• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صله‌ رحم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: نزدیکانی دارم که به احکام شرعی از نظر مالی پایبند نیستند و پول نزول هم با زندگی آنان مخلوط شده اگر صله رحم با آنان واجب باشد چه کار انجام دهیم تا تأثیر معنوی (منفی) اموال از بین برود آیامی شود شخصاً پول غذای مصرفی را بدهیم؟
پاسخ: در جواب این سئوال لازم است به نکات زیر توجه فرمائید:



۱. برفرض که یقین داشته باشید که اموالِ بعضی از نزدیکانتان مخلوط به رباست، لازمه اش تعیین به حرام بودن غذایی که در برابر شما می گذارند نیست
[۱] . رساله اجوبة الاستفتائات، سید علی خامنه ای، تهران: انتشارات بین المللی الهدی، ج ۱، ص ۲۸۱.
زیرا چه بسا مالی که از راه ربا بدست آمده را در امور دیگر زندگیشان مصرف کرده اند و این غذا را از مالِ حلال تهیه دیده اند. و تحقیق کردن از اینکه آیا این غذا از مالِ حلال تهیه شده و یا از مالِ حرام، بر شما واجب نیست.


۲. تا یقین به حرام بودن چیزی از اموال آنها (مثل غذایی که در برابر شما می گذارند) پیدا نکرده اید استفاده از برای شما اشکال ندارد
[۲] . رساله اجوبة الاستفتائات، سید علی خامنه ای، تهران: انتشارات بین المللی الهدی، ج ۱، ص ۲۸۱.
و بالطبع تأثیر منفی نیز نخواهد گذاشت.


۳. اگر یقین دارید خمسِ غذا پرداخت نشده، می توانید با اجازة حاکم شرع از آن غذا استفاده کرده و بعداً خُمسِ آن را بپردازید. امّا اگر بدانید که آن غذا از پولِ ربا تهیه شده، استفاده از آن جایز نیست و در صورت استفاده، باید به اشخاصی که از آنها ربا گرفته شده مراجعه کنید و پول غذای مصرفی را به آنها بدهید و اگر این اشخاص را نمی شناسید از طرف آنان صدقه بدهید.


۴. می توان با این نوع نزدیکان، به گونه ای صله رحم را انجام دهید که لازمه اش وقوع در گناه نباشد مثلاً زمان زیادی را در خانه آنها ننشینید تا اینکه آنها نیز از شما پذیرایی کنند و یا اینکه با تماس تلفنی احوال آنها را جویا شوید و یا در روزهایی که روزه هستید از آنها دیدن کنید.


۵. با اینکه صله ارحام در اسلام اهمیت ویژه ای دارد ولی جای گفتگو نیست که انجام هر فریضه ای مشروط به این است که مسائل مهمتر از آن از بین نرود، موضوع صله رحم نیز از این قانون مستثنا نیست هرگاه ارتباط و رفت و آمد با کسانی که در مسیر زندگی خود مقررات مذهبی را رعایت نمی کنند، سبب شود که آنان در وضع زندگی خود تجدیدنظر کنند و کم کم به اصول و موازین مذهبی پایبند شوند و یا لااقل این رفت و آمد اثر سوئی در روحیة خود انسان و وضع خانوادة او نگذارد، در این صورت رعایت پیوند خویشاوندی لازم است و باید این فریضة الهی را انجام داد. ولی اگر برعکس به جای این که انسان در روحیة آنها اثر بگذارد، معاشرت با آنان سبب شود که انسان تحت تأثیر افکار و روحیات فاسد و زندگی آلودة آنان قرار گیرد، در این صورت چون سعادت او در خطر است ناچار باید این فریضه را به خاطر یک امر مهم به طور موقّت ترک گوید.
[۳] . پاسخ به پرسشهای مذهبی، مکارم شیرازی و جعفر سبحانی، قم: مدرسة الامام علی بن ابیطالب، ص ۴۶۶.




۱. . رساله اجوبة الاستفتائات، سید علی خامنه ای، تهران: انتشارات بین المللی الهدی، ج ۱، ص ۲۸۱.
۲. . رساله اجوبة الاستفتائات، سید علی خامنه ای، تهران: انتشارات بین المللی الهدی، ج ۱، ص ۲۸۱.
۳. . پاسخ به پرسشهای مذهبی، مکارم شیرازی و جعفر سبحانی، قم: مدرسة الامام علی بن ابیطالب، ص ۴۶۶.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | صله رحم | مال حلال




جعبه ابزار