• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قبله‌گاه یهود

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قبله‌گاه، یهود، نصارا، قبر پیامبران، سجده‌گاه، بت‌پرستی.
پرسش: آیا یهود و نصارا قبر پیامبران خود را قبله قرار می‌دادند؟
پاسخ: در روایات متعددی از پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ وارد شده است که قبر مرا قبله خود و سجده‌گاه خود قرار ندهید و به قبر من سجده نکنید، خداوند یهود و نصارا را لعنت کند که قبر پیامبران خود را سجده‌گاه خود قرار داده بودند. آنچه در این روایات حرام شده، کار یهود و نصاراست که قبر پیامبران خود را قبله قرار داده و به‌سوی آن نماز می‌خواندند؛ و الا صرف نماز خواندن در کنار قبر یا روی قبر هیچ اشکالی ندارد.



در روایات متعددی از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله وارد شده است که آن حضرت فرمودند: "لَا تَتَّخِذُوا قَبْرِی قِبْلَةً وَ لَا مَسْجِداً فَإِنَّ اللَّهَ لَعَنَ الْیَهُودَ حَیْثُ اتَّخَذُوا قُبُورَ أَنْبِیَائِهِمْ مَسَاجِدَ"؛ یعنی: "قبر مرا قبله خود و سجده‌گاه خود قرار ندهید و به قبر من سجده نکنید، خداوند یهود و نصارا را لعنت کند که قبر پیامبران خود را سجده‌گاه خود قرار داده بودند. "


منظور این روایت کاملاً روشن است و بیان می‌کند، آنچه حرام است و یهود به‌خاطر آن مورد لعن پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ قرار گرفتند، این است که آنان قبر پیامبران خود را قبله قرار داده و به‌سوی آن نماز می‌خواندند؛ والا صرف نماز خواندن در کنار قبر یا روی قبر هیچ اشکالی ندارد؛ زیرا ما می‌دانیم در حجر اسماعیل در مسجدالحرام بهترین جا برای نماز خواندن است و نماز در آن افضل است؛ در‌حالی‌که قبر حضرت اسماعیل و پیامبران دیگری در آن قرار دارد. پس صرف نماز خواندن در کنار قبرها یا قرار دادن قبری در داخل مسجد اشکالی ندارد و آنچه حرام است، این است که قبر را قبله قرار داده و همانند بت به‌سوی آن سجده کنند.

۲.۱ - دیدگاه استاد سبحانی

استاد سبحانی در توضیح این روایت فرموده‌اند: "والمراد من قوله «مسجداً» بقرینة قوله «قبلةً» هو السجود علیه تعظیماً"؛
[۳] سبحانی، جعفر، فی ظل اصول الاسلام، ص ۲۱۷.
یعنی: به قرینه "قبلة" روشن می‌شود که مراد از "مسجداً " این است که به‌خاطر تعظیم قبر به آن سجده شود"؛ بنا‌بر‌این روایت چنین سجده‌کردنی را که در حقیقت نوعی بت‌پرستی است، نفی کرده است.


آنچه مسلم است، این است که چنین کاری در بین یهود و نصارا سابقه داشته؛ اما این‌که در مملکت ماریه یا در جای دیگر فرقی نمی‌کند و تأثیری در اصل آن ندارد. بله در روایتی از ابن عباس و عایشه گزارش شده است که این فرمایش را پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در اواخر عمر خود و در هنگام احتضار فرموده‌اند.


۱. شیخ حر عاملی، وسائل‌الشیعة، ج ۳، ص ۲۳۵.    
۲. علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج‌ ۷۹، ص ۵۶.    
۳. سبحانی، جعفر، فی ظل اصول الاسلام، ص ۲۱۷.
۴. علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج‌ ۸۰، ص ۳۱۳؛ لَمَّا حَضَرَ رَسُولَ اللَّهِ ص الْوَفَاةُ کَشَفَ وَجْهَهُ وَ قَالَ لَعَنَ اللَّهُ الْیَهُودَ اتَّخَذُوا قُبُورَ أَنْبِیَائِهِمْ مَسَاجِدَ.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : ادیان و مذاهب | یهود




جعبه ابزار