• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مشروبات الکلی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مشروبات الکلی، حرام، شراب‌خواری.

پرسش: آیا از نظر قرآن مشروبات الکلی حرام است یا نه؟ آثار آن بر انسان چیست؟

پاسخ: مشروبات الکلی از نظر قرآن حرام است؛ ولی این حرمت طی دو مرحله (تحریم تدریجی و نهایی) صورت گرفت که در ذیل به‌تفصیل بیان می‌شود.




مشروبات الکلی از نظر قرآن حرام است؛ ولی این حرمت طی دو مرحله صورت گرفت:

۱.۱ - تحریم تدریجی

از آن‌جایی که شراب‌خواری و می‌گساری در زمان جاهلیت و قبل از اسلام فوق‌العاده رواج داشت و به صورت یک الگوی رفتاری نابهنجار عمومی در‌آمده بود، پر‌واضح است که اگر اسلام می‌خواست بدون رعایت «اصول روان‌شناختی و اجتماعی»، با این بلا و معضل عمومی به مبارزه برخیزد ممکن نبود. بنابراین از روش تحریم تدریجی برای ریشه‌کن کردن می‌گساری استفاده کرد؛ به این ترتیب که نخست در برخی سوره‌های مکی، اشاراتی به زشتی این کار کرد؛ چنان‌که در آیه ۶۷ سوره نحل می‌فرماید: «وَ مِنَ الثَّمَراتِ اَلنَّخیلُ وَ الْاَعْنابُ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سُکْراً وَ رِزْقاً حَسَناً »؛ «از میوه‌های درخت نخل و انگور، مسکرات و روزی‌های پاکیزه فراهم می‌کنید»، که در این‌جا مسکرات را درست در مقابل روزی‌های پاک (رزقاً حسناً) قرار داده است و آن را یک نوشیدنی ناپاک و آلوده شمرده است.

۱.۲ - تحریم نهایی

در مرحله دوم دستور سخت‌تری در زمینه منع شراب‌خواری نازل گشت تا افکار را برای تحریم نهایی آماده‌تر سازد. بدین شکل که گروهی از اصحاب خدمت پیامبر گرامی اسلام آمدند، عرض کردند: حکم شراب و قمار را که عقل را زایل، و مال را تباه می‌کند، بیان فرمایید. در این هنگام آیه ۲۱۹ سوره بقره نازل شد که می‌فرماید: «یَسْئَلُونَکَ عَنِ الخَمْرِ وَ الْمَیْسِرِ قُلْ فیهما اِثْمٌ کَبیرٌ وَ مَنافِعَ لِلنّاسِ وَ اِثْمُهُما اَکْبَرُ مِنْ نَفْعِهِما»؛ یعنی درباره شراب و قمار از تو سؤال می‌کنند، بگو: در آن‌ها گناه بزرگی است و منافعی (از نظر اقتصادی) برای مردم دارند (ولی) گناه آن‌ها از نفع آن‌ها بیش‌تر است.
تذکر این نکته لازم به نظر می‌رسد که منافع شراب برای آن بود که بخشی از درآمدهای اقتصادی آن افراد را همین شراب تأمین می‌کرد.

۱.۳ - نماز نخواندن در حال مستی

در مرحله بعد به دنبال آن در آیه ۴۳ سوره نساء به مسلمانان صریحاً دستور داده شد که در حال مستی هرگز نماز نخوانند تا بدانند با خدای خود چه می‌گویند؛ البته مفهوم این آیه، آن نبود که در غیر حال نماز، نوشیدن شراب مجاز بود، بلکه برنامه همان برنامه تحریم تدریجی و مرحله به مرحله بود.

۱.۴ - اجتناب کردن از نوشیدن شراب

و سرانجام با آشنایی مسلمانان به احکام اسلام و آمادگی فکری آنها برای ریشه‌کن ساختن این مفسده بزرگِ اجتماعی، دستور نهایی، با صراحت کامل و بیان قاطع که حتی بهانه‌جویان هم نتوانند به آن ایراد بگیرند، نازل گردید و آن آیه ۹۰ سوره مائده بود که می‌فرماید: «یا اَیُّهَا الَّذینَ امَنُوا اِنَّما الْخَمْرُ وَ الْمَیْسِرُ وَ الْاَنْصابُ و الْاَزْلمُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطنِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ »؛ یعنی ‌ای کسانی که ایمان ‌آورده‌اید! شراب و قمار و بت‌ها و ازلام (که یک نوع بخت‌آزمایی بوده) پلیدند و از عمل شیطان‌اند، از آن‌ها دوری کنید تا رستگار شوید.
در این آیه با تعبیرات گوناگون ممنوعیت این کار مورد تأکید قرار گرفته است و کمال قاطعیت این تحریم از کلمه «فَاجْتَنِبُوهُ » معلوم می‌شود؛ چراکه اجتناب، مفهومی رساتر از نهی دارد؛ زیرا معنی اجتناب، فاصله گرفتن و نزدیک نشدن است که به مراتب از جمله «ننوشید» رساتر است.


برخی زیان‌های نوشابه‌ها (مشروبات) الکلی، عبارت‌اند از:

۲.۱ - اثر الکل بر عمر

دانشمند مشهوری ثابت کرده است که جوان‌های ۲۰ ساله که انتظار می‌رود پنجاه سال عمر کنند، در اثر نوشیدن الکل بیش‌تر از ۳۵ سال عمر نمی‌کنند. هم‌چنین ثابت شده است که عمر معتادان به الکل نسبت به دیگران، ۲۵ الی ۳۰ درصد کمتر است.

۲.۲ - اثر الکل در نسل

کسی که در حین انعقاد نطفه مست است، ۳۵ درصد از عوارض الکلیسمِ حادّ را به فرزند خود منتقل می‌کند و اگر زن و مرد هر دو مست باشند، صددرصد عوارض حاد در بچه ظاهر می‌شود.
مصرف مشروبات الکلی موجب مسمومیت شده و مسمومیت باعث نقص هوشی، ضعف عمومی در رشد طبیعی ناهنجاری‌های حسی ـ حرکتی و گاه سبب عقب‌ماندگی ذهنی و نابهنجاری‌های شدید می‌گردد. عوارض دیگری همچون تولد زودرس، اختلالات جسمی و نقص عضو، اختلال در رشد سر و مغز و تغییر در‌اندام از آثار مصرف الکل است ... . در مورد تاثیر الکل بر جنس، مطالعه‌ای بلندمدت بر روی نوزادان بیست و سه زن که به الکلیسم مزمن دچار بودند انجام گرفت و نتیجه چنین بود که از بین این نوزادان، چهار تن قبل از تولد مردند. شش تن دارای خصوصیات الکیسم مزمن جنینی بودند و دیگر نوزادان در هفت سالگی به عقب‌ماندگی خفیفی در رشد و آسیب هوشی دچار شدند.
[۸] دفتر همکاری حوزه و دانشگاه، روان‌شناسی رشد، ج۱، ص۳۰۵، انتشارات سمت، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.



یکی از روان‌پزشکان معروف غربی می‌گوید: «متأسفانه حکومت‌ها، حساب منافع و عایدات مالیاتی شراب را می‌کنند، ولی حساب بودجه‌های هنگفت دیگری را که صرف ترمیم مفاسد شراب می‌شود، نمی‌کنند.
اگر دولت‌ها افزایش بیماری‌های روحی را در جامعه و خسارت‌های جامعه منحط و تصادفات رانندگی در اثر مستی، و فساد نسل‌های پاک، عقب ماندن فرهنگ و زحمات و گرفتاری‌های پلیس، و تشکیلات دادگستری برای جنایات الکلی‌ها و زندان‌ها برای مجرمین الکلی، و دیگر خسارت‌های ناشی از می‌گساری را حساب بکنند، خواهند دانست درآمدی که به عنوان عوارض و مالیات شراب عاید می‌گردد، در برابر خسارات نام‌برده هیچ است. به علاوه نتایج اسف‌بار مشروبات الکلی را تنها با پول نمی‌توان سنجید؛ زیرا مرگ عزیزان و به هم خوردن خانواده‌ها و فقدان مغزهای متفکر انسانی، به هیچ وجه قابل مقایسه با پول نمی‌باشد».
خلاصه، ضررهای الکل آن‌قدر زیاد است که به گفته یکی از دانشمندان، اگر دولت‌ها ضمانت کنند درب نیمی از میخانه‌ها را ببندند، می‌توان ضمانت کرد که از نیمی از بیمارستان‌ها و تیمارستان‌ها بی‌نیاز می‌شویم.


افرادی که دنبال مشروبات الکلی می‌روند و نسبت به آن معتاد می‌شوند، اراده آن‌ها سست می‌شود و روشن است که سستی اراده، سرآغاز هر شکست است و شکست‌های پی‌در‌پی منشأ افسردگی و انزوا‌طلبی می‌گردد.
البته این، بعضی از زیان‌هایی بود که ذکر شد و دانشمندان بدان‌ها رسیده‌اند و چه‌بسا زیان‌های دیگری که دست علم به آن‌ها نرسیده و بعدها کشف شوند.


در این‌جا برخی مطالبی که در این ‌باره در کتاب روان‌شناسی رشد، ج اول، ص۳۰۵، نشر سمت آمده را با هم مرور می‌کنیم.

«در اسلام با توجه به ضررها و مفاسد بی‌شمار الکل همواره از مصرف آن از یک‌سو و ارتباط با اشخاص الکلی از سوی دیگر به‌شدت نهی شده است و به ویژه در امر ازدواج با اشخاص شارب‌الخمر (کسانی که مشروب می‌نوشند)، هشدارهای تکان‌دهنده‌ای مطرح شده است.

۵.۱ - حدیثی از امام صادق

از جمله امام صادق (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «آن کسی که دختر خود را به شارب‌الخمر بدهد، در حقیقت قطع رحم کرده است».

۵.۲ - حدیثی دیگر

در روایت دیگری آمده: «گفتار شارب‌الخمر را تصدیق نکنید. به او دختر ندهید، به عیادت او نروید. به هنگام مرگ بر سر (مزار) او نروید و او را بر امانت خود امین مشمارید...».


۱. با همکاری جمعی از نویسندگان، زیر نظر آیت‌الله مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۵، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.
۲. با همکاری جمعی از نویسندگان، زیر نظر آیت‌الله مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.
۳. شهید دستغیب شیرازی، سید عبدالحسین، گناهان کبیره، ج۱، قم، مؤسسه مطبوعاتی دارالکتاب.


۱. نحل/سوره۱۶، آیه۶۷.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۱۱۶، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۱۹.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۹۰.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۷۰۷۲، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۱۲۴ ۱۲۵، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.    
۸. دفتر همکاری حوزه و دانشگاه، روان‌شناسی رشد، ج۱، ص۳۰۵، انتشارات سمت، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۱۲۶، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مشروبات الکلی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۵/۰۹.    



رده‌های این صفحه : مقالات ‌اندیشه قم




جعبه ابزار