• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نقش خداشناسی در زندگی فردی و اجتماعی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خداشناسی، انس با خدا.

پرسش: نقش خداشناسی در زندگی فردی و اجتماعی چیست؟



مهم‌ترین نقش خداشناسی در زندگیِ فردی، محبّت و انس با خداوند متعال است؛ چرا که انسان، فطرتا عاشق زیبایی است و از آن‌جا که خداوند متعال، جامع همه زیبایی‌هاست و همه زیبایان، زیبایی خود را از او دارند، انسان نمی‌تواند خدا را بشناسد و او را دوست نداشته باشد. از این‌رو، امام مجتبی (علیه‌السلام) می‌فرماید:
«مَن عَرَفَ اللّهَ اَحَبَّهُ؛ هر که خدا را بشناسد، دوستش خواهد داشت.»
و هر چه معرفت انسان نسبت به آفریدگار جهان بیشتر شود، محبّت او در دلش بیشتر می‌گردد، تا آن‌جا که در مرتبه «کاملان در خدا دوستی»
[۲] ر. ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دوستی در قرآن و حدیث: بخش دوم/ فصل یکم/ کاملانِ در خدا دوستی.
قرار می‌گیرد.
محبّتی که زاییده معرفت باشد، با عنایت به اوامر و نواهی الهی و جایگاه انسان در نظام آفرینش و نیز توام با خشیت و رغبت است و انسان را به همه ارزش‌های اعتقادی، اخلاقی و عملی و ترک ضدّ ارزش‌ها دعوت می‌نماید.


خداشناسی، به دلیل این که زیربنای ارزش‌های اعتقادی، اخلاقی و عملی است، اصلی‌ترین پایه‌های جامعه نمونه انسانی نیز هست. به همین جهت، نمی‌توان از جامعه‌ای که خدا را باور ندارد، انتظار داشت ارزش‌های انسانی و در رأس آنها عدالت اجتماعی را رعایت نماید. لذا امام رضا (علیه‌السلام) درباره فلسفه خدا پرستی می‌فرماید:
«لِعِلَلٍ کَثیرَةٍ، مِنها انَّ مَن لَم یُقِرَّ بِاللّهِ (عزّوجلّ) لَم یَتَجَنَّب مَعاصِیَهُ، و لَم یَنتَهِ عَنِ ارتِکابِ الکَبائِرِ و لَم یُراقِب احَدا فیما یَشتَهی و یَستَلِذُّ مِنَ الفَسادِ وَ الظُّلمِ...به علّت‌های بسیار؛ یک علّت آن‌که به خدا اقرار نکند، از نافرمانی او نپرهیزد و از ارتکاب گناهان کبیره باز نَایستد و هیچ کس را در آن‌چه از تباهی و ستم دوست می‌دارد و لذّت می‌برد، نپاید.»
بی‌تردید، استقرار ارزش‌های اخلاقی در جامعه، بدون زیربنای مذهبی و اعتقاد به خدا امکان‌پذیر نیست. اگر جهان، بی‌شعور و بی‌هدف باشد و عادل و ظالم، و نیکوکار و بدکار، همه با مرگ به یک نقطه می‌رسند، با کدام دلیل می‌توان جامعه را به رعایت ارزش‌های والای انسانی، عدالت‌خواهی، ایثار و مبارزه با ظلم و جنایت دعوت کرد؟ چه دلیلی دارد که یکی فدای دیگران شود و دیگران، فدای او نگردند؟ از این‌رو، باید گفت که ماتریالیسم، مستلزم نفی ارزش‌های اخلاقی و پذیرفتن ارزش‌های اخلاقی، مستلزم نفی ماتریالیسم است.
به عکس، اعتقاد به خدا و هدف‌داری جهان هستی، زمینه‌ساز جامعه برین و تکامل مادّی و معنوی انسان است و به فرموده آفریدگار جهان:
«مَّن کَانَ یُرِیدُ ثَوَابَ الدُّنْیَا فَعِندَ اللَّهِ ثَوَابُ الدُّنْیَا وَ الاْخِرَةِ؛ و هر کس پاداش دنیا را بخواهد، پاداش دنیا و آخرت، نزد خداست»
و اگر روزی جامعه بشر به‌طور شایسته با آفریدگار جهان پیوند بر قرار کند، بهترین زندگی‌ها را برای خود فراهم ساخته است. به امید آن روز.
[۵] ر. ک: محمدی ری‌شهری، محمد، توسعه اقتصادی بر پایه قرآن و حدیث: بخش یکم/ فصل پنجم: توسعه نوید داده شده در اسلام



۱. ر. ک:شمس الدین ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۷، ص۶۳.    
۲. ر. ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دوستی در قرآن و حدیث: بخش دوم/ فصل یکم/ کاملانِ در خدا دوستی.
۳. ر. ک:محمدی ری‌شهری، محمد، ص۴۶۶، ح۳۷۱۵.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۳۴.    
۵. ر. ک: محمدی ری‌شهری، محمد، توسعه اقتصادی بر پایه قرآن و حدیث: بخش یکم/ فصل پنجم: توسعه نوید داده شده در اسلام



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «نقش خداشناسی در زندگی فردی و اجتماعی» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۴/۱.    



جعبه ابزار