• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کشورها و ادیان مخالف و موافق با امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ادیان، کشورها، اهل کتاب، مسلمانان، فرقه‌ها.

پرسش: در زمان ظهور حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) چه کشورها و چه ادیانی با ایشان مخالفت خواهند کرد و چه ادیان و کشورهایی از ایشان دفاع خواهند کرد؟

پاسخ: درباره حمایت و مخالفت پیروان ادیان و اهالی کشورها از امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) باید گفت که مسئله مهدویت یک مسئله جهانی، انسانی و فطری است و براساس فطرت اولیه، هر انسان باید تابع حضرت بوده و از ایشان دفاع کند. گاهی جهل و نادانی یا تعصب و عناد باعث می‌شود مخالفت‌هایی با حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) صورت بگیرد که البته این مخالفت‌ها را نمی‌توان به صورت کلی به کشور یا منطقه‌ای خاص منسوب کرد.




در روایاتی که دوران ظهور را ترسیم کرده‌اند، از موافقت یا مخالفت کشورهای خاصی سخن به میان نیامده است؛ بلکه حمایت‌ها و مخالفت‌ها مختلف بوده و از کشورهای گوناگون و از ادیان و فرقه‌های مختلف عکس‌العمل‌های مختلف صورت می‌گیرد که به نمونه‌ای از آنها اشاره می‌شود:

۱.۱ - اهل کتاب (یهودیان و مسیحیان)

در مورد اهل کتاب همان‌گونه که از مخالفت‌های آن سخن گفته شده است، از حمایت‌های آن‌ها نیز مطالبی بیان شده است:

• «در هنگامی که قائم ظهور کند، علیه یهود، مسیحیان، صابئیان، مادی‌گرایان، برگشتگان از اسلام و کافران در شرق و غرب کره زمین قیام می‌کند و اسلام را بر آن‌ها عرضه می‌دارد. بسیاری از آنان ایمان آورده و عده‌ای با حضرت به مخالفت برخاسته و قیام می‌کنند».

• و نیز روایت شده است: «هنگام ظهور امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بسیاری از اهل کتاب و پیروان ادیان دیگر، از آن حضرت حمایت نموده و به او ایمان می‌آورند و از جمله: عده‌ای از اصحاب حضرت موسی (علیه‌السلام) و یوشع وصی حضرت، اصحاب کهف، مؤمنینی از آل‌فرعون، دوازده قبیله از پیروان انبیای بنی‌اسرائیل، گروهی از نصارا و...».
[۴] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۴، ص۳۱۸، بیروت، مؤسسة الوفاء.


۱.۲ - برخی گروه‌های مسلمان

در میان مسلمانان، طائفه مرجئه، خوارج، ناصبی‌ها، منافقان و مقدس‌نماها و ... از کسانی هستند که با امام زمان مخالفت کرده و ضد حضرت قیام می‌کنند و این‌ها نیز از کشور‌های متعدد و مختلفی هستند و از آن نمونه فرقه بتریه است.

۱.۲.۱ - کلام امام علی

امام علی (علیه‌السلام) درباره فرقه بتریه فرموده است:
«هنگامی که حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) قیام کند و به سوی کوفه رهسپار شود، در آن‌جا تعداد ده هزار نفر که آنان را بتریه می‌نامند؛ درحالی‌که صلاح بر دوش گرفته‌اند، جلوی او را می‌گیرند و می‌گویند: ‌ای مهدی! از همان‌جا که آمده‌ای، باز گرد؛ زیرا ما به فرزندان فاطمه نیازی نداریم».


روی این حساب، پیوستن کشور یا کشورهایی و یا فرقه و فرقه‌هایی به حضرت و یا مخالفت با ایشان مختلف بوده است. این چنین نیست، اگر کشوری از حضرت دفاع و حمایت کرد، دیگر هیچ‌گونه مخالفتی در آن کشور صورت نمی‌گیرد و بالعکس؛ بلکه، کشورهایی که در مراحل اولیه‌ ظهور، در آن‌ها آثار و حوادث ظهور واقع می‌شوند؛ همانند: یمن، حجاز، مصر، شام، فلسطین، عراق، ایران و ... در این کشور‌ها نیز در مواردی، مخالفت صورت می‌گیرد که توسط حضرت و سپاهیان او دفع می‌گردد و به نمونه‌ای از هر کدام اشاره می‌شود:

۲.۱ - کشورهای عربی

هنگامی که در میان رکن و مقام با امام قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بیعت صورت می‌گیرد، انسان‌های مؤمن از شهرهای مصر، حجاز، شام، عراق و ... حضور به هم رسانده و با آن حضرت بیعت می‌کنند.
و از طرف دیگر، در بعضی روایات این چنین آمده است: به هنگامی که امام قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ظهور می‌کند، در شهرهای حجاز، مصر، عراق و... با مخالفت‌های روبه‌رو می‌شود و سپاهیان آن حضرت، آنها را از مسیر راه برمی‌دارند.
[۸] حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ص۵۱۷، قم، چاپخانه علمیه.


۲.۲ - کشورهای غیر عربی

اما در کشورهایی غیر از کشورهای عرب، از جمله ایران، در آن نیز از شهر‌های متعددی برای دفاع و حمایت از امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) پرچم‌هایی برافراشته می‌شوند و از آن میان: خراسان، طالقان، همدان، زنجان، قم و ... می‌باشند؛ اما باز هم این‌گونه نیست که هیچ‌گونه مخالفتی در این‌گونه شهر‌ها صورت نگیرد؛ بلکه در مواردی نیز از مخالفت سخن گفته شده است که از آن نمونه، شهر ری است.


پس در باب حمایت و مخالفت پیروان ادیان و اهالی کشورها از امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) این چنین نتیجه می‌گیریم که مسئله مهدویت یک مسئله جهانی، انسانی و فطری است و براساس فطرت اولیه، هر انسان باید تابع حضرت بوده و از ایشان دفاع کند. گاهی جهل و نادانی یا تعصب و عناد باعث می‌شود مخالفت‌هایی با حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) صورت بگیرد که البته این مخالفت‌ها را نمی‌توان به صورت کلی به کشور یا منطقه خاصی منسوب کرد.


۱. عصر ظهور، علی کورانی.
۲. روزگار رهایی، علی‌اکبر مهدی‌پور.
۳. چشم‌انداز حکومت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، نجم‌الدین طبسی.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۰، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۶، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۹۰ - ۹۱، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۴، ص۳۱۸، بیروت، مؤسسة الوفاء.
۵. شیخ مفید، محمد بن نعمان، ص۳۸۴، ارشاد، قم، بصرتی.    
۶. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۴۷۷، تهران، کتاب‌فروشی نینوا.    
۷. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ص۱۳۸، قم، چاپخانه علمیه.    
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ص۵۱۷، قم، چاپخانه علمیه.
۹. نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص۲۹۹، تهران، کتاب‌فروشی صدوق.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «کشورها و ادیان مخالف و موافق با امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۲.    







جعبه ابزار