• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علل تأخیر در ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تأخیر در ازدواج، موانع ازدواج، مشکلات.

پرسش: این‌جانب ۲۲ سال سن دارم و دانش‌جو می‌باشم. این سن، سن طغیان هواها و شهوات است و شرایط طوری حکم می‌کند که هم برای پیشرفت و هم به خاطر مشکلات موجود فعلاً نتوان ازدواج کرد؛ پس راه چاره چیست، سربازی هم یکی از موانع اصلی بر سر راه ازدواج به شمار می‌رود و...

پاسخ: ما به هیچ وجه منکر شرایط و مشکلات موجود نیستیم؛ ولی نکته مهم این است که بهترین راه حل در شرایط فعلی اولاً: تلاش در حفظ ایمان و توجه به عاقبت خوش عفت و پاک‌دامنی و جزای نیکوی دینوی و اخروی دوری از گناه و ثانیاً به دنبال این باشد که با توکل واقعی به خداوند متعال و توسل به اهل بیت (علیهم‌السلام) به دنبال یافتن همسری متدین و هم‌شأن خود باشید تا بتوانید با حداقل‌های موجود و با بی‌توجهی به آداب و رسوم غلط و توقعات بی‌جای دیگران، زندگی ساده ولی پر از محبت، عشق و معنویت را شروع کنید که قطعاً اگر این‌گونه بود، بنا و شروع بر پایه توکل به خدا، عشق و محبت، و ساده‌زیستی می‌باشد که این‌گونه زندگی‌ها موفقیت در آن بسیار بیش‌تر می‌باشد؛ چراکه تمام این موارد را با تفاهم و علاقه و امنیت شروع کرده‌اند.



برخی علل تأخیرهایی که در ازدواج صورت می‌گیرد، در واقع مانع جدی برای ازدواج نیستند.

۱.۱ - مشکلات ساختگی

گاهی مواقع می‌توان ازدواج را با تحصیل جمع کرد، در مواردی می‌توان با قناعت و چشم‌پوشی از انتظارات زیاد (مثل داشتن خانه شخصی، ماشین و خرج‌های اضافی) ازدواج کرد؛ البته مشکل ازدواج نیاز به همکاری همه‌جانبه (جوانان، والدین، مردم و مسئولین نظام) دارد؛ به عنوان مثال گاهی مواقع ازدواج به خاطر عدم حمایت مالی و معنوی والدین تأخیر می‌افتد.

۱.۱.۱ - سخن خداوند متعال

نباید فراموش کنیم که قرآن شریف به جوانان چنین مژده داده که جوانان بدون همسر را همسر دهید و اگر فقیر باشند، خداوند با فضل و رحمت خود آنان را غنی و بی‌نیاز می‌سازد.

۱.۱.۲ - بیان یک روایت

یا در روایت داریم که کسی که ازدواج را از ترس فقر و ناداری ترک کند، همانا به خداوند گمان بد برده است.
[۲] مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۵۵، ‌انتشارات پارسایان، چاپ بیستم.


۱.۲ - مشکلات حقیقی

در برخی موارد مشکلات ازدواج مشکلات حقیقی‌اند نه ساختگی که این‌جا انسان ناچار است ازدواج را به تأخیر بیندازد و لازم است انسان برای حفظ ایمان خود، به کنترل شهوت بپردازد که بیان شیوه‌های آن بحث مستقلی را می‌طلبد.


خدمت سربازی اختصاص به انقلاب اسلامی ندارد. در گذشته حتی سخت‌تر از این بوده و در کشورهای دیگر نیز این امر رایج است و هدف آن‌ها، حفظ مرزهای جغرافیایی در قبال تهاجم دشمن به کشور است و این امر چیزی نیست که حذف آن به نفع ما باشد. تجربه جنگ تحمیلی اگر ه تجربه تلخی است، اما برای آینده ما بسیار سودمند است. آمادگی نظامی؛ مملکت ما، فرهنگ، مرزهای طبیعی و عقیدتی، ناموس و شرف و ... را مقابل دشمنان بیمه می‌کند، در همین راستاست که حتی در کنار حوزه علمیه تیپ امام جعفر صادق (علیه‌السلام) تأسیس شده است که طلاب علوم دینی هم با آشنایی با مباحث رزمی، به رزم و تبلیغ بپردازند؛ کما این‌که این امر در زمان جنگ تحمیلی مشاهده شد و اکنون نیز برخی طلاب علوم دینی با شرکت در بسیج دوره‌های آموزشی نظامی در پادگان‌ها و انجام مانورهای رزمی در خلال سال و تبلیغ در روستاهای دوردست به این امر اهمیت می‌دهند.

۲.۱ - بیان یک نمونه

فرض کنید با چند نفر از دوستان خود مغازه‌ای در نقطه‌ای از شهر به راه ‌انداخته‌اید، اما احتمال هجوم دزد و سرقت نیز زیاد است، شما چه می‌کنید. مسلم است که مغازه را به امان خدا رها نمی‌کنید و یا این‌طور نیست که هر شب بتوانید همه دوستان آن‌جا نگهبانی بدهید. یکی از راه‌حل‌های خوبی که به نظر می‌رسد این است که نگهبانی از مغازه، نوبتی شود و در اوقات دیگر بتوانید به کار خود رسیدگی کنید، کشور ما نیز همین وضعیت را دارد. همیشه باید نیروها جهت محافظت از کشور (دشمنان داخلی و خارجی) آماده باشند و افراد با مباحث دفاعی آشنایی داشته باشند تا در موقع لزوم از خود، ناموس، مال و مردم خود دفاع کنند.


به هیچ وجه نمی‌خواهیم مشکلات ازدواج را که بر سر راه جوانان است، نادیده بگیریم. مشکلاتی مثل: تهیه مسکن، شغل، تحصیل، خدمت سربازی، خرج‌های اضافی و سنت‌های غلط؛ اما همان‌گونه که گفتیم این مشکلات نیاز به همکاری همه‌جانبه جوانان، والدین و مسئولین نظام دارد. (البته مسئولین نظام در این زمینه (وام، راحت‌تر کردن مدت سربازی برای افراد متأهل و...) می‌تواند خیلی بهتر کار کند و اشکالاتی به برنامه‌های آن‌ها وارد است). [۲]    


اما در رابطه با این مشکل یعنی خدمت سربازی، نکاتی چند قابل توجه است که خود راه‌حلی برای ازدواج می‌باشد.

۴.۱ - نامزدی شرعی و قانونی

[۳] مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۸۸، ‌انتشارات پارسایان، چاپ بیستم.

دو نامزد در این دوران با هم نامه‌نگاری می‌کنند و تلفنی سخن می‌گویند و هنگام مرخصی‌های این دوران با یک‌دیگر دیدار می‌کنند؛ البته این‌جا نقش جوانان و والدین آن‌ها بسیار کارساز است. آن‌ها می‌توانند از مخارج زائد کم کنند، انتظارات و توقعات بی‌جا را حذف نمایند و رسومات و آداب دست‌و‌پاگیر عرفی را کنار بزنند، به آینده روحی و دینی فرزندشان بیش‌تر اهمیت دهند.

۴.۲ - سکونت در منزل والدین مرد یا زن

[۴] مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۸۸، ‌انتشارات پارسایان، چاپ بیستم.

گاهی زمینه طوری است که جوان می‌تواند ازدواج کند و همسر خود را در خانه خودشان یا پدر و مادرش بگذارد که تنها نباشد و مرد بتواند با خیال راحت خدمتش را تمام کند و هرگاه به مرخصی آمد، با هم باشند.


به هیچ وجه منکر شرایط و مشکلات موجود نیستم؛ ولی نکته مهم این است که بهترین راه حل در شرایط فعلی اولاً: تلاش در حفظ ایمان و توجه به عاقبت خوش عفت و پاک‌دامنی و جزای نیکوی دینوی و اخروی دوری از گناه و ثانیاً به دنبال این باشد که با توکل واقعی به خداوند متعال و توسل به اهل بیت (علیهم‌السلام) به دنبال یافتن همسری متدین و هم‌شأن خود باشید تا بتوانید با حداقل‌های موجود و با بی‌توجهی به آداب و رسوم غلط و توقعات بی‌جای دیگران، زندگی ساده ولی پر از محبت، عشق و معنویت را شروع کنید که قطعاً اگر این‌گونه بود، بنا و شروع بر پایه توکل به خدا، عشق و محبت، و ساده‌زیستی می‌باشد که این‌گونه زندگی‌ها موفقیت در آن بسیار بیش‌تر می‌باشد؛ چراکه تمام این موارد را با تفاهم و علاقه و امنیت شروع کرده‌اند.


۱. حسین مظاهری عوامل کنترل غرایز در زندگی انسان، مؤسسه نشر و تحقیقات ذکر.
۲. جوانان و انتخاب همسر علی‌اکبر مظاهری، پارسایان.
۳. انتخاب همسر، آیت الله امینی، ‌سازمان تبلیغات.


۱. نور/سوره۲۴، آیه۳۲.    
۲. مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۵۵، ‌انتشارات پارسایان، چاپ بیستم.
۳. مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۸۸، ‌انتشارات پارسایان، چاپ بیستم.
۴. مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۸۸، ‌انتشارات پارسایان، چاپ بیستم.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «علل تأخیر در ازدواج»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۷/۱۷.    



جعبه ابزار