• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معذب شدن مسلمان در قضیه غدیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ذی المعارج، مسلمان، پیامبر، غدیر.

پرسش: چگونه امکان دارد مسلمانی در عصر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، در ماجرای غدیر به چنان عذابی دچار شود؟!



آیات نخستین سوره معارج:
«سَاَلَ سائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ• لِلْکَافِرِینَ لَیسَ لَهُ دَافِعٌ• مِنَ اللهِ ذِی الْمَعَارِجِ؛ تقاضا کننده‌ای، تقاضای عذابی کرد که واقع شد. این عذاب، ویژه کافران است و هیچ کس نمی‌تواند آن را دفع کند. از سوی خداوندِ ذی المعارج است (خداوندی که فرشتگانش بر آسمان‌ها صعود می‌کنند).»
یکی از رویدادهای مهمّی که پس از حادثه غدیر و معرّفی علی (علیه‌السّلام) به جانشینی پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) اتّفاق افتاد، نزول عذاب بر معترض بر این اقدام پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بود. این رویداد، گواه بر ولایت الهی امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) است.


نقل‌های تاریخی و حدیثی نشان می‌دهند که نعمان نه تنها گفتار پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را قبول نداشت، بلکه به خداوند نیز معترض بود که چرا چنین فرمانی در باره امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام) به پیامبر خویش (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) داده است. این حالت، بدترین و شدیدترین مرتبه از مراتب کفر و ارتداد است. به عبارتی، حارث در زمان نزول عذاب، مرتد بود، چون قول پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را نپذیرفته بود و در نبوّت ایشان، تردید کرده بود.


بعلاوه، طبق حدیثی از امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)، نعمان، یهودی بوده و اصلاً مسلمان نبوده است و یا منافقانه، اسلام را پذیرفته بود. چون وقتی این ماجرا را شنید، خشمگینانه نزد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آمد و اعتراض کرد که آن عذاب بر او نازل شد.


۱. معارج/سوره۷۰، آیه۱-۳.    
۲. قمی، شاذان بن جبرئیل، الفضائل، ص۸۴.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «معذب شدن مسلمان در قضیه غدیر» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۵/۳.    



جعبه ابزار