• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حلت بفنائک در زیارت عاشورا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: حلت بفنائک ، زیارت عاشورا
پرسش: حلت بفنائک در زیارت عاشورا یعنی چه؟
پاسخ: ظاهر این دعا نشان می دهد آنانی که " حلّت بفنائه " شدند، اصحاب و یاران حضرت بوده اند که در رکابش جان خود را فدا کردند و این زیارت و چنین الفاظی مطلقا به افرادی اختصاص دارد که به نام کشته های کربلا مطرح اند و این که مراد به این ارواح خصوص ارواح ملائکه و انبیاء و اولیایی باشد که در واقعه طفّ ( کربلا ) حاضر بودند، چه از بعض اخبار استفاده می شود که در روز عاشوراء ارواح ملائکه مقربین و انبیاء مرسلین و شهداء و صدیقین همه حاضر بوده اند تا این جان فشانی و سربازی را مشاهده کنند.....و در یوم مشهود شاهد این مقام محمود باشند، بسیار بعید به نظر می رسد.



معنای این جمله چنین است:
سلام بر تو باد و بر آن روان هایی که در آستان تو جای گرفته اند و در ساحت قرب تو فرود آمدند.
"حلّت بفنائک" یعنی روان های پاکی که در آستان سالار شهیدان و در کربلا وارد و در رکابش حاضر و در پرواز با حضرتش همراز شدند.
"حلت بفنائک"به معنای فرود آمدن و حلول روان های پاک در درگاه عشق و ایثار است.

۱.۱ - زیارت عاشورا دریای عشق و معرفت

باید دانست همه جملات این زیارت عاشقانه سراسر شور و عرفان و شعور است و جمله "حلّت بفنائک" فقط یک جمله ساده نیست، بلکه دریایی از عشق و معرفت در آن نهان است. ارواحی که چون پروانه های عاشق،گرد خورشید وجود حسین (ع) با سوختن خود، آتش و نور بر افروختند.


بعضی از شارحین این دعا نوشته اند، در این که مقصود از ارواحی که نزد حضرت و در آستان قدسی اش فرود آمدند چه کسانی اند، اختلاف شده است:

۲.۱ - شهدای کربلا

ظاهر این دعا نشان می دهد آنانی که " حلّت بفنائه " شدند، اصحاب و یاران حضرت بوده اند که در رکابش جان خود را فدا کردند و این زیارت و چنین الفاظی مطلقا به افرادی اختصاص دارد که به نام کشته های کربلا مطرح اند و این که مراد به این ارواح خصوص ارواح ملائکه و انبیاء و اولیایی باشد که در واقعه طفّ ( کربلا ) حاضر بودند، چه از بعض اخبار استفاده می شود که در روز عاشوراء ارواح ملائکه مقربین و انبیاء مرسلین و شهداء و صدیقین همه حاضر بوده اند تا این جان فشانی و سربازی را مشاهده کنند.....و در یوم مشهود شاهد این مقام محمود باشند، بسیار بعید به نظر می رسد.

۲.۲ - عموم ارواح و نفوس پاک

نظر دیگر این است که مراد از "حلّت بفنائک" عموم ارواح بزرگوار و نفوس پاک و به نوعی از جهت معنوی و روحی با حضرت همدم و همراه باشند.

۲.۳ - اصحاب و خویشاوندان امام حسین(ع)

مراد از "حلّت بفنائک"اصحاب با وفای حضرت باشند چه از خویشاوندان حضرت از نظر ظاهری و چه آنانی که از نظر معنوی با حضرت خویش و قوم و با او همدل شده اند.
[۱] تهرانی میرزا ابوالفضل، شفاء الصدور فی شرح زیارت العاشور،قم، انتشارات اسوه،چاپ اول، سال ۱۳۸۶ ه.ش، (با استفاده و اقتباس و خلاصه برداری و نیز ویرایش و تغییر جملات از صفحه ۱۶۴ تا صفحه ۱۶۹



البته باید گفت همه این تعابیر به غیر از موردی که به کشته شدگان از یاران حضرت مصداق دارد، تعابیری غیر ثابت شده است و مخاطبان " حلّت بفنائک" ارواحی اند که در رکاب حضرت جنگیدند و به سعادت ابدی رسیدند.


۱. تهرانی میرزا ابوالفضل، شفاء الصدور فی شرح زیارت العاشور،قم، انتشارات اسوه،چاپ اول، سال ۱۳۸۶ ه.ش، (با استفاده و اقتباس و خلاصه برداری و نیز ویرایش و تغییر جملات از صفحه ۱۶۴ تا صفحه ۱۶۹



سایت:مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | تفسیر زیارت | زیارت




جعبه ابزار