• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیامبری بنیامین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بنیامین، حضرت یوسف (علیه‌السلام)، نبوت، فرستادگان بعد از حضرت یوسف.

پرسش: آیا پیامبری از حضرت یوسف (علیه‌السلام) به بنیامین رسید؟ چرا؟

پاسخ: براساس منابع شیعه و اهل سنت، برای بنیامین مقام نبوت و پیامبری گزارش نشده است؛ حتی در جریان طالوت بن عوق (علیه‌السلام) تصریح شده است که بنیامین دارای نبوت نبود؛ مانند این‌که گفته شده است: «نبوت در فرزندان لاوی بود و حکومت در فرزندان یوسف (علیه‌السلام)؛ و طالوت از فرزندان بنیامین بن یعقوب بود، نه از خانواده نبوت و نه پادشاهی و حکومت».



بنا بر تحقیق و جست‌وجو در منابع شیعه و اهل سنت، برای بنیامین مقام نبوت و پیامبری گزارش نشده است؛ حتی در جریان طالوت بن عوق (علیه‌السلام) تصریح شده است که بنیامین دارای نبوت نبود؛ مانند این‌که گفته شده است: «نبوت در فرزندان لاوی بود و حکومت در فرزندان یوسف (علیه‌السلام)؛ و طالوت از فرزندان بنیامین بن یعقوب بود، نه از خانواده نبوت و نه پادشاهی و حکومت».
[۳] طبری، ابوجعفر محمد بن جریر، جامع البیان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۳۷۸، دارالمعرفة، بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۲ق.



پس از حضرت یوسف (علیه‌السلام) تا زمان موسی کسی به «مقام نبوت و پیامبری» نرسید؛ هر چند پس از یوسف جانشینان و مبلغانی به امر خدا قیام کردند که مردم را به یکتاپرستی و کارهای نیک دعوت می‌کردند،
[۴] ابوالحسن مسعودی، اثبات الوصیة للامام علی بن ابی‌طالب (علیه‌السلام)، ص۵۰-۵۱، انتشارات انصاریان، قم، چاپ سوم، ۱۴۲۳ق.
همان‌طور که شیخ صدوق (رحمة‌الله‌علیه) می‌گوید: «خدای تبارک و تعالی دوازده سبط (نسل) را بعد از یوسف‌ فرستاد؛ سپس موسی و ‌هارون را در مصر به فرعون و پیروانش مبعوث کرد».


به هر حال بین دوازده پسر حضرت یعقوب (علیه‌السلام)، تنها حضرت یوسف (علیه‌السلام) به مقام نبوت و پیامبری رسید؛ و هر چند بنیامین با ایمان و با تقوا بود، ولی این دلیل نمی‌شود که هرکسی که با تقوا بود، حتماً پیامبر شود. خداوند مصلحت ندید که بنیامین به مقام نبوت برسد.


بعد از عوق فرزند بزرگوارش طالوت‌ برای دین خدا قیام کرد و او فرمان‌دهی است که بر بنی‌اسرائیل از طرف خدا به واسطه‌ بعضی از پیامبران آنها، تعیین گردید؛ ولی بنی‌اسرائیل با او مخالفت می‌کردند.

۴.۱ - آیه ۲۴۶ سوره بقره

مضمون مخالفت بنی‌اسرائیل همان است که خدا در قرآن کریم می‌فرماید: «آیا از [حال‌] سران بنی‌اسرائیل پس از موسی خبر نیافتی؟ آنگاه که به پیامبری از خود گفتند: پادشاهی برای ما بگمار تا در راه خدا پیکار کنیم، [آن پیامبر] گفت: اگر جنگیدن بر شما مقرر گردد، چه‌بسا پیکار نکنید. گفتند: چرا در راه خدا نجنگیم با آن‌که ما از دیارمان و از [نزد] فرزندانمان بیرون رانده شده‌ایم. پس هنگامی که جنگ بر آنان مقرر شد، جز شماری ‌اندک از آنان، [همگی] پشت کردند و خداوند به [حالِ‌] ستم‌کاران داناست؛ و پیامبرشان به آنان گفت: در حقیقت، خداوند، طالوت را بر شما به پادشاهی گماشته است. گفتند: «چگونه او را بر ما پادشاهی باشد، با آن‌که ما به پادشاهی از وی سزاوارتریم و به او از حیث مال، گشایشی داده نشده است؟ پیامبرشان گفت: در حقیقت خدا او را بر شما برتری داده، و او را در دانش و [نیروی‌] بدن بر شما برتری بخشیده است و خداوند پادشاهی خود را به هر کس که بخواهد می‌دهد و خدا گشایشگر داناست».


۱. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۱، ص۸۱، تحقیق:موسوی جزایری‌، سید طیب، دارالکتاب، قم، چاپ چهارم، ۱۳۶۷ش.    
۲. قمی مشهدی، محمد بن محمدرضا، تفسیر کنز الدقائق و بحر الغرائب، ج۲، ص۳۸۲، سازمان چاپ وانتشارات وزارت ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۸ش.    
۳. طبری، ابوجعفر محمد بن جریر، جامع البیان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۳۷۸، دارالمعرفة، بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۲ق.
۴. ابوالحسن مسعودی، اثبات الوصیة للامام علی بن ابی‌طالب (علیه‌السلام)، ص۵۰-۵۱، انتشارات انصاریان، قم، چاپ سوم، ۱۴۲۳ق.
۵. شیخ صدوق، کمال‌الدین و تمام النعمة، ج۱، ص۲۲۰، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، دارالکتب الاسلامیة، تهران، چاپ دوم، ۱۳۹۵ق.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶ ۲۴۷.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «پیامبری بنیامین»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۵/۱۴.    



جعبه ابزار