• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عمل به احکام الهی هنگام حضور امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: احکام الهی، تقلید، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، عقل.

پرسش: در زمان حضور حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) مردم برای عمل به احکام باید تقلید بکنند یا نیازی به تقلید نیست و چگونه مردم وظیفه خود را انجام بدهند؟ احادیثی که می‌گویند حضرت که تشریف بیاورند دیگر شخصی به شخص دیگر از نظر علمی نیاز ندارد، عقل‌ها کامل می‌شود چیست؟ آیا با توجه به آن ۲۵ حرف است که حضرت آن را برای مردم بازگو می‌کنند یا نه نسبت به این روایتی که الان موجود است، آیا آن‌ها را کنار می‌زنند و خود می‌فرمایند یا آن را مورد استفاده قرار می‌دهند؟

پاسخ: امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) روایات جعلی را کنار می‌زند و روایات صحیح و صادق به قوت خودشان باقی خواهند ماند و به دور از عقل و سیره اولیای الهی است که روایات پیغمبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) یا امام قبل از خود را کنار بزنند و اصولاً امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بعد از آن‌که ظهور کرد، مردم را از نو به اسلام دعوت می‌کند و همه روایاتی که متضمن حکم الهی‌اند و از نظر سند مشکلی نداشته‌اند، به اجرا گذاشته خواهد شد.




دین اسلام، کامل‌ترین ادیان است و تاریخ انقضایی (تا قیامت) ندارد؛ ازاین‌رو مجموعه قوانین و تکالیفی که در دین اسلام ذکر شده است، در عصر ظهور امام نیز به اعتبار خودشان باقی خواهند بود و هم‌اکنون نیز خود امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) مامور به انجام آنهاست.
[۱] صافی گلپایگانی، لطف‌الله، امامت و مهدویت، ج۳، ص۳۴-۲۵، چاپ سپهر، حضرت معصومه (سلام‌الله‌علیها)، آذر ۱۳۷۷.
در هر عصری ربا و دروغ و... حرام و انجام حقوق الهی (مانند نماز، روزه و...) واجب است
[۲] حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ص۵۱، چاپخانه علمیه قم.
[۳] حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ص۴۹۵، چاپخانه علمیه قم.
[۴] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۳۰.
و بسیاری از مردم به چنین تکالیفی واقف‌اند و طبق همین دستورات عمل می‌کنند و چون بینشی عمیق‌تر می‌یابند، با رغبت بیشتری به استقبال احکام الهی می‌روند.

۱.۱ - عرضه دین اسلام

از طرفی حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) تحکیم‌بخش دین اسلام و قانون قرآن در جهان است و اسلام و تعالیم قرآن کریم را به اجتماعات بشری عرضه می‌کند و همگان را به پذیرش و باور اصول و فروع آن فرا می‌خواند و با توجه به این‌که حکومتش جهانی و اهدافش نیز اجرایی کردن اسلام است، برای هر استانی نماینده‌ای ویژه خواهد داشت
[۵] شافعی، مؤمن بن حسن، نورالابصار، ص۱۸۷، دارالفکر، بیروت.
و هر نایب خاصی از امام به‌ راحتی می‌تواند جواب‌گوی مسائل شرعی و اسلامی حوزه خود باشد و اگر در مسئله‌ای دچار مشکل شد، به‌راحتی با امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ارتباط برقرار می‌کند و به حکم واقعی می‌رسد.
[۸] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۹۱، مؤسسة الوفاء، بیروت.


۱.۲ - ضرورت رجوع به امام

همان‌طور که حضرت علی (علیه‌السلام) نمایندگان بزرگی چون مالک اشتر داشت، امام زمان نیز بدون نماینده نخواهد بود و مردم نیز مجهولات فقهی و معارفی خویش را از آنان می‌پرسند و از آنان پیروی می‌کنند، با این تفاوت که اختلاف فتوا وجود نخواهد داشت و همه خطاها با رجوع به امام برطرف می‌شود. گفتنی است آنان که به شخص معصوم دسترسی دارند، پرسیدن از شخص امام (علیه‌السلام) و زیارت او را سرلوحه کارهایشان قرار خواهند داد. عیناً همانند زمان پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) و دیگر امامان معصوم (علیهم‌السّلام).
بنابراین در عصر ظهور امام (علیه‌السلام) توده مردم بی‌نیاز از رجوع به امام و عالم نخواهند شد؛ چون همه مردم از نظر علمی در یک سطح نیستند. آنان که درجات عالی علوم را طی کرده‌اند، همچنان مورد پرسش واقع می‌شوند و چون امام معصوم (علیه‌السلام) قابل دسترسی است، در صورت پیچیده بودن پرسش، جواب واقعی را از حضرت خواهند گرفت.


احادیثی را که می‌گویند عقل کامل می‌شود، می‌توان دو گونه تحلیل و تفسیر کرد:

۲.۱ - جمع کردن عقول

مراد از کامل شدن عقل این است که امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) عقل همگان را بر اقرار به حق جمع می‌کند؛ در نتیجه هیچ اختلافی با هم نخواهند داشت.

۲.۲ - تسلیم شدن قوای نفسانی

عقل کامل می‌شود؛ یعنی قوای نفسانی و حیوانی، تسلیم عقل می‌گردند. البته مرحوم مجلسی می‌فرماید: وجه اول صحیح‌تر است.
[۹] موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه سیدمهدی حائری قزوینی، ایران‌نگین.



گرچه روایت داریم که علم ۲۷ حرف است و همه آنچه تا زمان ظهور ظاهر می‌گردد، دو حرف است و چون حضرت ظهور کند، ۲۵ حرف دیگر آن را خواهد آورد. ولی این بدان معنی نیست که همه مردم دارای آگاهی یکسان می‌گردند و هیچ‌کس نیاز به پرسش ندارد و تحصیل و تعلیم علم تعطیل می‌گردد و کامل شدن عقل هم به معنای بی‌نیازی از تعلیم و پرسش از دیگران و یکسان شدن در همه معلومات نیست.
نهایت چیزی که می‌توان گفت این است که سطح معلومات جامعه بالا می‌رود و عقل‌ها بر دور حق می‌گردند و هر کسی به‌ اندازه استعدادش از برکات وجود امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) و حکومت او استفاده می‌کند و راه کسب دانش همچنان باز خواهد ماند؛ ازاین‌رو در روایات آمده است که کلاس‌های قرآن‌آموزی تأسیس می‌شود.

۳.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: گویا می‌بینم که شیعیان علی (علیه‌السلام) قرآن‌ها را در دست دارند و مردم را آموزش می‌دهند.
و به یقین حضرت فقط روایات جعلی را کنار می‌زند و روایات صحیح و صادق به قوت خودشان باقی خواهند ماند و به دور از عقل و سیره اولیای الهی است که روایات پیغمبر (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) یا امام قبل از خود را کنار بزنند و اصولاً امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) بعد از آن‌که ظهور کرد، مردم را از نو به اسلام دعوت می‌کند
[۱۴] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۳۰، مؤسسة الوفاء، بیروت.
و همه روایاتی که متضمن حکم الهی می‌باشند و از نظر سند مشکلی نداشته‌اند، به اجرا گذاشته خواهد شد.


۱. قائمیت از نظر قرآن و حدیث و عقل، استاد جعفر سبحانی.
۲. چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) نجم‌الدین طبسی.


۱. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، امامت و مهدویت، ج۳، ص۳۴-۲۵، چاپ سپهر، حضرت معصومه (سلام‌الله‌علیها)، آذر ۱۳۷۷.
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ص۵۱، چاپخانه علمیه قم.
۳. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ص۴۹۵، چاپخانه علمیه قم.
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۳۰.
۵. شافعی، مؤمن بن حسن، نورالابصار، ص۱۸۷، دارالفکر، بیروت.
۶. نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص۳۱۹، کتاب‌فروشی صدوق، تهران، ۳۶۰ق.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۶۵، مؤسسة الوفاء، بیروت.    
۸. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۹۱، مؤسسة الوفاء، بیروت.
۹. موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه سیدمهدی حائری قزوینی، ایران‌نگین.
۱۰. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۱، ص۲۵.    
۱۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۶، مؤسسة الوفاء، بیروت.    
۱۲. نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص۳۱۸، کتاب‌فروشی صدوق تهران.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۶، مؤسسة الوفاء، بیروت.    
۱۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۳۰، مؤسسة الوفاء، بیروت.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «عمل به احکام هنگام حضور امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۹.    







جعبه ابزار