• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صفات پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صفات پیامبر.
پرسش: صفات پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ مطابق آیه «لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنِینَ رَؤُفٌ رَحِیمٌ» چیست؟
پاسخ:



«لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنِینَ رَؤُفٌ رَحِیمٌ»؛ به‌یقین، رسولی از خود شما بسویتان آمد که رنج‌های شما بر او سخت است و اصرار بر هدایت شما دارد و نسبت به مؤمنان ، رئوف و مهربان است!


در این آیه چندین ویژگی مهم برای پیامبر بزرگوار اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ بیان شده است که بار عاطفی فراوانی دارد. این آیه خطاب به همه مسلمانان است، و از چهار صفتِ احساس‌برانگیز پیامبر اسلام یاد می‌کند:

۲.۱ - ۱. بشر بودن پیامبر

این پیامبر از خود شماست؛ او از جنس فرشتگان نیست؛ بلکه از جنس خود شماست و مانند شما می‌خورد، می‌خوابد و زندگی می‌کند؛ او از خود شماست و بزرگ شده همین کوچه ‌ها و محله‌هایی است که شما در آن رفت‌و‌آمد دارید.

۲.۲ - ۲. هم‌دردی با مردم

آنچه شما را می‌آزارد بر او گران و دشوار است؛ یعنی هر سختی و گرفتاری که شما پیدا می‌کنید او آن را بر خود می‌گیرد و غم شما را غم خود می‌داند و از رنج‌های شما آزرده‌خاطر می ‌شود؛ زیرا که شما را از خود و خود را از شما می‌داند.

۲.۳ - ۳. حریص نسبت به هدایت مردم

یکی دیگر از ویژگی‌ها و صفات پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ این است که نسبت به هدایت مردم حرص و اهتمام شدید دارد:«حَرِیصٌ عَلَیْکُمْ». او به شما علاقه دارد و دلسوز شما است؛ او می‌خواهد شما به سعادت دنیا و آخرت برسید و هر چه خوبی است از آن شما باشد و خواهان موفقیت و کامروایی شماست.

۲.۴ - ۴. رأفت و مهربانی

صفت دیگرش رأفت و مهربانی اوست:«رَؤُفٌ رَحِیمٌ» پیامبر اسلام به مؤمنان ، سخت مهربان و رحیم است و مؤمنان را که به دین او گرویده‌اند، به‌شدت دوست دارد.
در مجموع، معنای آیه این است: هان ای مردم! پیامبری بر شما آمد که از اوصافش این است؛ از جنس خود شماست؛ از خسارت دیدن شما و از نابود‌شدنتان ناراحت می‌شود؛ در خیرخواهی و نجات شما چه مؤمن و چه غیر مؤمن حریص است؛ و این‌که او نسبت به مؤمنان به‌ویژه، رئوف و مهربان است.
[۳] جعفری، یعقوب، کوثر، ج ۴، ص ۶۰۴ ـ ۶۰۵، بی‌جا، بی‌تا.



۱. توبه (۹)، آیه ۱۲۸.    
۲. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌۹، ص ۴۱۱ ۴۱۲، دفتر انتشارات اسلامی، قم، ۱۴۱۷ ق.    
۳. جعفری، یعقوب، کوثر، ج ۴، ص ۶۰۴ ـ ۶۰۵، بی‌جا، بی‌تا.
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۸، ص ۲۰۷، دار الکتب الاسلامیة، تهران، ۱۳۷۴ ش.    



پایگاه اسلام کوئیست.    






جعبه ابزار