• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علایم ظهور حضرت مهدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نشانه‌های ظهور، ظهور حضرت مهدی.

پرسش: آیا هویت سفیانی، یمانی، خراسانی، شعیب بن‌ صالح، زرقاوی، در روایات آمده است؟

پاسخ: از روایات شیعه بر می‌آید که علایم ظهور بر دو دسته علایم حتمی و علایم غیر حتمی تقسیم می‌شود؛ علایم حتمی که پیش از ظهور واقع می‌شوند و هیچ قید و شرطی ندارند عبارتند از: خروج سفیانی، خروج یمانی، صیحه آسمانی، قتل نفس زکیه، فرو رفتن لشکر سفیانی در بیابان و خروج دجّال. علایم غیر حتمی که مبتنی بر شرط یا شروطی هستند که اگر آنها تحقق یابند، این علایم محقق می‌شوند که اینها فراوان هستند.



در روایات ما ویژگی‌های زیادی درباره علائم ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) بیان نشده است و تنها اشاراتی به بعضی از مشخصات آن‌ها شده است که به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - خروج سفیانی

یکی از علامات ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) خروج سفیانی است. در روایات آمده است که سفیانی از اولاد عتبه بن ابی‌سفیان است و فرد پلیدی است.

۱.۱.۱ - بیان یک روایت

«روی حذلم بن بشیر قال قلت لعلی بن الحسین صف لی خروج المهدی و عرفنی دلائله و علاماته فقال یکون قبل خروجه خروج رجل یقال له عوف السلمی بارض الجزیرة و یکون ماواه تکریت و قتله بمسجد دمشق ثم یکون خروج شعیب بن صالح من سمرقند ثم یخرج السفیانی الملعون من الوادی الیابس و هو من ولد عتبة بن ابی سفیان فاذا ظهر السفیانی اختفی المهدی ثم یخرج بعد ذلک.»
وی که از معاندین است به قصد مقابله با حضرت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) برمی‌خیزد و در سرزمینی به نام "بیداء" (در یمن یا مابین مکه و مدینه) -به امر خدا - با لشکریانش به زمین فرو خواهند رفت.
[۴] رضوانی، علی‌اصغر، موعودشناسی، ص۵۲۴، نشر جمکران.


۱.۲ - ظهور یمانی

در رابطه با ظهور یمانی قبل از ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) روایات فروانی رسیده است.

۱.۲.۱ - حدیثی از امام صادق

اخبرنا محمد بن همام قال حدثنا جعفر بن محمد بن مالک الفزاری قال حدثنی عبدالله بن خالد التمیمی قال حدثنی بعض اصحابنا عن محمد بن ابی عمیر عن ابی ایوب الخزاز عن عمر بن حنظلة عن ابی عبدالله (علیه‌السلام) انه قال: «للقائم خمس علامات ظهور السفیانی و الیمانی و الصیحة من السماء و قتل النفس الزکیة و الخسف بالبیداء.»
امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «علامات ظهور قائم ما پنج چیز است: ظهور سفیانی و یمانی، صیحه آسمانی، کشته شدن نفس زکیه و فرو بردن سرزمین بیداء (گروهی از انسان‌ها).»

۱.۲.۲ - حدیثی دیگر

«سیف بن عمیرة عن بکر بن محمد عن ابی‌عبدالله (علیه‌السلام) قال: «خروج الثلاثة السفیانی و الخراسانی و الیمانی فی سنة واحدة فی شهر واحد فی یوم واحد و لیس فیها رایة اهدی من رایة الیمانی لانه یدعو الی الحق.»
امام صادق (علیه‌السلام) در ضمن یک حدیث طولانی می‌فرماید: «خروج سفیانی و یمانی و خراسانی در یک سال و یک ماه و یک روز واقع خواهد شد، با نظام و ترتیبی همچون نظام یک رشته که به بند کشیده شده، هر یک از پی دیگری...، در میان پرچم‌ها، راه‌نماتر از پرچم یمانی نیست، که آن پرچم هدایت است؛ زیرا دعوت به صاحب شما می‌کند، و هنگامی که یمانی خروج نماید، خرید و فروش سلاح، برای مردم و هر مسلمانی ممنوع است، و چون یمانی خروج کرد، به سوی او بشتاب، که همانا پرچم او پرچم هدایت است و هیچ مسلمانی را روا نباشد که با آن پرچم مقابله نماید؛ پس هر کس چنین کند، از اهل آتش خواهد بود؛ زیرا او به سوی حق و راه مستقیم فرا می‌خواند.»
بنابراین با توجه به روایات معصومان (علیهم‌السلام)، حرکت یمانی، سمبلی از یک قیام بر حق در مقابل انحراف و گمراهی موجود در دوران غیبت خواهد بود.

۱.۳ - خروج خراسانی

یکی از علائم ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف)، خروج پرچم‌های سیاه از سوی خراسان است.

۱.۳.۱ - حدیثی از امام علی

امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) فرمودند: «منتظر فرج باشید از سه چیز. گفته شد: یا امیرالمؤمنین! آن‌ها چیست؟ فرمود: ... و پرچم‌های سیاه از خراسان.»

۱.۳.۲ - حدیثی از امام باقر

امام محمدباقر (علیه‌السلام) در حدیثی فرموده است: «پرچم‌های سیاهی از خراسان بیرون آمده و در کوفه فرود می‌آیند، وقتی مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) ظاهر گردید، برای بیعت گرفتن به سوی آن می‌فرستد.»
این روایت دلالت دارد بر این‌که خروج پرچم‌های سیاه، نزدیک ظهور حضرت خواهد بود.
هم‌چنین نقل شده است که خراسانی از نسل امام حسین (علیه‌السلام) می‌باشد.
[۱۰] شهیدی، سید اسدالله، زمینه‌سازان انقلاب جهانی مهدی، ص۴۳۹-۴۴۵.


۱.۴ - خروج شعیب بن صالح

در روایات آمده است که شعیب بن صالح فردی است که از سمرقند خروج می‌کند:

۱.۴.۱ - حدیثی از امام رضا

محمد بن همام عن الفزاری عن علی بن عاصم عن البزنطی عن ابی‌الحسن الرضا (علیه‌السلام): «انه قال قبل هذا الامر السفیانی و الیمانی و المروانی و شعیب بن صالح فکیف یقول هذا هذا.» (بیان ‌ای کیف یقول هذا الذی خرج انی القائم یعنی محمد بن ابراهیم او غیره)

۱.۴.۲ - نقلی از مفضل بن عمر

وی فرد صالحی است که او و یارانش اشتیاق زیادی به جهاد در راه خدا دارند: ما یکون عند ظهوره (علیه‌السلام) بروایة المفضل بن عمر، در ضمن حدیثی طولانی: «لکانی انظر الیهم علی البراذین الشهب بایدیهم الحراب یتعاوون شوقا الی الحرب کما تتعاوی الذئاب امیرهم رجل من بنی تمیم یقال له شعیب بن صالح فیقبل الحسین (علیه‌السلام) فیهم وجهه کدائرة القمر یروع الناس جمالا فیبقی علی اثر الظلمة فیاخذ سیفه الصغیر و الکبیر و العظیم و الوضیع ثم...»

۱.۴.۳ - روایت سوم

«... اذا حان وقت خروجه اقتلع من غمده فناداه السیف اخرج یا ولی الله فلا یحل لک ان تقعد عن اعداء الله یخرج و جبرئیل عن یمینه و میکائیل عن یساره و شعیب بن صالح علی مقدمته ان الله انزل علی اثنتی عشرة صحیفة باثنی عشر خاتما اسم کل امام علی خاتمه و صفته فی صحیفته...»

۱.۴.۴ - روایت چهارم

در هنگام ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) در پیشاپیش سپاهیان و یاران آن حضرت حرکت می‌کند و از پیش‌آهنگان و فدائیان آن حضرت است:
«اذا حان وقت خروجه اقتلع من غمده فناداه السیف اخرج یا ولی الله فلا یحل لک ان تقعد عن اعداء الله فیخرج و جبرئیل عن یمینه و میکائیل عن شماله و شعیب بن صالح علی مقدمته ان شاء الله تعالی ان الله تعالی.» اما هیچ نامی از زرقاوی در روایات ما نیامده است؛ نه به عنوان یکی از علائم ظهور یا به هر عنوان دیگر.


نکته مهمی که در این‌جا باید مورد توجه و تذکر قرار گیرد، این است که با توجه به این‌که ویژگی‌ها و علامات این اشخاص به طور دقیق و کامل در روایات بیان نشده است، تطبیق این اسامی و عناوین بر افراد خارجی کار ساده‌ای نیست و نمی‌توان به مجرد این‌که فرد صالحی در یمن قیام کرد و اقداماتی در مبارزه با کفر و ظلم انجام داد، گفت این همان یمانی مورد نظر روایات است؛ همچنین خراسانی یا سفیانی یا شعیب بن صالح و ...
و آن‌چه افراد را به اشتباه می‌اندازد همین است که عده‌ای خیلی زود این اسامی و عناوین را بر اشخاص یا جریاناتی که پیرامونشان هستند، تطبیق می‌کنند و بعد از مدتی که خطایشان روشن می‌شود، سرخورده می‌شوند.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۸، ص۳۱۰، ح۴۸۳.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۲، ص۲۱۳، ح۶۵.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۲، ص۲۵۲، ح۱۴۲.    
۴. رضوانی، علی‌اصغر، موعودشناسی، ص۵۲۴، نشر جمکران.
۵. نعمانی، محمدابراهیم، الغیبة، ص۲۵۲، باب۱۴، انتشارات مکتب صدوق، تهران، ۱۳۹۷ه. ق.    
۶. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۳۷۵، نشر کنگره بزرگ داشت شیخ مفید، قم، ۱۴۱۳ه-ق، (۲جلد در یک مجلد).    
۷. نعمانی، محمدابراهیم، الغیبة، ص۲۵۶، باب۱۴، انتشارات مکتب صدوق، تهران، ۱۳۹۷ه. ق.    
۸. نعمانی، محمدابراهیم، الغیبة، ص۲۵۱، باب۱۴، انتشارات مکتب صدوق، تهران، ۱۳۹۷ه. ق.    
۹. طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۴۵۲، انتشارات مؤسسه معارف اسلامی، قم، ۱۴۱۱ه.ق (یک جلدی).    
۱۰. شهیدی، سید اسدالله، زمینه‌سازان انقلاب جهانی مهدی، ص۴۳۹-۴۴۵.
۱۱. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۲، ص۲۱۳، ح۶۵.    
۱۲. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۲، ص۲۳۳، ح۹۹.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۲، ص۳۵، باب ۲۸.    
۱۴. راوندی، قطب‌الدین، الخرائج و الجرائح، ج۳، ص۱۱۶۷، انتشارات مؤسسه امام مهدی عج، قم، ۳ جلدی، ۱۴۰۹ق.    
۱۵. راوندی، قطب‌الدین، الخرائج و الجرائح، ج۳، ص۱۱۶۷، انتشارات مؤسسه امام مهدی عج، قم، ۳ جلدی، ۱۴۰۹ق.    
۱۶. نباتی بیاضی، علی بن یونس، الصراط المستقیم، ج۲، ص۱۵۵، انتشارات کتاب‌خانه حیدری، نجف، ۱۳۸۴ ه.ق.    



سایت اسلام کوئست، برگرفته از مقاله "آیا هویت سفیانی، یمانی، خراسانی، شعیب ابن صالح، زرقاوی،در روایات آمده است؟"،تاریخ بازیابی ۱۴۰۰/۰۱/۰۸.    






جعبه ابزار