• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کمال نهایی انسان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:کمال انسان،رابطه انسان و خدا.
پرسش :کمال نهایی انسان چیست؟ نقش حوزه های فردی، اجتماعی و سیاسی در رسیدن به کمال نهایی چیست ؟



۱. از آن جا که در اسلام همه چیز در ارتباط با کمال نهایی انسان مورد توجه و ارزش گذاری قرار گرفته است (کمال رسیدن به خدا) با ذکر مثال هایی چگونگی این ارزش را توضیح دهید؟۲. بر اساس نگرش فوق جایگاه و نقش هر یک از حوزه های فردی، اجتماعی و سیاسی (مدیریت و اداره امور) در نیل انسان به کمال نهایی را توضیح دهید؟





کمال عبارت است از «فعلیت و هستی محض و نداشتن قوه و استعداد». کمال، داشتن هر چیزی است که برای شی‌ء ممکن و لایق باشد. به سخن دیگر، کمال، نقطه‌ پایان و مرحله‌ نهایی و عالی هر شی‌ء و یا صفت یا اوصافی است که فعلیت اخیر شی‌ء اقتضای واجد شدن آنها را دارد و امور دیگر در حدّی که برای رسیدن به کمال حقیقی آن مفید باشد، «کمال مقدمی» و «مقدمة الکمال» خواهند بود. در هرانسانی غریزه «حبّ کمال» وجود دارد؛ و رنج ها و سختی ها را به آرزوی آینده روشن تری بر خود هموار می سازد.
[۱] مصباح یزدی، محمد تقی، اخلاق در قرآن، ج۲، ص۴۲، تحقیق و نگارش:اسکندری، محمد حسین، مرکز انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ ارمغان بصیرقم، چاپ اول، ۱۳۸۴.
[۲] موسوی لاری، سید مجتبی، رسالت اخلاق در تکامل انسان، ص۲۱، مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم،چاپ پنجم، ۱۳۸۶.



انسان با پیمودن مراحل لازم هم در دنیا به کمالاتی می رسد و هم در آخرت ، ولی فرقشان در این است که کمالات در دنیا جنبه مقدّمی و آلی (وسیله بودن) داشته، و زمینه را برای رسیدن به کمال نهایی در آخرت که جنبه عالی دارد، فراهم می آورند.
[۳] اخلاق اسلامی، ص ۲۸.



درباره هدف آفرینش انسان در آیات قرآن بیانات مختلفی آمده است که در حقیقت هر کدام به یکی از ابعاد این هدف اشاره می نمایند، از جمله عبادت،آزمایش و...قرآن می فرماید:«من جن و انس را نیافریدم، مگر این که مرا پرستش کنند» ؛ در جای دیگر می خوانیم:«اوست که مرگ و زندگی را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شما به عمل نیکوتر است» ؛یعنی آزمایشی آمیخته با پرورش و در نتیجه تکامل، و در آیه دیگری آمده است:«ولی مردم همواره مختلفند مگر آنچه پروردگارت رحم کند و برای همین (پذیرش رحمت و در سایه آن تکامل)، آنها را آفرید» .
همه این خطوط به یک نقطه منتهی می شود و آن پرورش و هدایت و تکامل انسان هاست. از این جا معلوم می شود که هدف نهایی آفرینش انسان، رسیدن به کمال و سعادت و دست یازیدن به والاترین کرامت ها و ارزش های انسانی است که این همه در پرتو شناخت و معرفت و عبودیت و بندگی آگاهانه به پیشگاه ذات احدیت ممکن خواهد بود. این کمال و سعادت که از آن به قرب الهی تعبیر می شود، عبارت است از این که، انسان ها به حسب کمالات واقعی وجودی که کسب می کنند به کانون و مرکز هستی نزدیک شده و حجاب های ظلمانی از آنها دور گشته و به مقام فنا نایل شوند. به بیان دیگر، چون واجب الوجود از جمیع جهات کامل و ممکن الوجود از جمیع جهات ناقص است، هنگامی که بنده ای در رفع نقائص خود سعی کند از نظر معنوی به خدا نزدیک می شود.
[۷] شهید مطهری، مرتضی، آزادی معنوی، ص۱۰۳تا ۱۰۸، با تلخیص، انتشارات صدرا، چاپ بیست و سوم، ۱۳۸۱.
[۸] جوادی آملی، عبدالله، علی (ع) مظهر اسمای حسنای الاهی، ص ۱۳ تا ۱۶، با تلخیص، مرکز نشر اسراء، چاپخانه اسوه، چاپ اول، ۱۳۸۰.
[۹] جوادی آملی،عبدالله، شمیم ولایت، ص ۴۲۲و ۴۲۳، چاپ اول، اسراء، ۱۳۸۲.
[۱۰] شجاعی، محمد، انسان و خلافت الاهی، ص ۲۵ تا ۳۸، با تلخیص، چاپ اول، مؤسسه فرهنگی خدمات رسا، تهران، ۱۳۶۲.
[۱۱] شبر، سید عبدالله، اخلاق، مترجم:جباران، محمد رضا، ص۴۵، مؤسسه انتشارات هجرت، چاپ دوازدهم، ۱۳۸۶.
این کمال مقدمه است برای کمال نهایی (لقاء الاهی). یعنی انسان در نقطه نهایی سیر استکمالی خویش به جایگاهی می رسد که آن جا، نزد خدا و جوار رحمت او است.
[۱۲] اخلاق اسلامی، ص ۳۰ و ۳۱.
چنانچه قرآن در مورد سرنوشت نهایی متقین می فرماید:«به تحقیق پرهیزگاران در باغ ها و نهرها (ی بهشت جاودانی) منزل خواهند گزید. در جایگاهی راستین نزد خداوند سلطنت و عزت متنعمند». و یا در آیه دیگری می فرماید:«ای انسان تو تلاش می کنی که با رنج و کوشش به سوی پروردگارت پیش روی و به ملاقات او نایل آیی».

۵.۱ - نتیجه

پس کمال انسان ، در دنیا و آخرت رسیدن به مقام قرب الاهی در دنیا به معنایی که گفته شد و در آخرت به معنای حضور در جوار رحمت قدس الاهی (کمال نهایی) است. راه رسیدن به این مراتب از کمال در دنیا و آخرت، عبودیت و بندگی خدای متعال است که اظهار بندگی و نهایت خضوع و تسلیم در برابر فرمان های الاهی است، و هر عملی که به قصد عبادت و ثواب و تقرب انجام می گیرد باید تنها برای خدا باشد.
[۱۵] امینی، ابراهیم، آشنایی با اسلام، ص ۷۱ و ۷۲، مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، چاپ دوم، ۱۳۸۶.



در اسلام علاوه بر احکام و دستورات فردی، احکام و دستوراتی؛ مانند نیکی کردن به دیگران، جهاد ، نماز جماعت ، و... وجود دارد که تنها در اجتماع تحقق پیدا می کند. برای این که انسان به کمال و سعادت برسد، باید هر دو دسته از احکام را انجام دهد و در تحقق کمال واقعی انسانی هیچ کدام بدون دیگری کافی نیست.
افراد یک اجتماع اگر وظیفه شناس باشند، حقوق یکدیگر را رعایت کنند، نسبت به همدیگر مهربان و خیر خواه باشند، در کارهای خیر تعاون داشته باشند، در حل مشکلات یکدیگر بشتابند و در یک کلام، سعادت و آسایش خود را در سعادت و آسایش جامعه بدانند، زندگی سالم و سعادت مندانه ای خواهند داشت و روابط جامعه مستحکم خواهد شد که نقش مهمی در رسیدن به کمال و قرب الاهی دارد؛ براین اساس، اگر به همه دستورات شرع مقدس به انگیزه الاهی عمل شود همگی عبادت شمرده می شوند و موجبات قرب الهی و کمال و سعادت انسان را فراهم می نمایند.
[۱۶] فیض کاشانی، محمد محسن، المحجة البیضاء، ج ۵، ص ۸۹، چاپخانه صدوق، تهران.
[۱۷] شیخ عبد علی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج ۵، ص۳۹۲، چاپخانه علمیه، قم.


۶.۱ - روایات معصومین(علیهم السلام)

در روایات پاداش زیادی در مورد برآوردن نیاز مؤمنان وارد شده است. امام صادق (علیه السلام) فرمود:«گام برداشتن مسلمان در راه حاجت مسلمان، بهتر از هفتاد طواف در خانه خدا ست».
امام علی (علیه السلام) فرمود:«هیچ مسلمانی نیاز مسلمان دیگر را برنمی آورد مگر این که خداوند به او ندا می دهد که پاداش تو بر عهده من است، و من به کمتر از بهشت برای تو راضی نخواهم شد».
امام صادق (علیه السلام) می فرماید:«عبادتی برتر از ادای حقوق مؤمن وجود ندارد». آیا چنین عبادتی اگر به انگیزه تقرب الاهی انجام گیرد، موجب رسیدن به کمال نهایی نمی شود؟
مسئولیت های اجتماعی و سیاسی پیامبران و رهبران الاهی در برپایی قسط و عدل در همین راستا ارزیابی می شود. قرآن کریم در این باره می فرماید:«همانا ما، رسولانمان را با نشانه های روشن فرستادیم؛ و کتاب و میزان را (نیز) با آنان فرو فرستادیم تا مردم، قسط (عدالت) را، برپای دارند».

۶.۲ - سیره معصومین(علیهم السلام)

همه انبیا و امامان (علیهم السلام) تشکیل حکومت اسلامی را کلید موفقیت جامعه می دانستند و تمام سعی و کوشش خود را در راه برپایی عدالت در یک حکومت اسلامی انجام می دادند تا به هدف غایی حکومت، که تعالی یافتن و نورانی شدن انسان است، دست پیدا کنند.
[۲۲] جوادی آملی، عبدالله، نسبت دین و دنیا، ص ۲۵ و ۲۶، با تلخیص، مرکز نشر اسراء، چاپ اول، ۱۳۸۱.
و خداوند متعال هم آنها را به عدالت امر کرد:«خدا فرمان به عدل و احسان می دهد...». خلاصه این که از دیدگاه اسلام هدف از خلقت انسان ها رسیدن به کمال و سعادت در دنیا و آخرت بوده و آن عبارت از رسیدن به قرب و لقاء الاهی است، و این میسر نیست مگر با اطاعت از دستورات الاهی در همه زمینه ها – فردی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی- و این اطاعت اگر به انگیزه الاهی و با نیت قربة الی الله به طور واقعی و از عمق جان باشد، عبادت بوده و نقش اصلی را در کمال انسانی دارد.


۱. مصباح یزدی، محمد تقی، اخلاق در قرآن، ج۲، ص۴۲، تحقیق و نگارش:اسکندری، محمد حسین، مرکز انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ ارمغان بصیرقم، چاپ اول، ۱۳۸۴.
۲. موسوی لاری، سید مجتبی، رسالت اخلاق در تکامل انسان، ص۲۱، مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم،چاپ پنجم، ۱۳۸۶.
۳. اخلاق اسلامی، ص ۲۸.
۴. سوره ذاریات/۵۱، آیه۵۶.    
۵. سوره ملک/۶۷، آیه۲.    
۶. سوره هود/۱۱، آیات۱۱۸ و ۱۱۹.    
۷. شهید مطهری، مرتضی، آزادی معنوی، ص۱۰۳تا ۱۰۸، با تلخیص، انتشارات صدرا، چاپ بیست و سوم، ۱۳۸۱.
۸. جوادی آملی، عبدالله، علی (ع) مظهر اسمای حسنای الاهی، ص ۱۳ تا ۱۶، با تلخیص، مرکز نشر اسراء، چاپخانه اسوه، چاپ اول، ۱۳۸۰.
۹. جوادی آملی،عبدالله، شمیم ولایت، ص ۴۲۲و ۴۲۳، چاپ اول، اسراء، ۱۳۸۲.
۱۰. شجاعی، محمد، انسان و خلافت الاهی، ص ۲۵ تا ۳۸، با تلخیص، چاپ اول، مؤسسه فرهنگی خدمات رسا، تهران، ۱۳۶۲.
۱۱. شبر، سید عبدالله، اخلاق، مترجم:جباران، محمد رضا، ص۴۵، مؤسسه انتشارات هجرت، چاپ دوازدهم، ۱۳۸۶.
۱۲. اخلاق اسلامی، ص ۳۰ و ۳۱.
۱۳. سوره قمر/۵۴، آیات۵۴- ۵۵.    
۱۴. سوره انشقاق/۸۴، آیه۶.    
۱۵. امینی، ابراهیم، آشنایی با اسلام، ص ۷۱ و ۷۲، مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، چاپ دوم، ۱۳۸۶.
۱۶. فیض کاشانی، محمد محسن، المحجة البیضاء، ج ۵، ص ۸۹، چاپخانه صدوق، تهران.
۱۷. شیخ عبد علی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج ۵، ص۳۹۲، چاپخانه علمیه، قم.
۱۸. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۱، ص ۳۱۱، دارالکتب الاسلامیة، تهران.    
۱۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۳۱۲، دارالکتب الاسلامیة، تهران.    
۲۰. کلینی، محمد بن یعقوب، الاصول من الکافی، ج۲، ص۱۷۰.    
۲۱. سوره حدید/۵۷، آیه۲۵.    
۲۲. جوادی آملی، عبدالله، نسبت دین و دنیا، ص ۲۵ و ۲۶، با تلخیص، مرکز نشر اسراء، چاپ اول، ۱۳۸۱.
۲۳. سوره نحل/۱۶، آیه۹۰.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | کمال




جعبه ابزار