• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چشم زخم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: آیا این گفته راست است که می گویند فلانی چشمش شور است؟ در برابر دیدن چنین افرادی که در زبان مردم نامشان افتاده چه باید کرد؟



پاسخ:
بسیاری از دانشمندان امروز معتقدند در بعضی از چشمها نیروی مغناطیسی خاصی نهفته شده که کارایی زیادی دارد، حتی با تمرین و ممارست می توان آن را پرورش داد، در دنیایی که«اشعه لیزر» که شعاعی است نامرئی می تواند کاری کند که از هیچ سلاح مخربی ساخته نیست، پذیرش وجود نیروئی در بعضی از چشمها که از طریق امواج مخصوص در طرف مقابل اثر بگذارد چیز عجیبی نخواهد بود. بسیاری نقل می کنند که با چشم خود افرادی را دیده اند که دارای این نیروی مرموز چشم بوده اند، و افراد یا حیوانات یا اشیایی را از طریق چشم زدن از کار انداخته اند.


از نظر عقلی و علمی و روایتی، این امر محالی نیست لذا نه تنها نباید اصراری در انکار این امور داشت باید امکان وجود آن را از نظر عقل و علم پذیرفت. روایات نیز این امر را انکار نفرموده اند.


اما در پاسخ به قسمت پایانی سوال که در برابر دیدن چنین افرادی چه باید کرد گفته می شود امیر المومنین علیه السلام می فرمایند: چشم زخم حق است و توسل به دعا برای دفع آن نیز حق است»
[۱] نهج البلاغه، کلمات قصار، جمله ۴۰۰.
ذکر این نکته لازم است که هیچ مانعی ندارد این دعاها و توسل ها به فرمان خداوند جلو تاثیر نیروی چشمها را بگیرد همان گونه که دعاها در بسیاری از عوامل مخرب دیگر اثر می گذارد و آنها را به فرمان خدا خنثی می کند.
خواندن و یا همراه داشتن آیه«و ان یکاد»که مضمون آن این است که قرآن می خواهد تضاد عجیبی را که در میان گفته های دشمنان اسلام وجود داشت با این بیان ظاهر سازد و آن اینکه: آنها وقتی آیات قرآن را می شنوند آنقدر مجذوب می شوند و در برابر آن اعجاب می کنند که می خواهند تو را چشم بزنند اما در عین حال می گویند: تو دیوانه ای، و این راستی شگفت آور است، دیوانه و پریشان گویی کجا و این آیات اعجاب انگیز جذاب و پر نفوذ کجا؟
خواندن سوره های آخر قرآن«معوذتین»
[۳] سوره‌های ناس و فلق.
این دو سوره از جهتی شبیه هم هستند، هر دو ناظر به پناه بردن به خداوند بزرگ از شرور و آفات می باشد، با این تفاوت که در سوره فلق انواع مختلف شرور مطرح شده، ولی در سوره ناس فقط روی شر وسوسه‌گران ناپیدا تکیه شده است. و در فضیلت این دو سوره حدیثی را نقل می کنیم و آن اینکه پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله) شدیداً بیمار شده جبرئیل و میکائیل«دو فرشته بزرگ خدا» نزد او آمدند، جبرئیل نزد سر پیامبر نشست و میکائیل نزد پای او، جبرئیل سوره فلق را تلاوت کرد، و پیغمبر را با آن در پناه خدا قرار داد و میکائیل سوره ناس را.


البته این نکته نیز لازم به یادآوری می باشد که قبول چشم زخم به طور اجمال به این معنی نیست که به کارهای خرافی و اعمال عوامانه در اینگونه موارد پناه برده شود که هم بر خلاف دستورات شرع است، و هم سبب شک و تردید افراد نا آگاه در اصل موضوع است، همانگونه که آلوده شدن بسیاری از حقایق با خرافات دینی تأثیر نامطلوب را در اذهان گذارده است. و در توسل به دعا بهتر است از مفاتیح الجنان مرحوم شیخ عباس قمی که تعویذات و دعاهای معتبری را جمع آوری کرده اند استفاده نمائید.


۱. نهج البلاغه، کلمات قصار، جمله ۴۰۰.
۲. قلم/سوره۶۸، آیه۵۱-۵۲.    
۳. سوره‌های ناس و فلق.
۴. تفسیر نمونه، ج۲۷، ص۴۶۹.    



اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : چشم زخم | کلام




جعبه ابزار