• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مصعب بن عمیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صحابه، اسلام، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، حبشه، قرآن، امام علی (علیه‌السّلام).

پرسش: مُصعَب بن عُمَیر کیست؟

پاسخ:



ابوعبداللّه، مصعب بن عمیر بن‌هاشم، از نخبگان صحابه و از نیکان و پیشتازان در پذیرش اسلام بود. وی، هنگامی که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در خانه اَرقَم بود، اسلام آورد و آن را از مادر و خویشان خود، کتمان می‌نمود.


مصعب، پنهانی با پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رفت و آمد داشت تا این که عثمان بن طلحه عَبْدَری او را دید که نماز می‌خواند. آن را به مادر و بستگانش گزارش داد. آنان، مصعب را گرفته و حبس کردند تا این که به حبشه هجرت کرد و پس از بازگشت از حبشه به مدینه هجرت کرد تا به مردم، قرآن بیاموزد و با آنان، نماز بخواند.


روزی مصعب بن عمیر نزد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آمد و پوست قوچی بر تَن داشت پیامبر خدا نگاهی به او کرد و فرمود: انُظُروا الی رَجُلٍ قَد نَوَّرَ اللّهُ قَلبَهُ، و لَقَد رَاَیتُهُ و هُوَ بَینَ ابَوَیهِ یغَذِّیانِه بِاَطیبِ الاَطعِمَةِ والینِ اللِّباسِ، فَدَعاهُ حُبُّ اللّهِ و رَسولِهِ الی ما تَرَونَ؛
[۱] حلی، ورام بن ابی‌فراس، تنبیه الخواطر، ج۱، ص۱۵۴.

بنگرید مردی را که خداوند، دلش را نورانی کرده است. او را در حالی دیدم که پدر و مادرش به او بهترین غذاها را می‌خوراندند و بهترین پوشاک را بر تنش می‌کردند، لیک دوستی خدا و پیامبر، او را به این [زندگی سخت] که می‌بینید، وا داشت.


از امام علی (علیه‌السّلام) روایت شده که فرمود: ما با پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در مسجد نشسته بودیم که مصعب بن عمیر، وارد شد و پارچه‌ای پشمینه که با پوست وصله خورده بود، بر تن داشت. وقتی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) او را چنین دید، گریست که چگونه پیش از این، در نعمت و آسایش بود و اینک، چنین فقیرانه زندگی می‌کند.


مصعب بن عمیر، رشیدترین و زیباترین جوان مکه بود. پدر و مادرش او را دوست می‌داشتند. مادرش زیباترین و لطیف‌ترین لباس‌ها را بر او می‌پوشانْد. وی خوش‌بوترینِ اهل مکه بود. پیامبر خدا، همیشه از وضعیت او یاد می‌کرد و می‌فرمود: ما رَاَیتُ بِمَکةَ احسَنَ لِمَّةً ولا ارَقَّ حُلَّةً ولا انعَمَ نِعمَةً مِن مُصعَبِ بنِ عُمَیرٍ.

در مکه، کسی را خوش‌موتر و خوش لباس‌تر و در ناز و نعمت‌تر از مصعب بن عمیر ندیدم.



۱. حلی، ورام بن ابی‌فراس، تنبیه الخواطر، ج۱، ص۱۵۴.
۲. نیشابوری، محمد بن عبدالله، المستدرک علی الصحیحین، ج۳، ص۲۲۱، ح ۴۹۰۴.    
۳. محمدی ری‌شهری، محمد، حکمت‌نامه جوان، سال انتشار:۱۳۸۴، ص۴۳۰-۴۳۱.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «مصعب بن عمیر» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۱۸.    


رده‌های این صفحه : صحابه | متقدمین در اسلام




جعبه ابزار