• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نماز اول وقت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نماز اول وقت، ثواب، ائمه.

پرسش: ثواب نماز اول وقت را از نظر ائمه ـ علیهم‌السلام ـ و علما بیان کنید؟

پاسخ: درباره خواندن نماز در اول وقت، آثار و ثواب‌های زیادی قرار داده شده است؛ مانند: دو برابر شدن ثواب نماز، مورد محبت الهی قرار گرفتن و ... .
علما هم با توجه به همین موضوع، مردم را سفارش به انجام نماز در اول وقت نموده و آن را از اصول مهم سیروسلوک و قُرب به‌سوی خدا و کمال انسانی دانسته‌اند.



درباره ثواب نماز اول وقت برخی احادیث نقل شده از ائمه اطهار ـ علیهم‌السلام ـ ذکر می‌شود:

۱.۱ - ۱. حدیثی از امام صادق

یکی از اصحاب امام صادق ـ علیه‌السلام ـ به آن حضرت عرض کرد: یا ابا عبداللَّه! مرا از بهترین وقت برای خواندن نماز صبح آگاه فرما. امام ـ علیه‌السلام ـ فرمود: هنگام طلوع فجر؛ زیرا خداوند می‌فرماید: «به‌تحقیق که قرآن فجر مشهود است» («أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلی‌ غَسَقِ اللَّیْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُوداً؛ نماز را از زوال خورشید (هنگام ظهر) تا نهایت تاریکی شب (نیمه شب‌) برپا دار و هم‌چنین قرآن فجر (نماز صبح‌) را چرا که قرآن فجر، مشهود (فرشتگان شب و روز) است».) ؛ یعنی، نماز صبح را هم فرشتگان روز و هم فرشتگان شب مشاهده می‌کنند. پس اگر بنده‌ای نماز صبح خود را به هنگام طلوع فجر بخواند، ثواب آن دو بار در نامه اعمال او نوشته می‌شود، هم فرشتگان روز می‌نویسند و هم فرشتگان شب.

۱.۲ - ۲. حدیثی از امام کاظم

حضرت موسی‌بن جعفر علیه‌السلام می‌فرمایند: «(عطر) نمازهای واجب که در اول وقت و با آداب و حدود مخصوص به خود خوانده می‌شوند، از برگ‌ها و ساقه‌های نو رسیده و شاداب و با طراوت آس (آس یا درخت مورد، از محصولات گرمسیری است، و گویند عصای حضرت موسی ـ علیه‌السلام ـ از چوب آن بوده است، همچنین به نوعی ریحان که بی‌اندازه خوشبوست، گفته می‌شود.)
[۳] فرهنگ نفیسی، ج ۱، ص ۲۷، به نقل از: مجاهدی‌، محمدعلی، پاداش نیکی‌ها و کیفر گناهان‌، ص ۱۱۲، انتشارات سرور، قم، چاپ اول، ۱۳۸۱ش.
خوشبوتر است. پس بر شماست که نماز (واجب) را در اول وقت آن به‌جای آورید».

۱.۳ - ۳. روایتی از زراره

زُراره از امام باقر ـ علیه‌السلام ـ می‌پرسد: خداوند کار شما را به صلاح آورد، ادای نمازها در اول وقت آن بهتر است، یا در وسط وقت، یا در آخر وقت؟ امام ـ علیه‌السلام ـ فرمود: در اول وقت. رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: «خداوند عزوجل، کارهای نیک را موقعی دوست دارد که در انجام آن تعجیل شود».

۱.۴ - ۴. حدیثی دیگر از امام صادق

امام صادق علیه‌السلام: «هر که نمازهای واجب را در اول وقت بخواند و درست ادا کند، فرشته آن را پاک و درخشان به آسمان رساند و آن نماز فریاد زند، خدا تو را حفظ کند؛ چنان‌چه حفظم کردی و تو را به خدا سپارم؛ چنان‌چه مرا به فرشته‌ای کریم سپردی و هرکه بدون عذر بعد از وقتش، آن را بدون دقت و ارتباط معنوی لازم بخواند، فرشته آن را سیاه و تاریک بالا برد و آن نماز فریاد کشد، خدا ضایعت کند؛ چنان‌چه ضایعم کردی و رعایتت نکند؛ چنان‌چه رعایتم نکردی...».


علمای بزرگ هم با توجه به این احادیث مردم را سفارش به انجام نماز در اول وقت نموده و آن را از اصول مهم سیروسلوک و قُرب به‌سوی خدا و کمال انسانی دانسته‌اند.


بر اساس روایات از ائمه اطهار ـ علیهم‌السلام ـ و سفارش علما، پسندیده این است که انسان اگر عذر شرعی نداشته باشد، نماز را در اول وقت آن به‌جا آورد تا مشمول آثار و ثواب آن شود.


۱. اسراء (۱۷)، آیه ۷۸.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج ۳، ص ۲۸۳، دارالکتب الإسلامیة، تهران، ۱۳۶۵ش.    
۳. فرهنگ نفیسی، ج ۱، ص ۲۷، به نقل از: مجاهدی‌، محمدعلی، پاداش نیکی‌ها و کیفر گناهان‌، ص ۱۱۲، انتشارات سرور، قم، چاپ اول، ۱۳۸۱ش.
۴. عاملی، شیخ حرّ، وسائل‌الشیعة، ج ۴، ص ۱۱۹، مؤسسه آل‌البیت (ع)، قم، ۱۴۰۹ق.    
۵. کلینی، محمدبن یعقوب، الکافی، ج ۳، ص ۲۷۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ۱۳۶۵ش.    
۶. عاملی، شیخ حرّ، وسائل‌الشیعة، ج ۴، ص ۱۲۳ و ۱۲۴، مؤسسه آل‌البیت (ع)، قم، ۱۴۰۹ق.    
۷. موسوی (امام خمینی)، سید روح‌الله، آداب الصلاة، ص ۱۰۸، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، تهران، چاپ هفتم، ۱۳۷۸ش.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | نماز




جعبه ابزار