• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مشکلات جوانان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جوانان، مشکلات، تهیه مسکن، قهر کردن.

پرسش: در مورد فرزند پسرمان که متأهل است و حدود ۲۶ ساله است، چه‌گونه رفتار کنیم؟ او همان قهرهای دوران نوجوانی‌اش را برای خواسته‌هایش دارد. حال برای مسائل بزرگ‌تر مثل خانه (تهیه خرید یا رهن‌های چهار میلیون به بالاتر) چه کنیم؟ البته پدرش مبلغی کمکش کرد و منزلی خارج از تهران برای ایشان تهیه کرده؛ ولی می‌خواهد پدرش آن‌جا را بفروشد و برایش در تهران خانه بخرد. فعلاً آن‌جا را خوب نمی‌خرند و همان‌طور خالی مانده و پسر ما هم نمی‌رود آن‌جا چه کنیم؟

پاسخ:



یک جوان در مسیر زندگی خود با موانع و مشکلاتی مثل مسائل شغلی، تحصیلی، ازدواج، بچه‌دار شدن، مسکن و... روبه‌رو می‌شود که نیاز به همدلی و حمایت معنوی و مادی دارد. در این دوران برخی نیازهای او خود را نشان می‌دهند که قبلاً با آن‌ها مواجه نبوده است. بنابراین نباید احساس کند در بین این مشکلات گیر افتاده و نمی‌تواند هیچ کاری کند. در عین حال توجه افراطی، استقلال را از او می‌گیرد و او را وابسته می‌کند. او برای شروع زندگی خانوادگی خویش و پیدا کردن استقلال به تجربه‌های والدین خود که از سر دلسوزی و با توجه به شرایط جدید او بیان شود، نیازمند است.


در این‌جا با توجه به برخی مشکلاتی که فرزندتان ممکن است با آن‌ها مواجه باشد، راهکارهایی را پیشنهاد می‌کنیم:

۲.۱ - نداشتن تجربه برای دور شدن از خانواده

۱. احساس دلتنگی و نداشتن تجربه کافی برای دور شدن از محیط خانوادگی (این جدایی باید به تدریج و مرحله به مرحله انجام شود).

۲.۲ - نداشتن تجربه برای اداره زندگی

۲. نداشتن مهارت و تجربه‌های کافی برای اداره یک زندگی مستقل.

۲.۳ - عدم احساس امنیت

۳. عدم احساس امنیت برای زندگی و نداشتن حمایت‌های عاطفی و... در آن‌جا.

۲.۴ - دور بودن محل کار

۴. دور بودن مسیر او تا محل کار و پرداخت هزینه سنگین برای رفت‌و‌آمد و... .

۲.۵ - مقایسه خود با دیگران

۵. شاید او از روی اشتباه فکر می‌کند باید از اول زندگی به همه خواسته‌های خود برسند و خود را با دیگران بدون در نظر گرفتن شرایط زندگی و شغلی و اجتماعی و اقتصادی مقایسه می‌کنند.

۲.۶ - احساس وابستگی شدید

۶. احساس وابستگی شدید یعنی ممکن است او در طی زندگی طوری تربیت شده باشد که طعم استقلال را نچشیده باشد و خود، گرمی و سردی زندگی را حس نکرده باشد، در هر فراز و نشیبی دیگران او را کمک کرده باشند و خود با مسائل روبه‌رو نشده باشد و یاد نگرفته باشد چه‌گونه خود برای حل مسائل زندگی اقدام کند و محبت‌های افراطی خانواده نیز ممکن است به این امر دامن زده باشد.
توجه داشته باشید مطالب بالا تنها به شکل احتمال مطرح شده و نیاز است دقیق‌تر علل آن بررسی شود؛ چون ما نمی‌توانیم قضاوت دقیقی درباره این مشکل داشته باشیم؛ زیرا اطلاعاتی که نسبت به خانواده شما داریم، بسیار‌ اندک است. در برخی موارد فوق لازم است، آموزش مهارت و... به تدریج شکل بگیرد؛ مثلاً اگر او احساس وابستگی شدید دارد، شما باید با تمرین این احساس را در او کم‌رنگ‌تر کنید تا طعم استقلال را بچشد
[۱] حسینی بیرجندی، سیدمهدی، مشاوره ازدواج و خانواده نشر آوای نور، فصل پنجم.
و جدایی ناگهانی برایش بحران ایجاد نکند.


برخی راهکارهای حل مشکل و روش برخورد، بدین شرح است:

۳.۱ - ایجاد احساس امنیت

نگرانی از آینده و مشکلات احتمالی که ممکن است منتظر هر فردی باشد، زمینه را برای رفتارهای ناسازگارانه جوانان (مانند قهر کردن از والدین) فراهم می‌کند. منشأ این نگرانی، نبود احساس امنیت نسبت به آینده است.

۳.۲ - حدیثی از امام علی

امام علی (علیه‌السلام) در این باره فرمودند: «رفاهيّة العيش في الأمن؛ رفاه زندگی در امنیت است».
صرفاً این امنیت به امور مالی وابسته نیست. بنابراین شما می‌توانید این احساس امنیت را برایش فراهم کنید. توجه به خواسته‌های منطقی او و فعالیت در برآورده شدن آن‌ها، برقراری ارتباطی همدلانه و... می‌تواند احساس امنیت را برایش به ارمغان آورد.

۳.۲.۱ - توجه به خواسته‌های منطقی

توجه به خواسته‌های منطقی؛ مانند مشکل رفت‌و‌آمد.
اگر فرزندتان مشکل رفت‌و‌آمد دارد و یا دلایل منطقی برای خود دارد، بهتر است شما نیز اصرار نکنید، حرف او و دلایل منطقی او را گوش کنید و از او بخواهید با شما راحت صحبت کند. شاید زندگی در آن محیط برای او از نظر هزینه رفت‌و‌آمد تا محل کار، امنیتی و... مناسب نباشد. اگر برای شما مقدور است تا مدتی آن‌ها را نزد خود آورید تا از حمایت‌های شما بیش‌تر برخوردار باشند و در ضمن آن بتوانند مقداری پس‌انداز کنند و در موقع مناسب با فروش آن منزل و سرمایه خود منزل مناسبی بخرند.
[۳] مظاهر، علی‌اکبر، ازدواج و انتخاب همسر، قم، نشر پارسایان، فصل موانع ازدواج.


۳.۲.۲ - برطرف کردن نگرانی از فاصله

اگر فرزندتان احساس می‌کند نمی‌تواند دور از شما زندگی کند یا نگران سلامت و... شماست، می‌توانید با تلفن و رفت‌و‌آمدهای بیش‌تر و... او را دلگرم‌تر سازید. یکی از راه‌های دیگر این است که آن خانه را در آن محل اجاره بگذارد و با پول آن در تهران خانه‌ای اجاره یا رهن کند و تا مدتی این‌گونه زندگی کنند تا شرایط بهتر شود و سپس خانه‌ای مناسب‌تر بخرد.

۳.۲.۳ - حمایت مالی

اگر برایتان مقدور است، او را حمایت مالی کنید تا منزل مناسب‌تری در تهران بخرد؛ البته اگر به صلاح اوست، و از او بخواهید به تدریج آن پول را به شما برای رفع نیازهای زندگی‌تان بازگرداند و یا برای او وام تهیه کنید تا با فروش آن خانه و کمک آن وام، منزل نزدیک‌تر تهیه کند؛ اما همیشه او را متوجه این امر کنید که پیشرفت باید گام‌به‌گام حاصل شود و نباید انتظار داشته باشد بدون داشتن تلاش، به همه خواسته‌های خود برسد.

۳.۲.۴ - تقویت توکل به خدا در او

برای حل مشکل خود و فرزندتان دعا و توکل به خدا را فراموش نکنید.

۳.۳ - کنترل توقعات غیر منطقی

گاهی جوان احساس می‌کند که والدین او بیش‌تر می‌توانند به او کمک کنند و او را در مشکلات یاری رسانند. اگر والدین توانایی مالی داشته باشند، سزاوار است دست او را در این بحران بگیرند؛ اما اگر مقدور نیست به او بگویند که ما نیز شرایط مالی مناسبی نداریم وگرنه دوست داشتیم کمک کنیم. بهتر است برخی مشکلاتی را که والدین با آن مواجه‌اند، برایش بیان کنند تا او واقعاً متوجه منظور آن‌ها شود. در این بین برخی افکار غیر منطقی مانند مقایسه‌های نامربوط نیز باید اصلاح شوند. جوانان گاهی در زندگی خود دچار قیاس‌های بی‌جا می‌شوند؛ مثلاً می‌بیند که برخی دوستان یا هم‌کلاسی‌هایشان در اول زندگی به همه امکانات رسیده و او نیز می‌خواهد مثل آنان باشد؛ اما به شرایط اقتصادی، شغلی والدین و... کم‌تر توجه دارند. شما می‌توانید به فرزندتان کمک کنید تا با شرایط زندگی بیش‌تر آشنا شود و واقع‌بین‌تر شود و شرایط افراد را جداگانه بررسی کند. یکی از راهکارهای مؤثر، داشتن رابطه صمیمی و همدلی عاطفی با اوست. در ضمن این کار می‌توانید چند نمونه از زندگی زوج‌های جوان از جمله خود شما هنگام شروع زندگی‌تان را ذکر کنید تا او نیز متوجه گردد که اغلب افرادی که پس از یک عمر زندگی به‌راحتی نسبی رسیده‌اند، از همان اول همه چیز برایشان آماده نبوده است.

۳.۴ - تشویق همسر برای همدلی کردن با او

بی‌تردید همسر انسان شریک غم‌ها و خوشی‌ها و مونس سختی‌ها و راحتی‌های انسان است. حمایت‌ها و دل‌گرمی‌های او به زندگی می‌تواند روزنه امیدی در دل شوهر ایجاد کند و او را نسبت به شرایط سخت زندگی کمک و حمایت روحی کند. شما می‌توانید با همسر او گفت‌وگو کنید و با گفت‌وگوهای صمیمانه او را تشویق کنید که مثلاً در آن خانه باشد تا شرایط آن‌ها بهتر شود و یا اگر او دغدغه بارداری و ... دارد، شما می‌توانید او را به حمایت‌های عاطفی و کمک‌های مالی و معنوی خود دلگرم سازید و آن‌ها را مطمئن سازید که در مشکلات آن‌ها هستید.


۱. مشاوره ازدواج و خانواده، سیدمهدی حسینی، نشر آوای نور.
۲. کمک از مشاوره حضوری، مشاوره خانوادگی، شغلی و... .


۱. حسینی بیرجندی، سیدمهدی، مشاوره ازدواج و خانواده نشر آوای نور، فصل پنجم.
۲. آمدی، عبدالواحد، غررالحکم و درر الکلم، ص۳۸۹، ح۵۵.    
۳. مظاهر، علی‌اکبر، ازدواج و انتخاب همسر، قم، نشر پارسایان، فصل موانع ازدواج.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مشکلات جوانان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۹/۰۵.    



جعبه ابزار