• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیشگویی‌های انجیل از ظهور منجی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عهد جدید، عهد قدیم، عیسی مسیح، آخرالزمان، روح‌القدس، ظلم، دعا.

پرسش: آیا انجیل در مورد ظهور منجی پیشگویی کرده است؟

پاسخ:



در عهد جدید بشارت به منجی، یا در اصطلاح مسیحیان «برگشت دوباره» و «آرزوی مبارک»، با تاکیدهای بسیار مطرح شده است؛ تا جایی که حتّی شاید بتوان این تاکیدها را بیشتر از آنچه در عهد قدیم آمده، دانست. در حقیقت باور به منجی یکی از اعتقادات بسیار مهم در مسیحیت امروز به شمار می‌رود و همه فرق و مکاتب مسیحی به آن اعتقاد دارند و حتّی برخی در شوق انتظار بازگشت عیسی مسیح زندگی می‌کنند.


در اینجا بحث منجی در عهد جدید را حول سه محور اساسی پی می‌گیریم: بشارت به ظهور منجی، نشانه‌های ظهور منجی، و برکات ظهور منجی.

۲.۱ - بشارت به ظهور منجی

آیات بسیاری در اسفار عهد جدید درباره بازگشت حضرت عیسی در آخرالزمان است. در سِفر اَعمال رسولان آمده است:
پس آنانی که جمع بودند از او سؤال نموده گفتند: ‌ای سرور آیا در این وقت ملکوت را بر اسرائیل باز برقرار خواهی داشت؟ بدیشان گفت: از شما نیست که زمان‌ها و اوقاتی را که پدر در قدرت خود نگاه داشته است بدانید. لیکن چون روح‌القدس بر شما می‌آید قوّت خواهید یافت و شاهدان من خواهید بود در اورشلیم و تمامی یهودیه «به لاتین «Iud×a» نام بخشی کوهستانی در جنوب سرزمین فلسطین است که امروزه میان دولت خودگردان فلسطین و دولت اشغالگر، تقسیم شده است.» و سامره «سامره واژه‌ای عبرانی، و نام شهری در فلسطین است. این شهر را پادشاهی به نام عمری ساخته است، که در زمان تجزیه سرزمین فلسطین پس از حضرت سلیمان (علیه‌السّلام) مرکز سرزمین اسرائیل بود»
[۱] ر.ک: کتاب اول پادشاهان، ۱۶: ۲۴.
و تا اقصای جهان. و چون این را گفت وقتی که ایشان همی نگریستند بالا برده شد و ابری او را از چشمان ایشان در ربود. و چون به سوی آسمان چشم دوخته می‌بودند هنگامی که او می‌رفت ناگاه دو مرد سفیدپوش نزد ایشان ایستاده گفتند: ‌ای مردان جلیلی چرا ایستاده به سوی آسمان نگرانید؟ همین عیسی که از نزد شما به آسمان بالا برده شده باز خواهد آمد به همین‌طوری که او را به سوی آسمان روانه دیدید.
[۲] لوقا، اعمال رسولان، ۱: ۶ - ۱۱.

در انجیل متی نیز بشارت به برگشتن حضرت عیسی مطرح شده است:
آن‌گاه علامت پسر، انسان در آسمان پدید گردد و در آن وقت جمیع طوایف زمین سینه‌زنی کنند و پسر انسان را بینند که بر ابرهای آسمان با قوّت و جلال عظیم می‌آید و فرشتگان خود را با صور بلند آواز فرستاده برگزیدگان او را از بادهای اربعه از کران تا به کران فلک «در برخی از ترجمه‌ها آمده است: «شیپور بزرگ به صدا خواهد آمد و او فرشتگان خود را می‌فرستد تا برگزیدگان خدا را از چهار گوشه جهان و از کرانه‌های فلک جمع کنند».» فراهم خواهند آورد.
[۳] متی، انجیل متی، ۲۴: ۳۰ - ۳۱.

در انجیل مرقس نیز به نقل از حضرت مسیح درباره برگشت دوباره‌اش آمده است:
و در آن روزهای بعد از آن مصیبت، خورشید تاریک گردد و ماه نور خود را بازگیرد و ستارگان از آسمان فرو ریزند و قوای افلاک متزلزل خواهد گشت. آن‌گاه پسر انسان را بینند که با قوّت و جلال عظیم بر ابرها می‌آید.
[۴] سن مارکو، مرقس، ۱۳: ۲۴ - ۲۶.

همچنین در مکاشفه یوحنا می‌خوانیم:
اینک با ابرها می‌آید و هر چشمی او را خواهد دید و آنانی که او را نیزه زدند و تمامی امّت‌های جهان برای وی خواهند نالید.
[۵] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱: ۷.

آیات بسیار دیگری هم در عهد جدید هست که از بازگشت حضرت عیسی در آخرالزمان، زمانی که ظلم بر جهان حاکم می‌شود، سخن می‌گوید. تاریخ بشر به انتها نخواهد رسید، مگر با ظهور عیسی مسیح و بازگشت او از آسمان.

۲.۲ - نشانه‌های ظهور منجی

عهد جدید درباره نشانه‌های حضرت عیسی (علیه‌السّلام) فراوان سخن گفته است، و خود حضرت عیسی نیز بر این امر بسیار تاکید کرده است. همه اناجیل به نحوی به این مسئله اشاره کرده‌اند. در اینجا با استفاده از همین اشاره‌ها نشانه‌های ظهور را برمی شماریم.

۲.۲.۱ - گسترش جنگ‌افروزی

گسترش جنگ‌افروزی، قحطی و بیماری‌های واگیردار در انجیل متی به نقل از عیسی مسیح (علیه‌السّلام) آمده است:
و چون به کوه زیتون نشسته بود شاگردانش در خلوت نزد وی آمده گفتند: به ما بگو که این امور کی واقع می‌شود و نشان آمدن تو و انقضای عالم چیست؟ عیسی در جواب ایشان گفت: زنهار کسی شما را گمراه نکند! از آن رو که بسا به نام من آمده خواهند گفت که: من مسیح هستم، و بسیاری را گمراه خواهند کرد. و جنگ‌ها و اخبار جنگ‌ها را خواهید شنید. زنهار مضطرب مشوید؛ زیرا وقوع این هم لازم است؛ لیکن انتها هنوز نیست؛ زیرا قومی با قومی و مملکتی با مملکتی مقاومت خواهند نمود و قحطی‌ها و وباها و زلزله‌ها در جای‌ها پدید آید. همه اینها آغاز دردهای زه «یعنی اینها پیش درآمد بلاهای بعدی است.» است.
[۶] متی، انجیل متی، ۲۴: ۳ - ۸.


۲.۲.۲ - ویرانی هیکل سلیمان

یکی از نشانه‌های مهم ظهور در عهد جدید، ویرانی هیکل سلیمان (معبد یهودی قدس) است که حضرت عیسی خود به آن اشاره کرده است:
پس چون مکروهِ ویرانی را که به زبان دانیال نبی گفته شده است در مقام مقدّس برپا شده بینید -هرکه خوانَد دریافت کند- آنگاه هرکه در یهودیه باشد به کوهستان بگریزد و هرکه بر بام باشد به جهت برداشتن چیزی از خانه به زیر نیاید و هرکه در مزرعه است به جهت برداشتن رخت خود برنگردد. لیکن وای بر آبستنان و شیردهندگان در آن ایام! پس دعا کنید تا فرار شما در زمستان یا در سبت «روز شنبه که دروازه‌های شهر بسته است.» نشود؛ زیرا در آن زمان چنان مصیبت عظیمی ظاهر می‌شود که از ابتدای عالم تاکنون نشده و نخواهد شد! و اگر آن ایام کوتاه نشدی هیچ بشری نجات نیافتی؛ لیکن به خاطر برگزیدگان آن روزها کوتاه خواهد شد.
[۷] متی، انجیل متی، ۲۴: ۱۵ - ۲۱.


۲.۲.۳ - تاریکی خورشید و ماه

(اختلال در نظام طبیعت) از دیگر نشانه‌های پیش از بازگشت مسیح اختلال در نظام طبیعت است. بنابر انجیل مرقس حضرت عیسی (علیه‌السّلام) در این‌باره چنین فرموده است:
و در آن روزهای بعد از آن مصیبت خورشید تاریک گردد و ماه نور خود را بازگیرد و ستارگان از آسمان فرو ریزند و قوای افلاک متزلزل خواهد گشت. «این علامت قبل از قیامت واقع می‌شود.» «چنان‌که بازگشت حضرت عیسی هم قبل از قیامت است.» آن‌گاه پسر انسان را بینند که با قوّت و جلال عظیم بر ابرها می‌آید.
[۸] سن مارکو، مرقس، ۱۳: ۲۴ - ۲۶.


۲.۲.۴ - ظهور انبیای دروغین

یکی دیگر از نشانه‌هایی که عیسی (علیه‌السّلام) به آن اشاره کرده، ظهور مسیحان و انبیای دروغین است. در انجیل آمده است:
آن‌گاه اگر کسی به شما گوید: اینک مسیح در این‌جا یا در آن‌جا است باور مکنید؛ زیرا مسیحان کاذب و انبیای کَذَبه ظاهر شده علامات و معجزات عظیمه چنان خواهند نمود که اگر ممکن بودی برگزیدگان را نیز گمراه کردندی. اینک شما را پیش خبر دادم.
[۹] متی، انجیل متی، ۲۴: ۲۴.

در سِفر اعمال رسولان به برخی از این مسیحان دروغین اشاره شده است.
[۱۰] لوقا، اعمال رسولان، ۵: ۳۶ - ۳۷.


۲.۳ - ناگهانی بودن ظهور

شاگردان عیسی (علیه‌السّلام) درباره زمان ظهور از او پرسیدند و او در جواب فرمود:
ولی از آن روز و ساعت غیر از پدر هیچ کس اطّلاع ندارد نه فرشتگان در آسمان و نه پسر هم. پس برحذر و بیدار شده دعا کنید؛ زیرا شما نمی‌دانید آن زمان کی می‌آید. آمدن آن روز مانند شخصی است که به سفر رفته و خانه خود را به خادمان سپرده است تا هر کس کار خود را انجام دهد و به دربان سپرده است که گوش به زنگ باشد. پس بیدار باشید؛ زیرا نمی‌دانید که در چه وقت صاحب‌خانه می‌آید؛ در شام یا نصف شب یا بانگ خروس یا صبح. مبادا ناگهان آمده شما را خفته یابد. امّا آنچه به شما می‌گویم، به همه می‌گویم: بیدار باشید.
[۱۱] سن مارکو، مرقس، ۱۳: ۳۲ - ۳۷.


۲.۳.۱ - توجه و آمادگی برای ظهور

عیسی (علیه‌السّلام) بارها به شاگردانش تاکید کرده است که همواره آماده ظهور باشند. سفارش عیسی (علیه‌السّلام) به شاگردانش در انجیل متی چنین بیان شده است: امّا از آن روز و ساعت هیچ‌کس اطّلاع ندارد حتّی ملائکه آسمان جز پدر من و بس. لیکن چنان‌که ایام نوح بود ظهور پسر انسان نیز چنان خواهد بود؛ زیرا همچنان که در ایام قبل از طوفان می‌خوردند و می‌آشامیدند و نکاح می‌کردند و منکوحه می‌شدند تا روزی که نوح داخل کشتی گشت و نفهمیدند تا طوفان آمده همه را ببرد، همچنین ظهور پسر انسان نیز خواهد بود. آن‌گاه دو نفری که در مزرعه‌ای می‌باشند یکی گرفته و دیگری واگذارده شود... پس بیدار باشید؛ زیرا نمی‌دانید در کدام ساعت سرور شما می‌آید. لیکن این را بدانید که اگر صاحب‌خانه می‌دانست در چه پاس از شب دزد می‌آید بیدار می‌ماند و نمی‌گذاشت که به خانه‌اش نقب زند. لهذا شما نیز حاضر باشید؛ زیرا در ساعتی که گمان نبرید پسر انسان می‌آید.
[۱۲] متی، انجیل متی، ۲۴: ۴۲ - ۴۴.


۲.۳.۲ - جنگ آرماگدون

از مهم‌ترین نشانه‌های ظهور عیسی در عهد جدید جنگ آرماگدون (هَرْمَجِدّون) است؛ زیرا مسیحیان معتقدند برای ظهور مسیح می‌بایست جنگی بسیار ویران‌گر اتّفاق بیفتد. درباره این جنگ در مکاشفه یوحنا چنین نقل شده است:
و ششمین پیاله خود را بر نهرِ عظیمِ فرات ریخت و آبش خشکید تا راه پادشاهانی که از مشرقِ آفتاب می‌آیند مهیا شود. و دیدم که از دهان اژدها و از دهان وحش و از دهان نبی کاذب، سه روحِ خبیث چون وَزَغ‌ها بیرون می‌آیند؛ زیرا آنها ارواح دیوها هستند که معجزات ظاهر می‌سازند و بر پادشاهان تمام رُبع مسکون خروج می‌کنند تا ایشان را برای جنگِ آن روز عظیمِ خدای قادر مطلق فراهم آورند. اینک چون دزد می‌آیم! خوشا به حال کسی که بیدار شده رختِ خود را نگاه دارد؛ مبادا عریان راه رود و رسوایی او را ببینند. و ایشان را به موضعی که آن را در عبرانی حارمجِدّون می‌خوانند فراهم آوردند.
[۱۳] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱۶: ۱۳ - ۱۶.

این جنگ بین دو لشکر خواهد بود؛ لشکر مؤمنان که به رهبری یک فرشته و خود عیسی، و لشکر کافران که به رهبری پادشاهان زمین است. در این جنگ کافران به دست اسب‌سوار کشته می‌شوند.
در مکاشفه یوحنا آمده است: و دیدم فرشته‌ای را در آفتاب ایستاده که به آواز بلند تمامی مرغانی را که در آسمان پرواز می‌کنند ندا کرده می‌گوید: «بیایید و به جهت ضیافتِ عظیمِ خدا فراهم شوید. تا بخورید گوشت پادشاهان و گوشت سپه‌سالاران و گوشت جباران و گوشت اسب‌ها و سواران آنها و گوشتِ همگان را چه آزاد و چه غلام، چه صغیر و چه کبیر». و دیدم وحش و پادشاهان زمین و لشکرهای ایشان را که جمع شده بودند تا با اسب سوار و لشکر او جنگ کنند. و وحش گرفتار شد و نبی کاذب با وی که پیش او معجزات ظاهر می‌کرد تا به آنها آنانی را که نشان وحش را دارند و صورت او را می‌پرستند گمراه کند. این هر دو زنده به دریاچه آتش افروخته شده به کبریت‌ انداخته شدند. و باقیان به شمشیری که از دهان اسب سوار بیرون می‌آمد کشته شدند و تمامی مرغان از گوشت ایشان سیر گردیدند.
[۱۴] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱۹: ۱۹ - ۲۱.


۲.۳.۲.۱ - اعتقاد مسیحیان

مسیحیان معتقدند در آن روز مؤمنان به آسمان ربوده می‌شوند؛ زیرا ملکوت الهی در این دنیا نیست؛ بلکه در آسمان است. از این‌رو وقتی مسیح ظهور می‌کند اهل کلیسا را می‌رباید و به آسمان می‌برد. مستند این باور، که «اختطاف» نام دارد، نامه پولس است:
اگر باور می‌کنیم که عیسی مرد و برخاست به همین طور نیز خدا آنانی را که در [ایمان] عیسی خوابیده‌اند با وی خواهد آورد. زیرا این را به شما از کلام یهُوَه می‌گوییم که ما زنده و تا آمدن سرور باقی باشیم برخوابیدگان سبقت نخواهیم جست. زیرا خود سرور با صدا و با آواز رئیس فرشتگان و با صور خدا از آسمان نازل خواهد شد و مردگان در مسیح اوّل خواهند برخاست. آن‌گاه ما که زنده و باقی باشیم با ایشان در ابرها ربوده خواهیم شد تا سرور را در هوا استقبال کنیم و همچنین همیشه با سرور خواهیم بود. پس بدین‌سخنان همدیگر را تسلی دهید.
[۱۵] پولس، اوّل تسالونیکیان، ۴: ۱۴ - ۱۷.


۲.۴ - برکات ظهور منجی

پس از ظهور حضرت مسیح و پیروزی‌اش بر دروغ‌گویان و پلیدان جهان، خوشبختی و آسایش هزارساله در زمین آغاز می‌شود. در این مدّت جهان پر از عدالت و خوشبختی و رفاه خواهد بود. عهد جدید این دوره را «قیامت اوّل» نامیده است:
و دیدم فرشته‌ای را که از آسمان نازل می‌شود و کلید‌ هاویه «هاویه یکی از نام‌های دوزخ، یا یکی از طبقات آن است.» را دارد و زنجیری بزرگ بر دست وی است. و اژدها یعنی مار قدیم را که ابلیس و شیطان می‌باشد گرفتار کرده او را تا مدّت هزار سال در بند نهاد. و او را به‌ هاویه‌ انداخت و در را بر او بسته مهر کرد تا امتّ‌ها را دیگر گمراه نکند تا مدّت هزار سال به انجام رسد و بعد از آن می‌باید‌ اندکی خلاصی یابد. و تخت‌ها دیدم و برآنها نشستند و به ایشان حکومت داده شد و دیدم نفوس آنانی را که به جهت شهادت عیسی و کلام خدا سر بریده شدند و آنانی را که وحش و صورتش را پرستش نکردند و نشان او را بر پیشانی و دست خود نپذیرفتند که زنده شدند و با مسیح هزار سال سلطنت کردند، و سایر مردگان زنده نشدند تا هزار سال به اتمام رسید. این است قیامت اول. خوشحال و مقدّس است کسی که از قیامت اول قسمتی دارد. بر اینها موت ثانی «موت و عالم اموات به دریاچه آتش‌ انداخته شد. این است موت ثانی، یعنی دریاچه آتش»
[۱۶] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱۴: ۲۰.
تسلّط ندارد؛ بلکه کاهنان خدا و مسیح خواهند بود و هزار سال با او سلطنت خواهند کرد.
[۱۷] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۲۰: ۱ - ۶.


۲.۴.۱ - قیامت کبرا

مسیحیان معتقدند پس از این دوران، قیامت کبرا و داوری و مجازات بر پا می‌شود، تا هر کسی بنا بر اعمالش پاداش یا کیفر داده شود. در مکاشفه یوحنا آمده است:
و اینک به زودی می‌آیم و اجرت من با من است تا هرکسی را به حسب اعمالش جزا دهم. من الف و یاء و ابتدا و انتها و اول و آخر هستم.
[۱۸] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۲۲: ۱۲ - ۱۳.

همچنین درباره آن روز می‌گوید:
و دیدم تختی بزرگِ سفید و کسی را بر آن نشسته که از روی وی آسمان و زمین گریخت و برای آنها جایی یافت نشد. و مردگان را خُرد و بزرگ دیدم که پیش تخت ایستاده بودند و دفترها را گشودند. پس دفتری دیگر گشوده شد که دفتر حیات است و بر مردگان داوری شد به حسب اعمال ایشان از آنچه در دفترها مکتوب است.
[۱۹] یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۲۰: ۱۱ - ۱۳.
[۲۰] محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه)، بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۱، سال انتشار: ۱۳۹۳، ص۹۴-۱۱۶.




۱. ر.ک: کتاب اول پادشاهان، ۱۶: ۲۴.
۲. لوقا، اعمال رسولان، ۱: ۶ - ۱۱.
۳. متی، انجیل متی، ۲۴: ۳۰ - ۳۱.
۴. سن مارکو، مرقس، ۱۳: ۲۴ - ۲۶.
۵. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱: ۷.
۶. متی، انجیل متی، ۲۴: ۳ - ۸.
۷. متی، انجیل متی، ۲۴: ۱۵ - ۲۱.
۸. سن مارکو، مرقس، ۱۳: ۲۴ - ۲۶.
۹. متی، انجیل متی، ۲۴: ۲۴.
۱۰. لوقا، اعمال رسولان، ۵: ۳۶ - ۳۷.
۱۱. سن مارکو، مرقس، ۱۳: ۳۲ - ۳۷.
۱۲. متی، انجیل متی، ۲۴: ۴۲ - ۴۴.
۱۳. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱۶: ۱۳ - ۱۶.
۱۴. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱۹: ۱۹ - ۲۱.
۱۵. پولس، اوّل تسالونیکیان، ۴: ۱۴ - ۱۷.
۱۶. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۱۴: ۲۰.
۱۷. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۲۰: ۱ - ۶.
۱۸. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۲۲: ۱۲ - ۱۳.
۱۹. یوحنا، مکاشفه یوحنا، ۲۰: ۱۱ - ۱۳.
۲۰. محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه)، بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۱، سال انتشار: ۱۳۹۳، ص۹۴-۱۱۶.



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «پیشگویی‌های انجیل از ظهور منجی» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۱۳.    






جعبه ابزار