارشنبه موضوعیت دارد و بعید نیست، رسم شب چهارشنبه در مسجد جمکران هم از آن‌جا گرفته شده باشد.

۶.۱.۲ - نکته دوم

مطابق روایت حسن بن مثله جمکرانی، آن ملاقات در شب سه‌شنبه بوده است و حضرت به او دستور می‌دهد: «میان گله جعفر کاشانی، بُزی است، آن بز را بخر و در این موضع سر ببر (محل مسجد جمکران) و آن را در شب آینده (یعنی شب چهارشنبه) ذبح کن و گوشت آن را در روز چهارشنبه توزیع نما ...».

از تعبیر و دستور امام (علیه‌السلام) به حسن بن مثله برای قربانی در شب چهارشنبه، چنین استفاده می‌شود که این شب از اهمیت خاصی برخوردار است؛ ازاین‌رو عاشقان آن حضرت در شب چهارشنبه دور هم جمع می‌شوند و با استمداد از خداوند متعال به آن حضرت درصدد برآورده شدن حاجت و رفع مشکلات خویش می‌شوند و برای ظهور آن حضرت نیز دعا می‌کنند.


لازم به ذکر است با توجه به اشتیاق روزافزون عاشقان حضرت و ازدحام بیش از‌اندازه در شب چهارشنبه، می‌توان جهت استفاده بیش‌تر از فضای معنوی آن مکان مقدس، در ایام دیگر هفته خصوصاً صبح و عصر جمعه که متعلق به امام زمان (علیه‌السلام) هم می‌باشد، یا شب جمعه به مسجد مشرف شد.


۱. علامه مجلسی، محمدباقر، مهدی موعود، ص۱۰۶.
۲. غیبت، شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۴۵۴.    
۳. محدث قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۹۷، انتشارات نبوی.
۴. صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، الفصل السادس، الباب التاسع، حدیث ۱ تا ۷، ص۵۷۴ تا ۵۷۶.




سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «روز ظهور امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۵/۲۹.    



جعبه ابزار