• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عوامل انحرافات جنسی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: انحرافات جنسی، سرنوشت، خانواده، پدر و مادر.

پرسش: اسباب و عوامل به وجود آمدن انحرافات جنسی در جوانان چیست؟ نقش خانواده به خصوص والدین در این مسئله می‌تواند تا چه ‌اندازه باشد؟

پاسخ:




عوامل بسیاری می‌توانند در بروز انحرافات جنسی نقش داشته باشند. ابتدا به زمینه‌های عمومی انحرافات جنسی اشاره می‌شود. سپس عواملی را مطرح می‌کنیم که به شکلی خانواده و به ویژه والدین زمینه‌ساز آن هستند.


برخی علل انحرافات جنسی در جوانان و نوجوانان، عبارت‌اند از:

۲.۱ - دوستی‌های آلوده

انحرافات جنسی میان تمام گروه‌های سنی مشاهده می‌شود؛ اما بیش از همه بین جوانان و نوجوانان وجود دارد و عامل عمده آن، تأثیرپذیری از دوستان و همسالان است؛ زیرا در سنین نوجوانی، نجواها و صحبت‌های آهسته و درگوشی بین نوجوانان بیش‌تر می‌شود و محور این گفت‌وگوها غالباً مسائل جنسی است که به صورت مخفیانه و دور از نظارت بزرگ‌ترها طرح می‌شود. نوجوانان به تبادل اطلاعات جنسی با یکدیگر می‌پردازند و از خود حرص و ولعی خاص در این باب نشان می‌دهند.
براساس تحقیق انجام شده به وسیله مدیریت تحقیقات و آموزش امور تربیتی وزارت آموزش و پرورش در زمینه انحرافات جنسی جوانان و نوجوانان، دوستی‌های آلوده و دوستان ناباب، یکی از عوامل انحرافات جنسی شناخته شده است.
[۱] شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۸، تربیت، چاپ چهارم، ۱۳۷۶ ش.
افرادی که با دوستان ناباب رفت‌و‌آمد و معاشرت دارند، در مرور زمان به انحرافات اخلاقی (از جمله انحرافات جنسی) کشیده خواهند شد.
نقش خانواده و والدین در زمینه دوستی‌های فرزندان را که در پاره‌ای موارد به انحرافات جنسی منجر می‌شود، نباید از نظر دور داشت؛ چنان‌چه خانواده‌ها و والدین در جنبه مسائل ضروری بلوغ، نوجوانان را مطلع سازند و اطلاعات لازم را به صورت صحیح و مناسب در اختیارشان قرار دهند، دیگر نیازی به سوق یافتن نوجوانان به دوستان و همسالان برای کسب این‌گونه اطلاعات احساس نمی‌شود؛ علاوه بر آن، ضرورت دارد خانواده‌ها در زمینه معیارهای انتخاب دوست خوب و خطرات ناشی از معاشرت‌های آلوده و ناباب با فرزندان به گفت‌وگو بنشینند و آن‌ها را در انتخاب دوستان شایسته و سالم یاری نمایند.

۲.۲ - تهاجم فرهنگی

یکی دیگر از عوامل انحرافات جنسی در افراد به ویژه جوانان و نوجوانان، تأثیرپذیری از تهاجم فرهنگی است.
[۲] نوید، مهدی، فرهنگ و مقاومت فرهنگی، انتشارات فلق، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ ش.
فرستنده‌های رادیویی و تلویزیونی، فیلم‌های سینمایی وارداتی، سریال‌های خارجی مغایر با فرهنگ اسلامی، کتب و مجلات خارجی، نوارهای ویدئو و کاست که آخرین فیلم‌های روی پرده در دنیای غرب را به سهولت به داخل کشور سرازیر می‌کند، عکس‌ها و مطالب مبتذل از طریق ماهواره و اینترنت و سایر ابزار تبلیغ (که در دست دشمنان این جامعه، به طور مؤثری علیه ما به کار گرفته شده است) مجموعاً ایجادکننده محیط محرک جنسی برای جوانان و نوجوانان این مرزوبوم به شمار می‌روند.
اکنون به دیگر عوامل و زمینه‌های انحرافات جنسی‌ای اشاره می‌کنیم که بیشتر به خانواده‌ها و والدین مربوط می‌شود.

۲.۳ - خلأ عاطفی در خانواده

نقصان محبت و عدم توجه والدین به نیازهای عاطفی فرزندان، راه را برای نفوذ انحرافات و گرایش‌های نامطلوب هموار می‌نماید و نوجوانان را آسیب‌پذیر می‌کند.
[۳] صافی، احمد، خانواده متعادل، انجمن اولیا و مربیان، چاپ دوم، ۱۳۷۴ ش.

روان‌شناسان معتقدند که رایج‌ترین علت انحرافات جنسی، نقصان محبت است.
[۴] فیلد،‌ هاد، روان‌شناسی کودک و بالغ، ص۳۲۶ و ۳۲۷، ترجمه مشفق همدانی، انتشارات صفی علی‌شاه، چاپ اول، ۱۳۶۵ ش.
کودک چون از والدین و دیگران مأیوس و دلسرد شد، به خودش می‌گراید؛ به‌طوری‌که تمام توجه وی به لذت جسمانی از خود متمرکز گردیده و میل شدیدی برای احساس این لذت برایش حاصل می‌شود.

۲.۴ - تنبیه و بدرفتاری والدین

از عوامل دیگری که به طور مؤثر در گرایش به انحرافات نوجوانان نقش دارد، تنبیهات بدنی است که بر کودکان و نوجوانان اعمال می‌شود.
[۵] احمدی، احمد، روان‌شناسی نوجوانان و جوانان، انتشارات مشعل، ۱۳۶۸ ش.

یکی از صاحب‌نظران در این زمینه می‌نویسد: «تنبیه بدنی سخت، زیان‌های جسمی، جنسی و روحی فراوان به دنبال دارد. به سهولت ممکن است کودکان را به «سادیسم» یعنی جنون آزار و خون‌آشامی یا «مازوشیسم» یعنی تمایل به برده‌صفتی و رنجبری گرداند. بسیاری از کسانی که در بزرگ‌سالی دچار ناشادکامی‌ها و انحرافات جنسی شده‌اند، تنها در اثر کتک‌هایی بوده است که در کودکی از والدین خورده‌اند».
[۶] صاحب الزمانی، ناصرالدین، راز کرشمه‌ها، ص۲۲۷، مطبوعاتی عطایی، بی‌تا.

تبیین رابطه تنبیه از سوی والدین با انحرافات جنسی فرزندان این است که اعمال و تکرار تنبیه بدنی به رابطه قهرآمیز، بین والدین و کودک یا نوجوان منجر می‌شود و این امر آن‌ها را از یک‌دیگر دور و دورتر می‌کند. گسستن روابط عاطفی، نوجوان را در انزوا قرار می‌دهد و انزوا بستر مساعدی برای رشد میکروب‌های انحرافات اخلاقی از جمله انحرافات جنسی است.

۲.۵ - عدم رعایت موازین اخلاقی در خانواده

رعایت موازین اخلاقی در روابط بین والدین ـ به ویژه رابطه زناشویی ـ به عنوان عامل زیربنایی مورد توجه رهبران دینی واقع شده است.

۲.۵.۱ - حدیثی از پیامبر

در روایتی از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) آمده است که باید والدین از انجام آمیزش و روابط جنسی با یکدیگر در جایی که کودک خردسالی به خواب رفته است، پرهیز نمایند.
[۷] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۴.


۲.۵.۲ - توضیح

چراکه فرزند متوجه والدین در این حالت می‌شود و مستعد گرایش به مسائل انحراف‌آمیز جنسی می‌گردد یا در قرآن کریم درباره اجازه گرفتن فرزندان از والدین برای ورود به اتاق آنان در سه نوبت تأکید شده است و می‌توان گفت که تلویحاً جدا نمودن محل خواب والدین از محل خواب فرزندان مورد تأکید قرار گرفته است که این موضوع به جهت حفظ سلامت جنسی فرزندان، بسیار ضروری به نظر می‌رسد. اگر که والدین این نکات تربیتی را رعایت نکنند، پی‌آمدهای خطرناک و جبران‌ناپذیری را بر رفتارهای فرزندان ـ به ویژه انحرافات جنسی آنان ـ شاهد خواهند بود.
رحیمی‌نژاد و همکاران (۱۳۶۷) در تحقیقی که براساس چهارصد نامه ارسالی از نوجوانان و جوانان به برنامه آینده‌سازان رادیو انجام داده‌اند، علت اصلی انحرافات جنسی در جوانان و نوجوانان را در جریان قرار گرفتن مسائل و روابط جنسی والدین یا مشاهده این عمل گزارش کرده‌اند.
[۹] رحیمی‌نژاد، عباس، به نقل از، محمدرضا شرفی، دنیای نوجوان، تربیت، ص۱۹۲، چهارم، ۱۳۷۶ ش.



۱. لی قائمی، شناخت، هدایت و تربیت نوجوانان و جوانان، انتشارات امیری، ۱۳۶۳ ش.
۲. محمدحسین فرجاد، جامعه‌شناسی انحرافات، انتشارات کوکب، ۱۳۶۳ ش.
۳. علی قائمی، خانواده و مسائل جنسی کودکان، انجمن اولیا و مربیان، چاپ ۹، ۱۳۷۳ ش.


۱. شرفی، محمدرضا، دنیای نوجوان، ص۲۱۸، تربیت، چاپ چهارم، ۱۳۷۶ ش.
۲. نوید، مهدی، فرهنگ و مقاومت فرهنگی، انتشارات فلق، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ ش.
۳. صافی، احمد، خانواده متعادل، انجمن اولیا و مربیان، چاپ دوم، ۱۳۷۴ ش.
۴. فیلد،‌ هاد، روان‌شناسی کودک و بالغ، ص۳۲۶ و ۳۲۷، ترجمه مشفق همدانی، انتشارات صفی علی‌شاه، چاپ اول، ۱۳۶۵ ش.
۵. احمدی، احمد، روان‌شناسی نوجوانان و جوانان، انتشارات مشعل، ۱۳۶۸ ش.
۶. صاحب الزمانی، ناصرالدین، راز کرشمه‌ها، ص۲۲۷، مطبوعاتی عطایی، بی‌تا.
۷. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۴.
۸. نور/سوره۲۴، آیه۵۹.    
۹. رحیمی‌نژاد، عباس، به نقل از، محمدرضا شرفی، دنیای نوجوان، تربیت، ص۱۹۲، چهارم، ۱۳۷۶ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «عوامل انحرافات جنسی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۲/۱۹.    



جعبه ابزار