• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صورت باطنی گناهان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: استغفار، توبه، خواب، شبهه شناسی.

پرسش: چرا در عالم رویا صورت باطنی برخی افراد بصورت حیوان نشان داده شده حال آنکه بعد از این رویا و توبه از گناه به مقامات بلندی رسیده‌اند.

پاسخ: طبق آیات و روایات باطن بسیاری از مردم به شکل انسان نیست و برخی اعمال باطن را تغییر می‌دهد و به شکل حیوانات عوض می‌کند. از جمله شرابخواری ممکن است شکل باطن را به صورت سگ تغییر دهد.




اینکه در برخی منابع وجود دارد که افرادی بودند که در جوانی به گناه مشغول شدند اما بعدها نور خدا در قلوب آنها تجلی پیدا می‌کند و آنها مومن می‌شوند مثل رسول ترک که آزاد شده امام حسین (علیه‌السّلام) است.
(توضیح: مشهور است که قبل از توبه رسول ترک، فردی وی را در عالم رویا به صورت سگ نگهبان خیمه‌های امام حسین (علیه‌السّلام) دید که مانع از ورود بیگانگان به حریم خیمه‌های آن حضرت می‌شد. بازگو کردن این رویا باعث تحول روحی بزرگی در ایشان شد و بعد از توبه به مقامات معنوی بلندی دست یاقتند)
اما سوال این است که چرا امام حسین رسول را سگ در خانه خود قبول کرد منظورم چرا به صورت سگ او را قبول کرد مگر مقام شامخ انسان بالا نیست پس چرا امام ایشان را در عالم رویا که در میان بزرگان و حتی دوستان خود من مشهور است بصورت سگ در خانه خود قبول کرد البته بنده با دوستان رسول ترک ارتباط دارم و کتاب آزاد شده امام حسین را خواندم؟؟!


طبق آیات و روایات باطن بسیاری از مردم به شکل انسان نیست و برخی اعمال باطن را تغییر می‌دهد و به شکل حیوانات عوض می‌کند. از جمله شرابخواری ممکن است شکل باطن را به صورت سگ تغییر دهد. و در سؤال مطرح شده، امام حسین صورت ایشان را عوض نکرده بود بلکه عمل خود او باطنش را آن گونه کرده بود و حضرت همان صورت واقعی او را نشان داد. و اگر آن خواب در مورد ایشان دیده نمی‌شد توبه نمی‌کرد. حال آنکه بعد از توبه دیگر باطن ایشان انسان بود.


در قرآن کریم می‌خوانیم: «و اذا الوحوش حشرت؛ وقتی که وحوش محشور شوند.» مفسرین در مورد این آیه شریفه دو معنی بیان کرده‌اند اول اینکه وقتی حیوانات وحشی برای قصاص و شهادت دادن بر اعمال مردم محشور شوند دوم این که وقتی مردم در شکل حیوانات وحشی محشور شوند.
نیز قرآن می‌فرماید: «فَلَمَّا عَتَوْا عَنْ ما نُهُوا عَنْهُ قُلْنا لَهُمْ کُونُوا قِرَدَةً خاسِئِین» ‌ بنا براین آیه برخی از بنی اسرائیل از امر خدا مبنی بر نهی از صید ماهی در شنبه تمرد کردند لذا خدا آنها را به مبمون تبدیل کرد
طبق این آیه برخی اعمال باعث می‌شود انسان در ظاهر یا باطن از شکل انسانی خود خارج شده و تبدیل به حیوان شود.


روایات زیادی هم داریم که ثابت می‌کند باطن‌ها عوض می‌شود که در اینجا به چند روایت استناد می‌کنیم:

۴.۱ - روایت از ابو بصیر

ابو بصیر به حضرت باقر (علیه‌السّلام) عرض کرد چقدر حاجی زیاد است و صدای داد و فریاد همه جا را گرفته. حضرت فرمودند: داد و فریاد زیاد است ولی حاجی چقدر کم است. علاقه داری درستی سخن مرا با چشم خود ببینی.
در این موقع با دست روی دو چشمم کشید و دعائی خواند و فرمود اکنون نگاه کن به حاجی‌ها. ابو بصیر گوید: نگاه کردم دیدم بیشتر مردم بشکل بوزینه و خوک هستند و مؤمن چون ستاره درخشان در شب تار در میان آنها از دور دیده‌ می‌شود.

۴.۲ - روایت از امام باقر

عِدَّةٌ مِنْ اَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِیَادٍ عَنِ ابْنِ اَبِی نَجْرَانَ عَنْ مُثَنًّی الْحَنَّاطِ عَنْ کَامِلٍ التَّمَّارِ قَالَ سَمِعْتُ اَبَا جَعْفَرٍ یَقُولُ النَّاسُ کُلُّهُمْ بَهَائِمُ ثَلَاثاً اِلَّا قَلِیلًا مِنَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنُ غَرِیبٌ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ؛ امام باقر فرمودند: مردم همگی حیوانند مگر‌ اندکی از مومنین و مومن غریب است و سه مرتبه تکرار کردند. از این روایات معلوم می‌شود که باطن بسیاری از مردم حیوان است و شکل انسانی ندارد.

۴.۳ - روایت از پیغمبر

پیغمبر (صلّی اللَّه علیه و آله و سلم) فرمود: در امت من خسف و قذف ظاهر می‌شود، یعنی فرو رفتن به زمین و فرو ریختن بلا بر آنها از آسمان (مانند بمبارانها که در این زمان معمول شده). گفتند: یا رسول اللَّه چه زمان این بلاها ظاهر خواهد شد؟ فرمود: هنگامی‌که ظاهر شود استعمال آلات لهو و زن‌های خواننده و نوشیدن مسکرات. به خدا قسم مردمی‌ از امّت من بر سرکشی و طغیان و بازی، شب می‌کنند و صبح می‌کنند در حالی که به صورت میمون‌ها و خوک‌ها مسخ شده‌اند، برای اینکه چیزهای حرام را حلال می‌دانند و زنهای خواننده برای خود تهیّه می‌کنند و شراب می‌خورند و ربا می‌گیرند و لباس حریر می‌پوشند.
[۶] مواعظ امامان، ترجمه جلد هفدهم بحار، ص۲۴۸، بخش بیست و چهارم سفارشات حضرت صادق (علیه‌السّلام)، انتشارات اسلامیة.

و این روایت هم ثابت می‌کند که برخی اعمال خصوصا باطن را عوض می‌کند.
بنابراین تا اینجا روشن شد که طبق آیات و روایت باطن برخی از انسان‌ها در اثر گناهان به صورت حیوان تبدیل می‌شود.


اما اینکه چرا فرد مذکور در سوال به این شکل در عالم رویا نشان داده شده‌اند به این دلیل است که ایشان دائم الخمر بودند و همیشه شراب می‌خوردند و فقط در ایام محرم به احترام سید الشهداء ترک می‌کردند و شرابخواری دائمی‌ نیز باطن انسان را عوض می‌کند و این نتیجه عمل آدمی‌است.
بنابراین، امام حسین باطن او را عوض نکرده بلکه ایشان خود با اعمال خود این باطن را برای خود ساخته بود.
اما این که چرا حضرت از عیب او پرده برداشتند و باطن ایشان را به آن شکل نشان دادند با این که مقام ذاتی و شامخ انسان بسی بالاتر است، در جواب باید گفت: چون خواستند بگویند با این که به خاطر اعمالت این باطن را پیدا کردی ما حتی عمل مثل تو را هم ضایع نمی‌کنیم و حتی به چنین فردی که به آستان حضرت پناه آورده نمی‌گذاریم کسی اهانت کند و این بزرگی کرم آنها را ثابت می‌کند.


اینکه اگر این صحنه را نشان نمی‌دادند ایشان متحول نمی‌شدند.


اینکه حضرت می‌دانستند که آینده و گوهر وجود ایشان چیست و خواستند با این کار او را به راهی که باید در پیش گیرد بیندازند. و بعد از توبه هیچ سرزنشی نیست همچنان که پیامبر اسلام فرموند: التائب من الذنب کمن لا ذنب له؛ توبه کننده از گناه مثل کسی است که گناه ندارد.


اما این که در سؤال مطرح شده است که چرا ایشان را به صورت سگ قبول کرد؟ باید گفت ایشان به صورت سگ بود و حضرت او را قبول کرد البته سگ نگهبان حرم که باطن خود داری او از نوشیدن شراب در ایام محرم بود و دیگران را هم نهی می‌کرد لذا حرمت حریم محرم را نگه می‌داشت و همین‌اندازه وفاداری او را، حضرت نشان دادند اما بعد از توبه دیگر باطن او سگ نبود بلکه بهترین شکل انسانی را پیدا کرد و خداوند ما را هم با محبین واقعی آن حضرت محشور بفرماید.


۱. تکویر/سوره۸۱، آیه۴.    
۲. خجوانی، نعمت الله بن محمود، الفواتح الالهیة و المفاتح الغیبیة، ج۲، ص۴۸۷، دار رکابی للنشر، مصر، ۱۹۹۹م    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۶.    
۴. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۲۷، ص۳۰. موسسةالوفاء، بیروت، ۱۴۰۴.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۲، ص۲۴۲، باب فی قلة عدد المؤمنین.    
۶. مواعظ امامان، ترجمه جلد هفدهم بحار، ص۲۴۸، بخش بیست و چهارم سفارشات حضرت صادق (علیه‌السّلام)، انتشارات اسلامیة.
۷. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۶ ص۷۵. موسسة آل البیت، ۱۴۰۹.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «صورت باطنی گناهان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۳/۲۰.    



جعبه ابزار