• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نقش ایمان در اتحاد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:ایمان، اتحاد، همدلی، جامعه اسلامی.
پرسش : ایمان چه نقشی می‌تواند در اتحاد و همدلی افراد جامعه داشته باشد؟
پاسخ :



هرگز در جهان کسی را پیدا نمی‌کنیم که بگوید:پراکندگی و دودستگی خوب و سودمند است، یا آن‌که اتحاد و هم‌دلی بد و زیان‌آور است؛ زیرا کوچک‌ترین سودی که از اتحاد و اتفاق و هم‌دلی عاید اجتماع می‌گردد، همان پیوستن نیروهای کوچک و پراکنده به یک‌دیگر است و در سایه چنین پیوستگی، نیروی عظیمی به وجود می‌آید که می‌تواند مبدأ تحوّلاتی در شئون مختلف زندگی گردد.


رفع اختلاف از بین مردم و ایجاد اتحاد کلمه به صورت دعوت به دینداری و پراکنده نبودن در دین بوده است، پس دین ضامن اجتماع صالح بشری بوده است.
[۱] سوره شوری/۴۲، آیه۱۳    :«آیینی را برای شما تشریع کرد که به نوح توصیه کرده بود و آنچه را بر تو وحی فرستادیم و به ابراهیم و موسی و عیسی سفارش کردیم این بود که:دین را برپا دارید و در آن تفرقه ایجاد نکنید! و بر مشرکان گران است آنچه شما آنان را به سویش دعوت می‌کنید! خداوند هر کس را بخواهد برمی‌گزیند، و کسی را که به سوی او بازگردد هدایت می‌کند».
بنابراین، یکی از عناصری که اتحاد و هم‌دلی در اجتماع را ایجاد می‌کند، دین‌داری و ایمان مذهبی است. و در واقع یکی از آثار و فواید دین‌داری و ایمان؛ بهبود روابط اجتماعی است.
[۲] مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج ‌۲، ص ۴۹، تهران، صدرا.


۲.۱ - توضیح بیشتر

توضیح این‌که؛ ایمان،سبب پیدایش صفات اخلاقی و پایداری آن در فرد و اجتماع می‌شود و آثار بسیار مهمّی در سعادت انسان دارد. رابطه اسلامی مؤمنان از منظر دین اسلام رابطه زنده‌ای است که برادران مسلمان با هم پیوند و بنیانی محکم از همزیستی توأم با صفا پدید می‌آورد. از زیباترین چهره‌های روابط، پیوند روح‌ها و اتصال جان‌ها است. در زندگی سالم اجتماعی آن است که افراد قوانین و حدود و حقوق یکدیگر را محترم شمارند، عدالت را امری مقدس به حساب آورند، به یکدیگر مهر بورزند، هر یک برای دیگری آن‌را دوست بدارد که برای خود دوست می‌دارد و آن‌را نپسندد که برای خویش نمی‌پسندد، به یکدیگر اعتماد و اطمینان داشته باشند، ضامن اعتماد متقابل آنها کیفیات روحی آنها باشد، هر فردی خود را متعهد و مسئول اجتماع خویش بشمارد، در مقابل ظلم و ستم بپاخیزند و به ستمگر و فسادگر مجال ستمگری ندهند، ارزش‌های اخلاقی را محترم بشمارند، با یکدیگر مانند اعضای یک پیکر متحد و متفق بوده باشند.
[۳] مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج ‌۲، ص ۴۹-۵۰، تهران، صدرا.
[۴] ر.ک:حسنی، سعدالله، نقش باورهای دینی در اصلاح فرد و جامعه، قم، مؤسسه بوستان کتاب، چاپ دوم، ۱۳۸۹ش.

بنابراین، آن چیزی که بیش از هر چیز حق را محترم، عدالت را مقدس، دل‌ها را به یکدیگر مهربان و اعتماد متقابل را میان افراد برقرار می‌سازد، تقوا و عفاف را تا عمق وجدان آدمی نفوذ می‌دهد، به ارزش‌های اخلاقی اعتبار می‌بخشد، و همه افراد را مانند اعضای یک پیکر به هم پیوند می‌دهد و متحد می‌کند، ایمان مذهبی است.
[۵] مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج ‌۲، ص ۵۰، تهران، صدرا.



۱. سوره شوری/۴۲، آیه۱۳    :«آیینی را برای شما تشریع کرد که به نوح توصیه کرده بود و آنچه را بر تو وحی فرستادیم و به ابراهیم و موسی و عیسی سفارش کردیم این بود که:دین را برپا دارید و در آن تفرقه ایجاد نکنید! و بر مشرکان گران است آنچه شما آنان را به سویش دعوت می‌کنید! خداوند هر کس را بخواهد برمی‌گزیند، و کسی را که به سوی او بازگردد هدایت می‌کند».
۲. مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج ‌۲، ص ۴۹، تهران، صدرا.
۳. مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج ‌۲، ص ۴۹-۵۰، تهران، صدرا.
۴. ر.ک:حسنی، سعدالله، نقش باورهای دینی در اصلاح فرد و جامعه، قم، مؤسسه بوستان کتاب، چاپ دوم، ۱۳۸۹ش.
۵. مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج ‌۲، ص ۵۰، تهران، صدرا.



پایگاه اسلام کوئست    



جعبه ابزار