• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وجود جسمانی امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: آیا امام مهدی وجود جسمانی دارند یا نورانی؟
نمایه: دلایل وجود امام زمان (عجل الله فرجه الشریف)



با توجه به دلایل متعددی که در رابطه با تولد آن حضرت داریم قطعاً وجود امام زمان-علیه السلام- وجودی جسمانی است نه نورانی،یعنی آن حضرت هم اکنون در بین مردم در حال زندگی کردن می باشد منتها مردم آن حضرت را نمی شناسند.


وجود حضرت مهدی (علیه السلام) همانند ولادت آن حضرت را از راههای مختلف می‌توان به اثبات رسانید که یکی از آنها، راه تواتر است. این راه را با ذکر مقدماتی به اثبات می‌رسانیم:

۲.۱ - ارکان خبر متواتر

در منطق ارسطویی خبر متواتر به خبر جماعت کثیر با کیفیتی تفسیر شده که محال است بر کذب ودروغ توافق کرده باشند. از این تعریف استفاده می‌شود که خبر متواتر دو رکن دارد:
۱ - اخبار جماعت بسیار.
۲ - جماعت به حدّی باشد که اجتماعشان بر کذب محال باشد.
در مورد احادیثی که دلالت بر وجود امام مهدی (علیه السلام) دارد، رکن اوّل به حس و وجدان ثابت است، زیرا به گوش خود شنیده وبه چشم خود اخبار بسیاری که دلالت بر وجود حضرت مهدی (علیه السلام) دارد دیده‌ ایم.
در مورد رکن دوم نیز ادعای بداهت بر آن شده است، ولذا در منطق ارسطویی خبر متواتر، یکی از قضایای شش‌گانه بدیهی شمرده شده است.
مرحوم شهید صدر؛ معتقد است که سبب پدید آمدن یقین در قضیه متواتر وتجربی، حساب احتمالات است، نه آنچه منطق ارسطویی می‌گوید، که قضیه متواتر از بدیهیات اولیه همانند "کل اعظم از جزء" است. در مورد یک خبر اولین شخصی که شناخته شده نیست از آن خبر می‌دهد درصدی از احتمال مطابقت با واقع در آن است وهمینطور نفر دوم وسوم و... تا به حدی خبرها می‌رسد که احتمال مطابقت با واقع به حدی قوی می‌شود که احتمال مخالفت با واقع، ضعیف یا معدوم می‌گردد ولذا انسان در مفاد آن خبر به یقین می‌رسد.
مقدّمه دوم: در مورد خبر متواتر لازم نیست که هر یک از خبردهندگان ثقه و عادل باشند بلکه همین که کذب وتعمّد آنها بر دروغ ثابت نشود کافی است در حصول علم ویقین به خبر از راه تواتر.

۲.۲ - اقسام خبر متواتر

مقدّمه سوم: تواتر بر سه قسم است:

۲.۲.۱ - تواتر لفظی

تواتر لفظی: که محور مشترک در تمام خبرها لفظ خاصی است. همانند حدیث: "من فسّر القرآن برأیه فلیتبوّء مقعده من النار".

۲.۲.۲ - تواتر معنوی

تواتر معنوی: که محور مشترک تمام خبرها قضیه‌ای معنوی ومحدود است، همانند حدیث کساء.

۲.۲.۳ - تواتر اجمالی

تواتر اجمالی: که محور مشترک در تمام خبرها ولازمه التزامی قضیه است، همانند خبر از شجاعت امیرالمؤمنین (علیه السلام)، که گر چه قضایا مختلف است ولی همگی در یک لازمه مشترک هستند وآن شجاعت امام امیرالمؤمنین (علیه السلام) است. در مورد موضوع وجود و ولادت امام مهدی (علیه السلام) نیز می‌توانیم از این طریق به یقین برسیم. ولذا جای این نیست که روایات این موضوع مورد بررسی سندی قرار گیرد، زیرا با مراجعه به ابواب مختلف مناسب با موضوع می‌توان یقین به ولادت و وجود امام مهدی (علیه السلام) از راه حساب تراکم احتمالات پیدا کرد، به جهت اینکه همگی در یک خبر اشتراک نظر دارند که همان ولادت و وجود امام مهدی (علیه السلام) است.


علاوه بر این بی تردید ظهور امام زمان(عجل الله فرجه الشریف)هم جسمانی است؛ بدین معنا که حضرت با جسم و خصوصیات ظاهری ظهور می کند، نه آن که روح حضرت ظهور نماید.
شواهد و دلائل متعددی مؤید این مطلب است:

۳.۱ - خصوصیات جسمانی امام زمان

در بعضی از روایات از خصوصیات ظاهری و جسمانی امام سخن به میان آمده است. عمران پسر حصین می گوید: به رسول خدا عرض کردم: این مرد (مهدی) را برایم توصیف کن. حضرت فرمود: "او از فرزندان من است؛ اندامش چونان مردان بنی اسرائیل سخت و ستبر است. به هنگام سختی ها و گرفتاری امت من قیام می کند. رنگ چهره اش به عرب شباهت دارد. قیافه اش چون مرد چهل ساله می نماید و صورتش چون پارة ماه می درخشد".
[۱] اجتجاج طبرسی، ص ۲۸۹.
از امام رضا(علیه السلام) سؤال می شود: وضعیت جسمانی(مهدی) چگونه است، امام می فرماید: "سن او زیاد است؛ ولی از نظر چهره جوان است".
[۲] اعلام الوری، ص ۴۳۲.


۳.۲ - مکان ظهور امام زمان

در برخی از روایات آمده است که امام زمان(علیه السلام) از مکه ظهور می کند. ظهور از مکان معین بیانگر ظهور جسمانی حضرت است. امام باقر(علیه السلام) فرمود: "حضرت مهدی(عجل الله فرجه الشریف) در مکه به هنگام نماز عشا ظهور می کند؛ در حالی که پرچم و پیراهن و شمشیر پیامبر را همراه دارد...".
[۳] ابن طاووس، ملاحم، ص ۶۴.


۳.۳ - بیعت با امام

از برخی روایات استفاده می شود که بعد از ظهور حضرت، یاران دور او جمع شده و با او بیعت می کنند و سپس افراد دیگر امده، با امام بیعت کرده و اعلام وفاداری می کنند که حضرت را همراهی نمایند.
[۴] مهدی موعود، ص ۱۰۹۸.


۳.۴ - تشکیل حکومت امام زمان

دسته دیگر از روایات دلالت می کنند که حضرت حکومت تشکیل می دهد. در سایة آن جامعه آرمانی تشکیل داده و با مخالفان خویش مبارزه می نماید.
[۵] نجم الدین طبسی، چشم اندازی به حکومت مهدی، ص ۱۶۶.
و حکومت تشکیل می دهد. در این حکومت، امنیت و عدالت برقرار شده و انسان ها از نظر رشد فکری و علمی به اوج خود می رسند.
[۶] بحارالانوار، ج ۱، ص ۶۱.
افزون بر آن عمران و آبادانی همه عالم را فرا می گیرد.
[۷] همان، ج ۵۲، ص ۳۰۹؛ محمد حکیمی، عصر زندگی، ص ۱۱۹.
طبیعی است تشکیل چنین جامعه ای با توجه به ظهور ظاهری امام زمان امتیاز محسوب می شود.

۳.۵ - قیام امام زمان

قیام امام زمان(عجل الله فرجه الشریف) و بهره گیری حضرت از سلاح های همسو با شرایط زمان و برخورد و جنگ امام با مخالفان و دشمنان دین،
[۸] غیبت نعمانی، ص ۲۲۹.
دلیل قوی بر ظهور جسمانی امام زمان(عجل الله فرجه الشریف) است؛ زیرا این گونه فعالیت ها در حکومت های ظاهری وجود دارد.

۳.۶ - رجعت

شیعیان باور دارند که بعد از ظهور امام زمان(عجل الله فرجه الشریف) عده ای از مؤمنان و رهبران الهی رجعت می کنند.
[۹] مهدی موعود، ص ۱۱۸۶.



۱. اجتجاج طبرسی، ص ۲۸۹.
۲. اعلام الوری، ص ۴۳۲.
۳. ابن طاووس، ملاحم، ص ۶۴.
۴. مهدی موعود، ص ۱۰۹۸.
۵. نجم الدین طبسی، چشم اندازی به حکومت مهدی، ص ۱۶۶.
۶. بحارالانوار، ج ۱، ص ۶۱.
۷. همان، ج ۵۲، ص ۳۰۹؛ محمد حکیمی، عصر زندگی، ص ۱۱۹.
۸. غیبت نعمانی، ص ۲۲۹.
۹. مهدی موعود، ص ۱۱۸۶.



شهر سؤال.    






جعبه ابزار