• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نامه امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام علی علیه‌السلام، وصیت‌نامه، نهج‌البلاغه، نامه.
پرسش: چرا از نامه ۳۱ امام علی ـ علیه‌السلام ـ در نهج‌البلاغه، تعبیر به وصیت‌نامه شده است؟

پاسخ:



« وصیت » واژه عربی بوده که همان تعبیر «سفارش» در زبان فارسی است.


نامه امام علی ـ علیه‌السلام ـ یک وصیت‌نامه شرعی نیست ـ که انسان باید در مورد اموال و سرمایه‌هایش وصیت کند تا چگونه بعد از مرگش آنها را به مصرف برسانند ـ این نامه اگرچه در ظاهر خطاب به امام حسن ـ علیه‌السلام ـ یا همان‌گونه که در پاسخ قبلی گفتیم، به محمد حنفیه است، اما در حقیقت خطاب به همه انسان‌ها ـ به‌ویژه مسلمانان ـ در طول تاریخ است. این سفارش‌نامه، حقایق و معارف دینی و تجربیات تاریخی امام ـ علیه‌السلام ـ است که در قالب نامه به فرزندش و تمام انسان‌های حقیقت‌جو انتقال پیدا می‌کند. به دیگر سخن، این نامه جمع‌بندی تجارب عمر به فرزند، در وصیت‌نامه‌ای فرهنگی است.


این‌که امام حسن ـ علیه‌السلام ـ یا محمد حنفیه در این نامه مورد خطاب قرار گرفتند، درحقیقت یک قانون نانوشته و یک رسمی است که بزرگان و شخصیت‌های مختلف دینی، سیاسی، هنری و... در طول تاریخ، چکیده تجربیات، دریافت‌ها، دیدگاه‌ها و اندوخته‌های علمی و فرهنگی خود را گاه به مناسبتی در قالب نامه، خطاب به فرزندان خود نوشته و به آنها انتقال داده‌اند، تا هم در تاریخ ثبت شود و هم چراغی باشد فراروی آنها در مسیر زندگی.
[۱] همان‌گونه که در تاریخ معاصر نیز چنین نامه‌هایی مشاهده می‌شود؛ مانند نامه‌های امام خمینی (ره) به فرزندش حجة الاسلام سید احمد خمینی و فاطمه طباطبایی (همسر سید احمد)، نامه دکتر شریعتی به پسرش و... .




۱. همان‌گونه که در تاریخ معاصر نیز چنین نامه‌هایی مشاهده می‌شود؛ مانند نامه‌های امام خمینی (ره) به فرزندش حجة الاسلام سید احمد خمینی و فاطمه طباطبایی (همسر سید احمد)، نامه دکتر شریعتی به پسرش و... .



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر حدیث | حدیث شناسی




جعبه ابزار