• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نصوح

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: توبه نصوح،
پرسش: توبه نصوح یعنی چه؟
پاسخ: توبه نصوح آن است که انسان گنه کار توأم با چشمی گریان و قلبی بیزار از گناه شود و چنان انقلابی در قلب شخص گناهکار ایجاد شود که راه بازگشت به گذشته را به کلّی ببندد، همان گونه که بازگشت شیر دوشیده شده به پستان غیر ممکن است.



«نصوح » از ماده «نُصح » در اصل به معنای خیرخواهی خالصانه است و لذا به عسل خالص «ناصح » گفته می شود و از آن جا که خیرخواهی واقعی باید توأم بامحکم کاری و دلسوزی باشد، واژهء نُصح و نَصوح به کار برده شده است.


قر آن مجید می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا عَسَى رَبُّكُمْ أَن يُكَفِّرَ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! توبه کنید، توبه خالصی. امید است با این کار پروردگارتان گناهانتان را ببخشد و شما را در باغ هایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است، وارد کند».


در این که توبه نصوح چیست، تفسیرهای زیادی برای آن ذکر کرده اند، تا آن جا که بعضی شمار تفسیرهای آن رابالغ بر بیست و سه تفسیر دانسته اند، ولی همهء این تفسیرها تقریباً به یک حقیقت باز می گردد.
از جمله آن تفسیرها این که: توبه نصوح باید واجد چهار شرط باشد: پشیمانی قلبی ، استغفار زبانی، ترک گناه وتصمیم بر ترک در آینده.
یا: توبه نصوح آن است که توأم با چشمی گریان و قلبی بیزار از گناه باشد.


هنگامی که « معاذبن جبل » از توبه نصوح از پیامبر(ص) سؤال کرد، در پاسخ فرمود: أن یتوب التائب ثمّ لا یرجع فی ذنب کمالا یعود اللبن الی الضرع؛(۳) توبه کننده به هیچ وجه به گناه باز نگردد، همان طور که شیر به پستان باز نمی گردد.

۴.۱ - توبه نصوح انقلاب در انسان

این تعبیر لطیف بیانگر این واقعیت است که توبه نصوح چنان انقلابی در انسان ایجاد می کند که راه بازگشت به گذشته را به کلّی می بندد، همان گونه که بازگشت شیر دوشیده شده به پستان غیر ممکن است.

۴.۲ - توبه نصوح از کلام امام صادق(ع)

امام صادق(ع) می فرماید: توبه نصوح آن است که باطن مرد مثل ظاهر وحتی بهتر از آن باشد.


۱. تحریم (۶۶) آیه ۸    
۲. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج ۲۴ ص۲۹۰    
۳. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج ۲۴ ص۲۹۱    
۴. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۶، ص۲۲    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | توبه




جعبه ابزار