• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غیرت زن و مرد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: غیرت زن، غیرت مرد، ناموس، خلاف شرع.

پرسش: معنای دقیق این سخن امام علی (علیه‌السلام) غیرة المراةِ کفرٌ و غیرةُ الرجلِ ایمانٌ (حکمت، ۱۲۴) چیست؟

پاسخ: همان‌طور که مرد حاضر نیست مرد دیگری همسرش را ببیند و با او رابطه داشته باشد، زن هم از نظر روحی حاضر نیست شوهرش با زن دیگری هم‌بستر گردد و با او رابطه داشته باشد. به دنبال این ناراحتی‌ها، مرد برای حفظ ناموس خود اقدام می‌کند که عملش از روی ایمان سرچشمه گرفته است؛ اما زن هم اقدام می‌کند؛ ولی اقدام او به کفر و بی‌ایمانی منتهی می‌گردد. هر دو غیرت ناموس دارند؛ اما عمل زن برخلاف دستور خداوند و برنامه مرد طبق دستور الهی.



دیدگاه‌ نویسندگان درباره ترجمه روایت گوناگون است:

۱.۱ - ترجمه محمد دشتی

در نهج البلاغه ترجمه مرحوم دشتی چنین آمده: «غیرة المراةِ کفرٌ، و غیرةُ الرجلِ ایمانٌ؛ غیرت زن کفرآور و غیرت مرد نشانه ایمان اوست». با مراجعه به شرح و توضیح این عبارت در ترجمه نهج البلاغه دیگر نویسندگان، معنای آن روشن می‌شود.

۱.۲ - ترجمه فیض الاسلام

مرحوم فیض الاسلام چنین ترجمه کرده‌اند؛ غیرت زن (بر مرد) کفر است؛ زیرا مستلزم حرام دانستن دو زن یا بیش‌تر برای یک مرد که خدا آن را حلال نموده است، می‌باشد و غیرت مرد (بر زن) ایمان است؛ چون موجب حرام دانستن اشتراک دو مرد است در یک زن که خدا آن را حرام کرده است.
[۲] امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۱۱۴۴، حکمت ۱۱۹، ترجمه سید علی‌نقی فیض الاسلام، تهران، ۱۳۵۱ش.


۱.۳ - ترجمه انصاری

در ترجمه محمدعلی انصاری چنین آمده است که مرد به دستور خدا و شرع می‌تواند چندین زن عقدی و متعه داشته باشد و اگر زن راضی نباشد، خلاف دستور خدا رفتار کرده است؛ لکن زن در حال واحد نمی‌تواند بیش از یک شوهر اختیار کند و اگر شوهر، مرد دیگری را در فراش خود دید و فرضاً آن شخص را کشت، عین ایمان رفتار کرده است.
[۴] امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۱۰۷۲، حکمت ۱۲۰، ترجمه محمد علی انصاری، تهران.


۱.۴ - ترجمه مصطفی زمانی

همان‌طور که مرد حاضر نیست مرد دیگری همسرش را ببیند و با او رابطه داشته باشد، زن هم از نظر روحی حاضر نیست شوهرش با زن دیگری هم‌بستر گردد و با او رابطه داشته باشد. به دنبال این ناراحتی‌ها، مرد برای حفظ ناموس خود اقدام می‌کند که عملش از روی ایمان سرچشمه گرفته است؛ اما زن هم اقدام می‌کند؛ ولی اقدام او به کفر و بی‌ایمانی منتهی می‌گردد. هر دو غیرت ناموس دارند؛ اما عمل زن برخلاف دستور خداوند و برنامه مرد طبق دستور الهی.
[۵] امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۱۰۶، حکمت ۱۱۹، کلمات قصار، ترجمه و شرح مصطفی زمانی، قم، انتشارات فاطمه الزهرا (سلام‌الله‌علیهم)، چاپ ششم، ۱۳۷۷ش.



۱. شرح و ترجمه نهج البلاغه دکتر محمودرضا افتخارزاده، انتشارات نشر روزگار، تهران ۱۳۷۹ ش، ص۱۰۷۲.
۲. شرح و ترجمه نهج البلاغه علی بن میثم بحرانی، شرح و اضافات عبدالعلی صاحبی، انتشارات بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، ۱۳۷۰ش.
۳. شرح و ترجمه کلمات قصار نهج البلاغه، مصطفی زمانی، انتشارات فاطمه الزهرا، چاپ ششم، قم، ۱۳۷۷ش.


۱. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۳۳۵، حکمت ۱۲۴، ترجمه محمد دشتی، قم، انتشارات دفتر نشر مصطفی، چاب اول، ۱۳۷۹ش.    
۲. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۱۱۴۴، حکمت ۱۱۹، ترجمه سید علی‌نقی فیض الاسلام، تهران، ۱۳۵۱ش.
۳. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۸۰۱، حکمت ۱۱۹.    
۴. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۱۰۷۲، حکمت ۱۲۰، ترجمه محمد علی انصاری، تهران.
۵. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۱۰۶، حکمت ۱۱۹، کلمات قصار، ترجمه و شرح مصطفی زمانی، قم، انتشارات فاطمه الزهرا (سلام‌الله‌علیهم)، چاپ ششم، ۱۳۷۷ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «غیرت زن و مرد»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۳/۱۳.    



جعبه ابزار