• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عمل به واجبات مالی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: واجبات مالی، خمس، زکات، پاداش، وظیفه شرعی.

پرسش: از نگاه روایات آیا عمل به واجبات مالی نظیر «خمس» و «زکات» موجب بهره‌مند شدن از پاداش الهی می‌گردد یا آنکه صرفاً به عنوان ‌وظیفه‌ای شرعی محسوب می‌شود؟

پاسخ: خدای متعال، احکام شرعی را به اقتضای مصالح بندگان خود بیان نموده است و اراده او در مورد واجبات به این نحو است که انجام دادن آن‌ها (با وجود شرایطی که دارند) بر بندگان او لازم است و ترک آن واجبات به هیچ روی جایز نیست (مگر کسانی که برای ترک نمودن آن، عذری مشروع داشته باشند)؛ و خدای متعال به اقتضای لطف بی‌پایان خود، هم در کتاب آسمانی قرآن و هم در ضمن احادیث فراوانی وعده داده است که بندگان مؤمن و صالحان و نیکوکاران را از فضل بی‌حساب خود بهره‌مند سازد و در عوض، انسان‌های عاصی و سرکش را که در گمراهی خود از دنیا بروند، به عقوبت خود دچار سازد.



واجباتی که در شریعت مقدس اسلام، متوجه مکلفین می‌شوند، از حیث صورت و ساختار سه گونه‌اند:
۱. واجباتی که ساختار مالی ندارند و موضوع مال و هزینه‌های مادی در آن‌ها مطرح نیست؛ مانند: نماز و روزه و... .
۲. واجباتی که ساختار مالی دارند، مانند: خمس و زکات و... .
۳. واجباتی که دارای ساختاری مرکب از هزینه‌های مالی و مناسک عبادی‌اند؛ مانند: حج و جهاد و... .


در ضمن روح هر واجب و تکلیفی که عبادی محسوب می‌شود، همان نیت و قصد قربتی است که باید با آن همراه باشد.


‌یکی از مصادیق و موارد حق، ‌حق مالی و سایر حقوق اجتماعی است که در اجتماع (جامعه انسانی) امری ثابت است؛ جز آن‌که قرآن کریم، ‌هر چیزی را حق نمی‌داند؛ هرچند که مردم، آن را حق بپندارند؛ بلکه حق را تنها عبارت از چیزی می‌داند که خدا آن را پذیرفته است؛ (خواه در عالم تکوین و خواه در عالم تشریع).
پس «حق» در عالم تشریع و در ظرف اجتماع دینی، عبارت است از چیزی که خدا آن را «حق» دانسته است؛ مانند: حقوق مالی و حقوق برادران و حقوق پدر و مادر نسبت به فرزندان.


واجبات مالی در مقایسه با واجباتی که مالی نیستند، از اهمیت خاصی برخوردارند؛ زیرا این‌گونه از واجبات از یک طرف به منزله امتحانی‌ هستند که روح تسلیم‌پذیری مؤمنان با آن آزموده می‌شوند و از طرف دیگر واجبات مالی، ‌برای این جهت وضع شده‌اند که آن‌چه مربوط به شئون مختلف اسلام و مسلمانان است، در جهت رشد و ارتقای هرچه مطلوب‌تر قرار گیرند و بسیاری از مشکلات مربوط به مسلمانان و جامعه اسلامی، با امکاناتی که از این راه حاصل می‌شود، برطرف گردد.

۴.۱ - حدیثی از امام رضا

دربارة اهمیت واجبات مالی، به این حدیث امام رضا (علیه‌السلام) توجه شود که فرمود: خداوند سه چیز را در کنار سه چیز فرمان داده است: نماز را در کنار زکات، ‌فرمان داده است؛ پس اگر کسی نماز بگذارد و زکات را نپردازد، نماز او پذیرفته نیست؛ و شکر خود را در کنار احترام به والدین دستور داده است؛ پس کسی که به پدر و مادر خود احترام نگذارد، شکر خدا را به جا نیاورده است؛ و تقوای الهی را با صله رحم، امر نموده است؛ پس اگر صله رحم را ترک کند، تقوای الهی را انجام نداده است (برخوردار نیست).


به طور کلی می‌توان گفت: افرادی که به خدا و آخرت ایمان دارند و اعمالی را با انگیزه تقرب به خدا انجام می‌دهند و در کار خود خلوص نیت دارند، عمل آن‌ها مقبول درگاه الهی است و استحقاق پاداش و بهشت می‌یابند؛ اعم از آن‌که مسلمان باشند یا غیر مسلمان.


اما باید توجه داشت که در بینش توحیدی، آن‌چه به عنوان استحقاق ثواب الهی در مقابل هر نوع خوبی و کار خیر تعبیر می‌شود، در حقیقت استحقاق نیست تا انسان را به منزله موجودی طلب‌کار در مقابل خدا تلقی کند؛ بلکه در واقع، شمول لطف و تفضل الهی، در حق انسان، به جهت توفیق در کاری خیر است؛

۶.۱ - حدیث قدسی

ازاین‌روست که در یک حدیث قدسی، که از امام رضا (علیه‌السلام) نقل شده است، آمده: ‌ای پسر آدم! به مشیت من بود که تو صاحب مشیت شدی، (و آن‌چه) می‌خواهی و می‌گویی (به قدرت من بود) و به قوت من بود که نیرومند شدی و توانستی واجبات مرا انجام دهی، آن‌چه از حسنه به تو برسد، از ناحیه خداست... .


درباره دو فریضه خمس و زکات به روایاتی توجه کنید:

۷.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: خدای متعال، ‌گرفتن صدقه را بر ما حرام نمود و (در عوض آن) خمس را برای ما نازل کرد.

۷.۲ - حدیثی دیگر

و در جایی دیگر فرمود: همانا من، خمس مال را از شما می‌گیرم؛ اما (بدانید که) من از اکثر مردم مدینه، ثروت بیش‌تری دارم؛ ولی انگیزه‌ام از جمع‌آوری خمس، تطهیر و پاکیزه ساختن شماست.

۷.۳ - حدیثی از امام باقر

امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرماید: با مالی که خمس آن پرداخت نشد، نمی‌توان چیزی خرید، جز آن‌که حق ما (خمس) به ما رسیده باشد.

۷.۴ - روایتی از ابوبصیره

ابوبصیره می‌گوید: به امام باقر (علیه‌السلام) گفتم: ساده‌ترین راه وارد شدن جهنم چیست؟ آن حضرت فرمود: کسی که یک درهم از مال یتیم را بخورد، و مراد از «یتیم» ما هستیم.

۷.۵ - کلامی از امام علی

علی (علیه‌السلام) در ضمن وصیت خود، فرمود: خدا را! خدا را! به شما وصیت می‌نمایم، به پرداخت زکات؛ زیرا زکات، ‌آتش خشم خدا را خاموش می‌کند.

۷.۶ - حدیثی دیگر از امام صادق

و امام صادق (علیه‌السلام) فرمود:
کسی که زکات مال خود را نپرداخت، در حین مردن از خدا می‌خواهد که او را برگرداند به دنیا و می‌گوید: پروردگار من! مرا بازگردانید! امیدوارم، کارهایی را که ترک کرده‌ام، جبران کنم.

۷.۷ - حدیثی دیگر از امام باقر

و امام محمدباقر (علیه‌السلام) می‌فرماید: «هیچ بنده‌ای از زکات مال خویش جلوگیری نمی‌کند، جز آن‌که خداوند در قیامت، ‌یک افعی، ‌از آتش بر گردن او می‌آویزد و پیوسته بر او نیش می‌زند تا از حساب اعمال فارغ شود و این همان سخن خداست که فرمود: «سیطوقون ما بخلوا به یوم القیامة».
[۱۲] حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۴۳، ص۲، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.
آن‌چه از زکات بخل ورزیدند.


با مطالعه و بررسی در آیات قرآن و سنت پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) و اهل بیت معصوم آن حضرت (علیهم‌السلام) معلوم می‌شود که خدای متعال، احکام شرعی را به اقتضای مصالح بندگان خود بیان نموده است و اراده او در مورد واجبات به این نحو است که انجام دادن آن‌ها (با وجود شرایطی که دارند) بر بندگان او لازم است و ترک آن واجبات به هیچ روی جایز نیست (مگر کسانی که برای ترک نمودن آن، عذری مشروع داشته باشند)؛ و خدای متعال به اقتضای لطف بی‌پایان خود، هم در کتاب آسمانی قرآن و هم در ضمن احادیث فراوانی وعده داده است که بندگان مؤمن و صالحان و نیکوکاران را از فضل بی‌حساب خود بهره‌مند سازد و در عوض، انسان‌های عاصی و سرکش را که در گمراهی خود از دنیا بروند، به عقوبت خود دچار سازد.


۱. انسان کامل، استاد شهید مرتضی مطهری، ص۱۱۷.
۲. عدل الهی استاد شهید مطهری، ص۳۱۶.
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی و همکاران، ج۲۳، فهرست موضوعی.
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، مترجم، محمدباقر موسوی همدانی، ج۵، ص۲۱.


۱. طباطبایی، محمدحسین، ترجمه المیزان، ج۱، ص۳۳۹، مترجم:محمدباقر موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، بی‌تا.    
۲. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۲۵، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۳. مطهری، مرتضی، عدل الهی، ص۳۱۷، تهران، انتشارات صدرا، بی‌تا.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، ترجمه المیزان، ج۵، ص۲۱، مترجم:محمدباقر موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، بی‌تا.    
۵. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۴۸۳، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۶. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۴۸۴، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۷. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۴۸۴، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۸. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۴۸۳، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۹. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۲۱۹، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۱۰. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۲۷، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۱۱. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۲۲، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    
۱۲. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۴۳، ص۲، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.
۱۳. حر عاملی، محمدحسن، وسائل‌الشیعه، ج۹، ص۲۲، بی‌جا، نشر مؤسسة آل البیت.    



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «عمل به واجبات مالی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۹/۲۱.    



جعبه ابزار