• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نارضایتی از شغل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نارضایتی از محیط کار، شغل پرستاری.
پرسش: گاهی پیش خودم فکر می‌کنم خداوند مرا دوست نداشت و این طور با قرار دادن من در چنین محیط کاری خواست از شرّ من راحت شود، آیا با چنین ایده و افکاری می‌توانم در بیمارستان کار کنم؟ یا باید در فکر شغل جدیدی باشم؟
پاسخ: پرستاری شغل ارزش‌مندی است و برخورد با مشکل در محیط کار به معنای مناسب نبودن این شغل نیست، اگر به این شغل علاقه ندارید می توانید بعد از مشورت تغییر شغل دهید.



۱. شغل پرستاری از نظر اسلام شغل بسیار ارزش‌مندی است. البته لازم است وظایف شرعی خود را در مورد رفتار با بیماران و همکاران شناسایی و مطابق آن عمل کنید.
۲. اگر در محیط کار با مشکلی برخورد کرده‌اید، به این معنا نیست که شغل پرستاری شغل مناسبی نیست، سعی کنید به سهم خود در بهبود و اصلاح روابط اجتماعی و شرایط محیط کار کمک کنید.
۳. خداوند شما را در این شغل قرار نداده است، بلکه خداوند امکانات را فراهم نموده و خود شما با اختیار و انتخاب خود، این شغل را برگزیده‌اید.
۴. اگر علاقه به این شغل ندارید، می‌توانید تغییر شغل دهید ولی بهتر است ابتدا با دوستان و افراد مورد اعتماد خود مشورت کنید.


در جامعه ما زنان می‌توانند به مشاغل مختلف بپردازند و در تمامی زمینه‌ها (به جز در موارد معدود) دوشادوش مردان به کار و فعالیت پرداخته و نقش اجتماعی خود را ایفا نمایند. خواهش من از شما خواهر گرامی این است که تمامی مسایل و موضوعات را با نگاه واقع بینانه و با استفاده از عقل و منطق مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید: زیرا تفسیر و تحلیل‌های غیر واقع بینانه باعث انواع مشکلات و اختلالات روانی از جمله اضطراب ، افسردگی و... می‌شود.


توجه داشته باشید که در تجزیه و تحلیل موضوعات و تعیین اهداف و انتخاب شغل مناسب برای خود، علاوه بر جنبه اقتصادی و مادّی به عوامل دیگری نیز توجه داشته باشید مانند جنسیت، توانایی‌های فردی، نیاز جامعه و.... پاره‌ای از شغل‌ها مشترک بین زنان و مردان می‌باشند یعنی هر دو می‌توانند نقش اجتماعی خود را در آن زمینه به اجرا گذارند. برخی دیگر بیش‌تر با ویژگی‌های جسمی و روانی مردان سازگار است مانند شغل‌های سنگین که نیاز به کار بدنی بیش‌تر دارد. اما پاره‌ای از مشاغل با ویژگی‌های جسمی و روانی زنان سازگارتر است مانند شغل پرستاری، مامایی و.... خانم‌هایی که به این‌گونه شغل‌ها می‌پردازند یعنی شغلی را انتخاب می‌کنند که بیش‌تر با ویژگی‌ها و توانایی‌های آن‌ها سازگار است و دیگران نمی‌توانند آن را انجام دهند، از نظر اسلام منزلت ویژه‌ای دارند.


از نظر اسلام پرستاری شغل و وظیفه بسیار ارزش‌مندی است که خواهران می‌توانند در آن زمینه به فعالیّت بپردازند و نقش اجتماعی خود را ایفا نمایند. در روایات نیز به پرستاری از بیماران توصیه شده، و زنان در صدر اسلام در جنگ‌ها از بیماران و زخمی‌ها پرستاری می‌نمودند.


با توجه به مطالب یاد شده این نکات را می‌توانم خدمت شما خواهر گرامی عرض کنم و به نظر ما اگر دقیقاً به آن‌ها توجه و عمل نمایید در آینده هیچ مشکلی برای شما پیش نمی‌آید و می‌توانید در شغل خود باقی بمانید.

۵.۱ - مطالعه در مورد جایگاه زن

در مورد جایگاه زن از نظر اسلام بیشتر مطالعه کنید.
[۱] محمد فنایی اشکوری، منزلت زن در اندیشه اسلامی، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ اول، ۱۳۷۷.
[۲] علی قائمی، حیات زن در اندیشه اسلامی، انتشارات امیری، چاپ اول، ۱۳۷۳.


۵.۲ - توجه به معیارهای انتخاب شغل

ملاک‌ها و معیارهای انتخاب شغل را در نظر بگیرید و توجه داشته باشید که کدام یک از شغل‌ها بیش‌تر با روحیه، ویژگی‌های جسمی و روانی شما سازگارتر است، با انتخاب کدامین شغل بهتر می‌توانید نقش و مسئولیت خود را ایفا کنید؟ آیا شغلی بهتر از پرستاری سراغ دارید و زمینه اشتغال شما فراهم است؟ تمامی این پرسش‌ها را به طور منطقی و معقول پاسخ دهید.

۵.۳ - وجود مشکل در همه مشاغل

از نظر اسلام شغل پرستاری بسیار شغل ارزش‌مندی است، شما می‌توانید وظیفه و مسئولیت خود را در این نقش به خوبی انجام دهید. اگر مشکل خاصی در محیط کار خود مشاهده کرد‌ه‌اید و با توجه به آن فکر می‌کنید که پرستاری شغل مناسبی نیست، این مربوط به شغل نمی‌شود، بلکه مربوط به نحوه رفتارها و برخوردها است و یقین داشته باشید که در شغل‌های دیگر نیز این قبیل مشکلات تا حدودی وجود دارد. افراد در هر شغل و محیط کاری که هستند باید رفتار و اخلاق خود را اصلاح کنند، بنابراین به جای این‌که در مورد شغل خود بدبین باشید و به تغییر شغل نمایید بهتر است نقش سازنده و فعّال در محیط کاری خود داشته و در جهت بهبود و اصلاح آن تلاش کنید.

۵.۴ - دوستی خداوند

هیچ‌گاه فکر نکنید که خداوند شما را دوست ندارد و به جهت آنکه از شرّ شما راحت شود، شما را در چنین محیط کاری قرار داده است! زیرا دوستی خداوند اختصاص به افراد خاصی ندارد. بلکه خداوند همه افراد مومن و نیکوکار را دوست می‌دارد. ملاک دوستی خداوند اعمال و رفتار انسان است، اگر شما خداوند را دوست داشته باشید و با وی ارتباط قلبی و عاطفی داشته، اعمال و وظایف فردی و اجتماعی خود را به خوبی انجام دهید، قطعاً خداوند شما را دوست می‌دارد.

۵.۵ - عدم اجبار در انتخاب شغل

در انتخاب شغل، شما کاملاً اختیاردارید؛ اگر شغل پرستاری را انتخاب کرده‌اید؛ انتخاب خود شما بوده است، نه این‌که خدا شما را مجبور کرده باشد بنابراین نباید نگرش منفی نسبت به خداوند داشته باشید، خداوند استعدادها و توانایی‌هایی به شما داده است که می‌توانید بهترین شغل را انتخاب نمایید، البته الآن هم اگر واقعاً شما فکر می‌کنید که شغل پرستاری برای شما مناسب نیست یا علاقه‌ای به آن ندارید، می‌توانید شغل دیگری را انتخاب کنید، این دقیقاً نشانه مختار بودن شما می‌باشد.
در پایان آرزوی موفقیت و خوشبختی برای شما خواهر گرامی دارم و امیدوارم که بتوانید با واقع‌بینی و تحلیل درست مسایل، مشکلات خویش را حل کنید.


• محمد رضا بحرینی، شکوفایی فطرت در پرتو ولایت، اسماعیلیان، چاپ اول، ۱۳۷۴، به ویژه فصل۳.
• دین فرانسیس جونی پر، مشکل گشای خلّاق، برنامه‌ریزی و سازمان‌دهی برای حلّ مشکلات، ترجمه اشرف اعزازی، ققنوس، چاپ اول، ۱۳۷۶.
• مجتبی هاشمی رکاوندی، مقدمه‌ای بر روان‌شناسی زن، انتشارات شفق، چاپ اول، ۱۳۷۰.


۱. محمد فنایی اشکوری، منزلت زن در اندیشه اسلامی، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ اول، ۱۳۷۷.
۲. علی قائمی، حیات زن در اندیشه اسلامی، انتشارات امیری، چاپ اول، ۱۳۷۳.



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : روانشناسی | مشاوره




جعبه ابزار