• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کنیه‌های امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام علی،کنیه‌های امام علی، کنیه، خدا

پرسش: امام علی (علیه‌السّلام) چه کنیه‌هایی دارد؟

پاسخ اجمالی: امام (علیه‌السّلام) کنیه‌های متعدّدی داشته که مشهورترین آنها «ابو‌الحسن» است. برای امام (علیه‌السّلام) کنیه‌های دیگری مانند: ابو الحسین، ابو السبطین، ابو الریحانتین و ابو‌تراب هم ذکره شده است کنیه «ابو‌تراب»، محبوب‌ترین کنیه نزد امام (علیه‌السّلام) بوده است.



امیر مؤمنان، کنیه‌های متعدّدی داشته که مشهورترین آنها «ابو‌الحسن» است. برای امام (علیه‌السّلام) کنیه‌های دیگری مانند: ابو الحسین، ابو السبطین، ابو الریحانتین و ابو‌تراب هم ذکره شده است؛ هر چند برخی از آنها که شامل تعریف اصطلاحی کنیه نمی‌شوند.(کنیه در میان عرب‌ها از ترکیب «اَب» یا «اُمّ» با نام نخستین فرزند، شکل می‌گیرد.در حالت‌های خاصّی به جای نام فرزند، از صفات مشخص استفاده می‌شود.)


از روایات، چنین بر می‌آید که کنیه «ابو‌تراب»، محبوب‌ترین کنیه نزد امام (علیه‌السّلام) بوده است و هرگاه ایشان را با آن می‌خوانده‌اند، شادمان می‌شده است. موجبات این محبوبیت، چند چیز است: وی در این واژه، نوعی فروتنی و خاک‌ساری در برابر خدای سبحان می‌یافت و نیز این واژه، یادآور ملاطفت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در جنگ «ذات العشیرة» بود. در این غزوه، علی (علیه‌السّلام) در کنار عمّار، روی خاک‌ها خوابیده بود و چون گَرد و غبار بر چهره او نشسته بود، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) او را «ابو‌تراب» خواند. اینها موجب تعلّق خاطر علی (علیه‌السّلام) به این کنیه بود.


۱. صدوق، محمد بن علی، معانی‌ الاخبار، ج۱، ص۴۰۳.    
۲. صدوق، محمد بن علی، الامالی، ج۱، ص۱۹۸.    
۳. ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امیرالمؤمنین بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۸،ص۴۹ (پدر دو گل من).    
۴. ابن‌سعد، محمد، الطبقات الکبری، ج۲، ص۷.    
۵. خوارزمی، الموفق بن احمد، المناقب، ج۱، ص۴۱.    



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «کنیه‌های امام علی» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۴/۲۳.    






جعبه ابزار