• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مکاسب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مکاسب، معاملات، کسب واجب، کسب مباح، کسب مستحب، کسب حرام، کسب مکروه، تجارت، احکام، معامله مشروع، معامله نامشروع.

پرسش: کسب‌های واجب، مستحب، حرام، مکروه و مباح به چه نوع کسبی گفته می‌شود؟

پاسخ:



از آن‌جا که تجارت و کسب نقش مهمی در زندگی مردم و رشد اقتصادی جامعه دارد و اقتصاد سالم مرهون آن است؛ ازاین‌رو لازم است که یک فرد تاجر و کاسب پیش از کار تجارت، نسبت به موضوعات و قوانین و احکام فقهی آن آشنا گردد، تا در معاملات و دادوستد در مسیر ربا و معاملات نامشروع قرار نگیرد؛

همان‌طور که امام علی علیه‌السلام می‌فرماید: «ای تجار و کسبه! اول احکام معاملات و تجارت را یاد بگیرید، آن‌گاه به کار تجارت بپردازید».


یکی از موارد شناخت احکام معاملات، اقسام مکاسب است.

تجارت و کسب مال به احکام پنج‌گانه تقسیم می‌شود:

۲.۱ - أ. کسب‌های‌ واجب

کسب‌های‌ واجب آن کسب‌های حلالی هستند که فرد آن‌ را شغل و پیشه خود قرار داده و غیر از آن درآمد دیگری برای زندگی ندارد؛ مانند: کسب و کار و تلاش برای زندگی از طریق تجارت، زراعت، صنعت و مانند آن برای کسانی که مخارج همسر و فرزند خود را ندارند، هم‌چنین کسب و کار برای حفظ نظام و تأمین احتیاجات جامعه‌ اسلامی.

۲.۲ - ب. کسب‌های مستحب

کسب‌هایی که برای کارهای مستحبی انجام شود؛ مانند کسب برای وسعت و گشایش روزی بر خانواده (زیادتر از هزینه واجب)، و یا برای دست‌گیری از فقرا.
[۶] امام خمینى، توضیح المسائل، محقق و مصحح: قلى‌پور، مسلم، ص ۴۲۰، م ۱۹۴۶، چاپ ‌اول، ۱۴۲۶ق.


۲.۳ - ج. کسب‌های حرام

درآمد‌هایی که فرد آن‌ را از راه حرام به ‌دست می‌آورد و این به شکل‌های مختلفی امکان‌پذیر است؛ مانند: کسب به ابزار موسیقی حرام، کسب به ابزار قمار و مانند این‌ها.

۲.۴ - د. کسب‌های مکروه

کسب‌هایی که به جهت آثاری که دارد، انجام آن شایسته نیست؛ همان‌طور که در روایاتی از شغل‌هایی (مانند کفن‌فروشی و برده‌فروشی) نکوهش شده است.
[۱۱] شیخ بهایی، ساوجی، نظام بن حسین، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ص ۴۷۶ ـ ۴۷۷، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۲۹ق.


۲.۵ - و. کسب‌های مباح

کسب‌هایی که غیر از موارد بالا باشد و نسبت به انجام و یا ترک آن هیچ رجحانی نباشد.
[۱۲] شیخ بهایی، ساوجی، نظام بن حسین، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ص ۴۷۶، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۲۹ق.


گفتنی است که برخی کسب‌های مستحب، یا مکروه و یا مباح می‌تواند به جهت نیازهای ضروری زندگی واجب شود.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج ۵، ص ۱۵۰، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. علامه حلی، حسن بن یوسف، تبصرة المتعلمین فی أحکام الدین، محقق و مصحح:یوسفی غروی، محمدهادی، ص ۹۳، مؤسسه چاپ و نشر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، رساله توضیح المسائل، ص ۳۲۴، م ۱۷۴۸، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی‌طالب (ع)، قم، چاپ پنجاه و دوم، ۱۴۲۹ق.    
۴. علامه حلی، حسن بن یوسف، تبصرة المتعلمین فی أحکام الدین، محقق و مصحح:یوسفی غروی، محمدهادی، ص ۹۳، مؤسسه چاپ و نشر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.    
۵. امام خمینی، توضیح المسائل، محقق و مصحح:قلی‌پور، مسلم، ص ۲۵۹، م ۱۹۴۶، چاپ ‌اول، ۱۴۲۶ق.    
۶. امام خمینى، توضیح المسائل، محقق و مصحح: قلى‌پور، مسلم، ص ۴۲۰، م ۱۹۴۶، چاپ ‌اول، ۱۴۲۶ق.
۷. علامه حلی، حسن بن یوسف، تبصرة المتعلمین فی أحکام الدین، محقق و مصحح:یوسفی غروی، محمدهادی، ص ۹۳، مؤسسه چاپ و نشر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.    
۸. ابن فهد حلی، جمال الدین احمد بن محمد، المهذب البارع فی شرح المختصر النافع، محقق و مصحح:عراقی‌، مجتبی، ج ۲، ص ۳۵۲، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۰۷ق.    
۹. علامه حلی، حسن بن یوسف، إرشاد الأذهان إلی أحکام الإیمان، محقق و مصحح:حسون‌، فارس، ج ۱، ص ۳۵۶، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    
۱۰. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج ۵، ص ۱۱۴، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۱۱. شیخ بهایی، ساوجی، نظام بن حسین، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ص ۴۷۶ ـ ۴۷۷، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۲۹ق.
۱۲. شیخ بهایی، ساوجی، نظام بن حسین، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ص ۴۷۶، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۲۹ق.



پایگاه اسلام کوئست.    



جعبه ابزار