• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معنای معاویه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: معنا، سگ، معاویه، زوزه، عوعو.

پرسش: معنای معاویه چیست؟ اگر به معنای سگی است که عوعو می‌کند، پس چرا معاویه دوم (فرزند یزید) که شخص خوبی بود و خلافت را به امام سجاد (علیه‌السّلام) بخشید او را چنین نامی قرار دادند؛ چون شنیدم که آن زمان به معانی اسم‌هایشان دقت نمی‌کردند. و خداوند می‌خواست که همچنین نامی داشته باشند، پس چرا برای فرزند یزید که فرد خوبی بود همچنین نامی گذاشتند؟

پاسخ: نام افراد در زمان به دنیا آمدن آنها و بسا حتی پیش از تولد بر آنها نهاده می‌شود، بنابر این اسامی زمانی روی افراد نامی گذاشته می‌شود، هنوز شخصیت آنان شکل نگرفته است.




معاویه باب مفاعله از ریشه «عوی» می‌باشد. در کتب لغت معانی مختلفی برای آن بیان شده است؛ مانند «عاوَی و مُعَاوَاةً[عوی‌] الکلابَ»؛ سگ‌ها را به صدا درآورد.
[۱] مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی، متن، ص۵۹۷، بی‌نا.
«عوی»؛ سگی که بسیار زوزه می‌کشد.
[۲] مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی، متن، ص۶۲.

«عُوَاءً و عَیّاً و عَوَّةً و عَوِینةً [۱]     الکلبُ او الذئبُ او ابنُ آوی»؛ سگ یا گرگ یا روباه پوزه خود را کج کرد و زوزه کشید.
[۳] مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی، متن، ص۶۲.

این ریشه لغوی در حدیث نیز به همین معنا وارد شده است: «کانی اسمع عواء اهل النار»؛ مثل این‌که زوزه اهل جهنم را می‌شنوم.


نام افراد در زمان به دنیا آمدن آنها و بسا حتی پیش از تولد بر آنها نهاده می‌شود، بنابر این اسامی زمانی روی افراد نامی گذاشته می‌شود، هنوز شخصیت آنان شکل نگرفته است، و همچنین چه بسا یک نام با ریشه لغوی خود ارتباطی عرفی ندارد، زیرا گاه نام فرد کوتاه‌قدی «رشید» است و نام فرد بیماری «سالم»! و به عبارتی:
برعکس نام زنگی نهند کافور!
بر این اساس، نام‌ها دلالت بر وجود یک ویژگی خوب یا بد در افراد نمی‌کند، بلکه این اسامی هستند که از شخصیت‌ها تاثیر می‌پذیرند.
در همین راستا، نامیده‌شدن به «معاویه» به تنهایی نشانگر خوبی یا بدی فردی که نام نهاده و یا این نام بر او گذاشته شده نیست، زیرا این نام، نام رایجی بین اعراب بوده و همچنین، در میان اصحاب ائمه (علیه‌السّلام) نیز نام «معاویه» مشاهده می‌شود:
«معاویة بن عمار»، «معاویة بن وهب»، «معاویة بن حکیم» و...


با این وجود، امروزه اگر نام‌گذاری به «معاویه» در منطقه‌ای نشانگر دشمنی با امام علی (علیه‌السّلام) باشد، نباید این نام را برای فرزندان خود برگزید.


۱. مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی، متن، ص۵۹۷، بی‌نا.
۲. مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی، متن، ص۶۲.
۳. مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی، متن، ص۶۲.
۴. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج‌۱، ص۳۱۱، تحقیق، حسینی، سید احمد، تهران، کتابفروشی مرتضوی، چاپ سوم، ۱۳۷۵ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «معنای معاویه»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۱۴.    



جعبه ابزار