• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بررسی روایت امام صادق درباره قیام مردم ایران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ایران، امام صادق (علیه‌السّلام)، نشانه انقلاب اسلامی، فرار پادشاه عجم، پانزده خرداد.

پرسش: آیا این حدیث صحت دارد یا جعلی هست؟ قال الصادق (علیه‌السّلام): «...و ینقلب ملک العجم فی محرّم یسفک الدّماء....و بشّر النّاس بظهور الحجّة»؛ پادشاه سرزمین عجم (ایران) در ماه محرم خون‌های زیادی می‌ریزد.... و در آن زمان، مردم را به ظهور حضرت حجت (علیه‌السّلام) بشارت دهید.

پاسخ: این روایت در منابع معتبر تاریخی و حتی منابع متأخری که از اعتبار کمتری نیز برخوردار است، مشاهده نشده است و در آن از کلماتی استفاده شده است که در زمان امام صادق (علیه‌السّلام) متداول نبوده است.



منتظران موعود، پیوسته در انتظار تحقق نشانه‌هایی هستند که در روایات به عنوان نشانه‌ ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بیان شده است؛ ازاین‌رو در طول تاریخ، به دنبال تطبیق نشانه‌های یادشده بر افراد و گروه‌های مورد نظر بوده‌اند.
ما در این میان، گاه روایاتی (مانند آنچه در پرسش آمده) منتشر می‌شود که در منابع روایی معتبر از آنها یادی نشده است. در این روایت ادعایی از امام صادق‌ (علیه‌السّلام) نقل شده است:
«وَ یَنقَلِبُ ملکُ العَجَم فی مُحَرَّم یَسفِکُ الدَّماءَ حتّی یَفِرُّ مَلِکُ العَجَم لِئَلّا یَاخُذُهُ النّاس ثُمَّ یُهلکُ غَمَّا وَ تَدوُمُ الفِتنَهُ وَ یَدوُمُ الاِنقلاب وَ بَشِّر النّاس بِظُهورِ الحُجَّه (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)»؛ پادشاه سرزمین عجم (ایران) در ماه محرم خون‌های زیادی می‌ریزد، (ادعا شده است که این فراز ناظر به کشتار ۱۵ خرداد است.) و سپس از سرزمین عجم فرار کرده تا مبادا مردم او را دستگیر نمایند. سرانجام وی از شدت غم، هلاک می‌شود، ولی فتنه‌ها ادامه می‌یابند و انقلاب نیز باقی می‌ماند و در آن زمان مردم را به ظهور حضرت حجت (علیه‌السّلام) بشارت دهید.


آنچه در مورد این روایت می‌توان گفت این است که:
این روایت در منابع معتبر تاریخی و حتی منابع متأخری که از اعتبار کمتری نیز برخوردار است، مشاهده نشده است.
در این روایت از کلماتی استفاده شده است که در زمان امام صادق (علیه‌السّلام) متداول نبود و بیشتر در زبان فارسی رایج است؛ لذا نشان از جعلی بودن آن دارد؛ چراکه در این روایت از کلمات «ینقلب» و «الانقلاب» به جای کلمه «یثور» و «الثورة» استفاده شده است. اگرچه این کلمات در زبان فارسی معنای انقلاب را در پی دارد؛ اما در زبان عربی چنین معنایی را نمی‌رساند.
بر‌این‌اساس، باید تلاش کنیم تا همواره به وظایف خود عمل نموده و خود را در زمره برترین منتظران حضرتشان قرار دهیم، اما تنها به نشر روایاتی بپردازیم که اعتبار آنها از طرف‌ اندیشمندان دینی مورد تایید قرار گرفته است.


۱. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «تعیین وقت برای ظهور امام زمان».    
۲. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «امام زمان و دانستن وقت ظهور».    
۳. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «وقوع صیحه آسمانی برای ظهور حضرت مهدی».    
۴. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «مقصود از «زوراء» در روایات».    
۵. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «ارتباط نداشتن بیرون رفتن حسنی مبارک با نشانه‌های ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)».    
۶. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «خروج سید خراسانی از مشرق».    
۷. عاملی، جعفر مرتضی، بیان الائمة و خطبة البیان فی المیزان‌، ج۱، ص۱۵- ۱۶، بیروت، مرکز الاسلامی للدراسات‌، چاپ دوم، ۱۴۲۴ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «بررسی روایت امام صادق درباره قیام مردم ایران»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۵.    






جعبه ابزار