• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حلال و حرام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تحقیق، حلال و حرام، اعراب، شناخت دین، کفر، نفاق.
پرسش: عن أبی‌جعفر ـ علیه‌السلام ـ قال:"تفقهوا فی الحلال و الحرام و إلا فأنتم أعراب"، لطفاً بفرمایید منظور این روایت چیست؟

پاسخ:



روایتِ "تَفَقَّهُوا فِی الْحَلَالِ وَ الْحَرَامِ وَ إِلَّا فَأَنْتُمْ‌ أَعْرَاب‌"؛ در حلال و حرام تحقیق و جست‌و‌جو کنید؛ وگرنه مانند بادیه‌نشین‌های عر ب خواهید بود، از امام محمدباقر ـ علیه‌السلام ـ نقل شده و معنایش این است که درباره شناخت حلال و حرام و احکام و معارف دینتان تحقیق کنید و دنبال آموختن آنها باشید؛ وگرنه شما هم از نظر جهل و دوری از تمدن، نظیر اعراب
[۲] منظور از اعراب در این‌جا بادیه‌نشین‌هایی هستند که با وجود امکان مهاجرت به مراکز فرهنگی، ترجیح داده‌اند به زندگی گذشتۀ خود ادامه دهند و به همین دلیل در شناخت نسبت به اسلام و احکام الاهی در جهل و نادانی به سر می بردند.
خواهید بود.


بنابراین منظور این روایت، تحقیق و جست‌وجو و رفتن به دنبال شناخت دین است که اگر کسی دین و دستوراتش را نشناخت، مانند بادیه‌نشینان عرب خواهد بود که قرآن درباره آنها فرمود: «الْأَعْرابُ أَشَدُّ کُفْراً وَ نِفاقاً...»؛ بادیه‌نشینان عرب، کفر و نفاقشان شدیدتر است و به ناآگاهی از حدود و احکامی که خدا بر پیامبرش نازل کرده، سزاوارترند و خداوند دانا و حکیم است!


کفر و نفاق آنان (اعراب) از این جهت شدیدتر است که به‌سبب دوری‌شان از تمدن و محرومیتشان از برکات انسانیت (از قبیل علم و ادب) خشن‌تر و سنگدل‌تر از سایر طبقاتند؛ هم‌چنین از شنیدن قرآن و بیم دادن پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ دورتر بودند.


معنای آیه این است که بادیه‌نشینان اگر کافر یا منافق بودند، در کفر و نفاق خود سخت‌تر از مردم شهر هستند، به‌دلیل آن‌که از دست‌رسی و شنیدن حجت‌های الاهی و مشاهده معجزات و برکات وحی دورند و به همین جهت از هر طبقه دیگری به نفهمیدن و ندانستن حدودی که خدا نازل کرده و معارف اصلی و احکام فرعی از قبیل واجبات و مستحبات و حلال و حرام‌ها سزاوارترند.
[۵] طبرسی، مجمع البیان، ج ۵، ص ۹۵ ـ ۹۶، انتشارات ناصر خسرو، تهران، ۱۳۷۲ش.



این آیه در واقع بیانگر این است که مذمت اعراب فقط به علت کفر و نفاق و جهل آنان به احکام خدا که آنها را بر پیامبر اسلام نازل کرده بوده است، ولی صرف بدوی بودن، موجب مذمت اعراب نمی‌تواند باشد. آری، زندگی بدوی و دوری آن از مردم متمدن است که باعث غلظت طبع انسان و تجاوز از حد می‌گردد. بنابر‌این گناه از محیط زیست است، نه از شخص بدوی.
[۶] نجفی خمینی، محمدجواد، تفسیر آسان، ج ‌۶، ص ۳۹۳، انتشارات اسلامیه، تهران، ۱۳۹۸ق.




۱. برقی، احمدبن محمدبن خالد، المحاسن، ج ‌۱، ص ۲۲۷، دارالکتب الإسلامیة، قم، چاپ دوم، ۱۳۷۱ق.‌    
۲. منظور از اعراب در این‌جا بادیه‌نشین‌هایی هستند که با وجود امکان مهاجرت به مراکز فرهنگی، ترجیح داده‌اند به زندگی گذشتۀ خود ادامه دهند و به همین دلیل در شناخت نسبت به اسلام و احکام الاهی در جهل و نادانی به سر می بردند.
۳. توبه (۹)، آیه ۹۷.    
۴. طباطبایی سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌۹، ص ۳۷۰، دفتر انتشارات اسلامی، قم، ۱۴۱۷ق.    
۵. طبرسی، مجمع البیان، ج ۵، ص ۹۵ ـ ۹۶، انتشارات ناصر خسرو، تهران، ۱۳۷۲ش.
۶. نجفی خمینی، محمدجواد، تفسیر آسان، ج ‌۶، ص ۳۹۳، انتشارات اسلامیه، تهران، ۱۳۹۸ق.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر حدیث | حدیث شناسی




جعبه ابزار