• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معنای قدس سره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:جملات دعایی، قدس سره.
پرسش :معنای جمله "قدس سرّه" چیست؟لطفاً جواب صحیح برای همه و پیروان مذهب تشیع بدهید.
پاسخ :



پیش از شروع به پاسخ، لازم به ذکر است که عبارت "قدّس سرّه " دعایی است برای میّت که معمولاً پس از ذکر نام او بیان می شود؛ نظیر سایر جملات دعا در این زمینه؛ مانند:سلام الله علیه، رحمة الله علیه، أعلی الله مقامه و....


برای روشن شدن معنای جمله "قدّس سره" لازم است نخست معنای کلمه "قدس" و "سرّ" معلوم شود تا پس از آن به مفهوم آن جمله برسیم.
قدس به معنای پاکیزگی، طهارت و تنزیه آمده است. وقتی گفته می شود:قدّس‌ اللّهُ فلاناً تَقْدِیساً؛ یعنی خدا، فلانی را پاک و مبارک گرداند.
[۲] مهیار، رضا، فرهنگ أبجدی عربی- فارسی، متن، ص ۲۴۷.



اما سرّ به معنای امر پنهان و مخفی است.


در این عبارت کلمه "قدس" از نظر ادبی فعل ماضی مجهول از باب تفعیل است، ولی در این جا در معنای دعا به کار رفته است و معنای آن این است:"پاک و مطهر و مقدس باد" و کلمه "سرّ" به معنای درون و باطن و ضمیر و نائب فاعل قدس است و معنای این جمله روی هم رفته این است:"درون و باطن و روح این انسان از دنیا رفته، پاک و مطهر باد".
این جمله در زبان عرب برای یاد خیری از اموات و طلب آرامش و پاکی روح و مغفرت برای اموات است و تقریباً با عبارت فارسی:"خدا رحمتش کند، روحش شاد باد و روانش قرین آرامش باد" معادل و هم معنا است و در واقع نوعی دعا و طلب غفران و رحمت برای اموات به شمار می رود.


۱. ابن منظور، محمد بن مکرم‌، لسان العرب، ج ‌۶، ص ۱۶۸، ناشر:دار صادر، بیروت‌، چاپ سوم‌، ۱۴۱۴ ق‌.    
۲. مهیار، رضا، فرهنگ أبجدی عربی- فارسی، متن، ص ۲۴۷.
۳. ابن منظور، محمد بن مکرم‌، لسان ‌العرب، ج ۴، ص ۳۵۶، ناشر:دار صادر، بیروت‌، چاپ سوم‌، ۱۴۱۴ ق‌.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «معنای قدس سره»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۷/۲۶.    



جعبه ابزار