• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کفایت خدا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: کفایت خدا، کفایت اولیا، شفاعت، روز قیامت.
پرسش: در قرآن می‌خوانیم: «آیا خدا برای بنده‌اش کافی نیست»؟ و در یکی از دعاها آمده: «ای محمد! و ای علی! شما برای ما کفایت می‌کنید». این دو چگونه با هم جمع می‌شوند؟
پاسخ:
البته در آیه‌ی ۳۶ سوره‌ی زمر، چنین عبارتی ذکر شده است؛ اما:



اگرچه حساب و کتاب روز قیامت مخصوص خداوند است، ولی به افراد دیگری نیز این اجازه داده شده است که از دیگران شفاعت کنند. از روایات فراوانی که در این زمینه وارد شده، معلوم می‌شود که شفیعان در روز قیامت فراوان‌اند؛ از جمله آنها، پیامبران و امامان معصوم علیهم‌السلام هستند.


در صورتی کفایت اولیای الهی با کافی بودن خدا در تضاد است که ما کفایت آنان را به‌صورت عرضی و مستقل بدانیم که اگر چنین اعتقادی داشته باشیم با توحید سازگاری ندارد و از مصادیق شرک به خدا خواهد بود؛ ولی اگر کفایت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و ائمه اطهار علیهم‌السلام را در طول آن بدانیم، نه‌تنها هیچ منافاتی با کفایت خداوند نداشته، بلکه در قرآن نیز موارد بسیاری از موارد مشابه آن مشاهده می‌شود؛ مانند:

۲.۱ - آیه ۱۶۶ سوره نساء

«و کَفی‌ بِاللَّهِ شَهیداً»

۲.۲ - آیه ۴۳ سوره رعد

و در مورد دیگر فرموده:
«کَفی‌ بِاللَّهِ شَهیداً بَیْنی‌ وَ بَیْنَکُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتاب» که وجود «من عنده الکتاب» در این آیه شریفه هیچ منافاتی با مضمون قسمت اول و آیات دیگر ایجاد نمی‌کند.


۱. نساء (۴)، آیه ۱۶۶.    
۲. رعد (۱۳)، آیه ۴۳.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : شفاعت | کلام




جعبه ابزار