• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علل ضعف حجاب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حجاب، ضعف حجاب.

پرسش: بنده مدتی است که نمی‌توانم حجاب را رعایت کنم، نمی‌دانم مرا چه شده است؛ ولی قبلاً باحجاب بودم. لطفاً مرا راهنمایی کنید؟

پاسخ:




یک فرد متدین در عمل به هر یک از دستورات دینی (مثل مسئله حجاب) ممکن است با سه مانع روبه‌رو شود:
اول: شیطان، که قسم خورده نگذارد بنی‌آدم در راه مستقیم هدایت حرکت کند.
دوم: شرایط زمانی و مکانی و جلوه‌های دنیا‌طلبی که به صورت جنگ بین حق و باطل همیشه بوده است و خواهد بود.
سوم: عوامل درونی (همانند هوای نفس و خواهش دل) که شاعر فرموده؛
ز دست دیده و دل هر دو فریاد ••• که هر چه دیده بیند دل کند یاد

عوامل گرایش به رعایت نکردن حجاب را در امور ذیل دیده و بررسی می‌کنیم:


عوامل ضعف حجاب، عبارت‌اند از:

۲.۱ - هوای نفس

نفس اماره مرکب چموشی است که اگر افسار آن را رها و آزاد بگذارند، صاحبش را به زمین می‌کوبد. نفس اماره انسان را به سوی بدی‌ها فرا می‌خواند؛ اما انسان باید به کمک خداوند، عاقلانه بیندیشد و امور خویش را به هواهای نفسانی نسپارد.
راهکار ما، بیان شریف قرآن است که با یاد خداوند قلوب خود را به اطمینان برسانید و از خدا صبر و استقامت طلب کنید؛ مثلاً ذکر «یا حَفیظُ یا عَلیم» (از جمله سفارشات آیت‌الله اراکی به دخترانشان در سفر زیارت حج.) را زیاد بگویید.

۲.۲ - شناخت ناکافی یا نادرست

بعضی نمی‌دانند که حجاب چیست؟ و حکمت آن چیست؟ و اصلاً به فکر این‌گونه امور هم نیستند و یا خیال می‌کنند که حجاب مربوط به کوچه و بازار است و بین فامیل لازم نیست رعایت شود. لذا ممکن است با اقوام خود دست بدهند و صورت آن‌ها را ببوسند و حال آن‌که عذر آن‌ها قابل قبول نیست و قرآن هم حدود ارتباط بین زن و مرد را معین ساخته است و محارم را نام برده است و البته کلام معصومین راه‌گشای این مشکل است.

۲.۳ - جوّ غالب

گاهی تحت عنوان این‌که همه روسری‌ها را تا نیمه می‌بندند یا آرایش کرده هستند یا در خیابان‌ها بدون چادرند، در دل ما ایجاد شرم و وحشت می‌شود که مبادا انگشت‌نمای خاص و عام شوم و لذا:
خواهی نشوی رسوا ••• همرنگ جماعت شو.
قرآن کریم جوّ غالب بدون دلیل و منطق را به شدت سرکوب کرده، تبعیت از رسوم جاهلی را ناشی از جهل می‌داند؛ پس اگر فرهنگی منطق داشت، قابل پذیرش است و گر نه خیر؛ زیرا اکثریت ملاک حقانیت نیست.

۲.۴ - رفقای بد

گاهی انسان با افرادی دوست شده که به جای صداقت آیینه، زبان شیطان را دارند و به دنبال خوشی‌های زودگذر و لحظه‌ای هستند و دست آدم را با اصرار به دنبال خود می‌کشند که مثلاً به تفریح می‌رویم و پای انسان را با دام‌های تنیده شیطان می‌بندند. حتی ممکن است دستورات دینی را تضعیف کنند یا آن را برخلاف رسوم اجتماعی بدانند و از آن به عقب‌ماندگی یاد کنند. راهکار ارائه‌شده قرآنی آن است که گرد این‌گونه افراد نچرخید وگرنه زمانی پشیمان خواهید شد که راه چاره‌ای نباشد. مؤمن فقط همتای مؤمن است. (جهت اطلاع بیش‌تر به اعترافات دختران پیشمان در مجلات و روزنامه‌ها و ... رجوع کنید).

۲.۵ - فرهنگ بی‌محتوا

زمانی پوشش زنان مسلمان از روی حکمت بود و نکات ریز ولی مهم رعایت می‌شد. زنان کوچه و خیابان را برای خرید لباس طی نمی‌کردند و با چهره‌های آرایش شده و لباس‌های نازک و تنگ و موی بیرون ریخته، خود را به خطر دین‌فروشی و معصیت خدا گرفتار نمی‌کردند؛ بلکه مادران سعی می‌کردند حتی پیش فرزندان سر خود را لخت نکنند، چه رسد که بخواهد پیش فرزندانشان با لباس‌هایی نامتناسب حاضر شوند. راهکار ما در این قسمت پیروی از بهترین‌هاست که فرهنگی قرآنی است و البته دستوری است براساس عقل و خرد. بررسی ضررها و نفع‌های یک حکم شرعی می‌تواند در حقانیت آن به ما کمک کند؛ زیرا خداوند دستورات اسلام را بر پایه فواید و مضرات بنا نهاده است.

۲.۶ - ضربه‌پذیر بودن وسوسه‌های شیطانی

وسوسه‌های شیطانی هر انسان در گوشه‌ای از شخصیت خود دچار ضعف‌هایی است که از آن ناحیه ضربه‌پذیر است و شیطان هم سالیان سال است که دسیسه کرده و انسان‌ها را آزموده است و بر نقاط ضعف انسان آگاهی دارد.از چهار جهت وسوسه می‌کند و هر طرحی را می‌آزماید، به امید این‌که انسان را از خدا دور سازد. راهکار قرآنی در سوره آل‌عمران دعای مادر مریم است که فرزندش مریم را از شر شیطان به خدا می‌سپارد. پس باید دائماً به خدا پناه برد که هر کس به خدا توکل کند خداوند او را حمایت نماید. (از والدین نیز بخواهیم برایمان دعا کنند).

۲.۷ - هدف نادرست

خداوند کسانی را که به تجملات دنیا سرگرم می‌شوند و از آخرت غافل هستند، همانند کودکانی می‌داند که با اسباب بازی‌های خود سرگرم عروسک بازی هستند و رضایت خدا و بهشت جاوید را به دنیای بی‌ارزش فروخته‌اند. حال اگر هدف رضایت خدا باشد، اگر پدر و برادر و شوهر ما هم مخالف خدا باشند، ما حاضر خواهیم بود با آنها قطع رابطه کنیم؛ ولی رضایت خدا را از دست ندهیم.

۲.۸ - زمینه‌های مستعدّ گناه و مرتبط با فرهنگ غرب

در روایات ما عباراتی از معصومین آمده که زن هنگام بیرون نباید عطر بزند
[۱۷] مجلسی، محمدباقر، حلیة المتقین، مبحث بوی خوش و عطریات.
یا آرایش کند یا هنگام صحبت کردن صدای خود را نازک کند و با ناز و غمزه صحبت کند؛ چون ممکن است قلوب افراد ضعیف الایمان از این منظره تحریک شود و جان یا آبروی زن به خطر افتد که نگاه به زن تیری است از تیرهای مسموم شیطان. پس پوشش و حجاب لباس ضد گلوله‌ای است که یک رزمنده برای حفاظت از خود می‌پوشد و یا صدفی است که مرواریدی در درون خود دارد.


۱. حجاب‌شناسی، حسین مهدی‌زاده، مرکز مطالعات و پژوهش‌های فرهنگی حوزه علمیه.
۲. مسئله حجاب، استاد مرتضی مطهری، انتشارات صدرا، قم.
۳. زن در آیینه جلال و جمال، آیت‌الله جوادی آملی نشر اسراء.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۴-۲۷.    
۲. حجر/سوره۱۵، آیه۳۹-۴۳.    
۳. حج/سوره۲۲، آیه۵۲-۵۳.    
۴. ذاریات/سوره۵۱، آیه۵۲-۵۳.    
۵. یوسف/سوره۱۲، آیه۵۳.    
۶. نور/سوره۲۴، آیه۳۱-۳۳.    
۷. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۰۶.    
۸. نجم/سوره۵۳، آیه۲۳-۲۸.    
۹. قلم/سوره۶۸، آیه۱۵.    
۱۰. فرقان/سوره۲۵، آیه۲۸.    
۱۱. زمر/سوره۳۹، آیه۱۸.    
۱۲. اعراف/سوره۷، آیه۱۷.    
۱۳. آل‌عمران/سوره۳، آیه۳۶.    
۱۴. حدید/سوره۵۷، آیه۲۰.    
۱۵. زخرف/سوره۴۳، آیه۸۳.    
۱۶. مجادله/سوره۵۸، آیه۲۲.    
۱۷. مجلسی، محمدباقر، حلیة المتقین، مبحث بوی خوش و عطریات.
۱۸. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۲.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «علل ضعف حجاب»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۷/۲۵.    



رده‌های این صفحه : احکام پوشش | بدحجابی | حجاب




جعبه ابزار