• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شیعه و امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف، علما، شیعه.
پرسش: اگر علمای شیعه می‌توانند با امام عصر ارتباط داشته باشند، پس چرا هنوز هم بسیاری از سؤالات و احادیث مبهم مانده‌اند؛ زیرا امام عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ می‌تواند آنها را حل کند؟
پاسخ: پاسخ را در قالب نکته‌های زیر بیان می‌کنیم:





۱.۱ - ۱. آگاهی حضرت حجت از احوالات شیعه

در اینکه حضرت حجت ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ از احوالات جامعه شیعه آگاهی دارد و در رسیدگی و سرپرستی شیعیان کوتاهی نمی‌کند تردیدی نیست؛ زیرا حضرت حجت می‌فرماید: «ما در رسیدگی و سرپرستی شما کوتاهی و اهمال نکرده‌ایم و یاد شما را از خاطر نبرده‌ایم، که اگر جز این بوده دشواری‌ها و مصیبت‌ها، بر شما فرود می‌آمد و دشمنان شما را ریشه‌کن می‌کردند.»
[۱] مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ابتدای کتاب.


۱.۲ - ۲. تعلیم برخی دعاها به‌وسیله حضرت

و نیز در اینکه حضرت، دعاها،
[۲] فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
[۳] مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
[۴] النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
زیارات، پرسش‌های علمی برخی علما،
[۵] فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
[۶] مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
[۷] النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
را تعلیم می‌دهد، شک نکنید و از جمله دعاها، زیارت آل یاسین، عظم البلاء و
[۸] فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
[۹] مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
[۱۰] النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
زیارت رجبیه است که هر‌یک، دارای مضامین بسیار بلندی‌اند، و حکایت سید‌رشتی و سفارش امام عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ بر خواندن نافله و عاشورا و جامعه بسیار شنیدنی است.
[۱۱] فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
[۱۲] مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
[۱۳] النجم الثاقب، ص ۶۰۲.


۱.۳ - ۳. قابل فهم بودن احادیث برای اهل فن

نوشته‌اید چرا هنوز بسیاری از سؤالات و احادیث مبهم مانده‌اند؟ باید توجه داشته باشیم هر‌چند ممکن است بسیاری از احادیث و سؤالات برای غیرمتخصصان آن علم مبهم و نامفهوم باشد، ولی برای اهل فن کاملاً‌ روشن و قابل فهم و بیان است و بر همین اساس نیازی به پرسیدن از امام عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ نمی‌باشد.

۱.۴ - ۴. مراجعه به فتوای مراجع در امور جزئی

نباید فراموش کنیم حضرت حجت ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ غایب است و نبایست در جزئیات فقه و حدیث و یا مسائل غیرضروری حکم و فتوا صادر فرماید و مراجع معظم تقلید در این راستا جواب‌گو می‌باشند، از طرفی اصولاً چنین دیدگاهی با فلسفه غیبت حضرت سازگاری ندارد؛ زیرا اگر آن حضرت در این مذکورات تدریس داشته باشد، پس غیبت کبرا به چه معناست؟

۱.۵ - ۵. اجرای دستورات امام به‌وسیله نماینده ایشان

گفتنی است در مواردی که ضرورتی در میان است و نیاز مبرم به پیام و الهام از طریق نماینده اوست، پیام و دستور امام اجرا می‌شود؛ به‌عنوان نمونه در همین انقلاب اسلامی،‌ در قضیه بهمن ماه ۵۷ که رژیم شاه حکومت نظامی برقرار می‌کند و مرحوم طالقانی به امام زنگ می‌زند که امروز ساعت ۴ را حکومت نظامی اعلام کرده‌اند حکم چیست؟ امام می‌فرمایند اگر با مردم تماس دارند بگویند بیشتر بیایند. مرحوم طالقانی گریه می‌کند و می‌گوید به امام بگویید آن رژیمی که ۱۷ شهریور را درست کرده است، اِبا ندارد از اینکه قتل عام دیگری را صورت دهد. امام خمینی(ره) می‌گوید: «این حکم مال من نیست» و اتفاقاً همان شب کلانتری ها فتح شد و انقلاب پیروز گشت».
[۱۴] تهاجم یا تفاوت فرهنگی، حسن بلخاری، ص ۱۲۶ ـ ۱۲۷.


۱.۶ - سخن امینی درباره نظارت همه‌جانبه امام

حضرت آیت‌الله امینی در شرح خطبه ۱۴۶ نهج‌البلاغه می‌نویسد: «حضرت ولی عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ در زمان غیبت نیز برای پیشرفت و عظمت اسلام و حل و فصل امور ضروری مسلمین تا سرحد قدرت کوشش می‌کند و سپس می‌فرمایند: «از ظاهر خطبه استفاده می‌شود که: امام عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ در نهایت خفا و پنهانی زندگی می‌کند،‌ لیکن با بصیرت و بینایی کامل در حل و فصل امور ضروری مردم و دفاع از حوزه مقدسه اسلام کوشش می‌نماید. از مشکلات مردم گره‌گشایی می‌کند از گرفتاران دادرسی می‌کند، اجتماعاتی را که به منظور برهم زدن اساس اسلام تأسیس شود، متفرق می‌سازد. تشکیلاتی را که زیان‌بخش تشخیص دهد، برهم می‌زند، مقدمات تأسیس اجتماعات ضروری و سودمند را فراهم می‌سازد، به برکت وجود مقدس امام عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ دسته‌ای از مردم برای دفاع از دین مجهز می‌شوند و در تصمیمات خود از معارف و علوم قرآن الهام می‌گیرند.
[۱۵] . دادگستر جهان، ابراهیم امینی، چ ۲۵، ۱۳۸۱ انتشارات شفق، چاپ قدس، ص ۱۵۸ ـ ۱۵۹.



۱. مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ابتدای کتاب.
۲. فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
۳. مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
۴. النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
۵. فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
۶. مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
۷. النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
۸. فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
۹. مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
۱۰. النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
۱۱. فصلنامه تخصصی انتظار مدیر و مسئول پور‌سید آقایی صاحب امتیاز: مرکز تخصصی مهدویت شماره ۵، مقاله پورسید آقایی به نقل از عنایات حضرت مهدی، ص ۵۷ ـ‌ ۷۴، همین ص ۱۵ ـ ۲۸.
۱۲. مکیال المکارم، آیت‌الله سیدمحمدنقی موسوی اصفهانی، ج اول، ترجمه سیدمهدی حائری، چاپ نگین، ۱۳۸۱، ج ۱، ص ۳۳۴.
۱۳. النجم الثاقب، ص ۶۰۲.
۱۴. تهاجم یا تفاوت فرهنگی، حسن بلخاری، ص ۱۲۶ ـ ۱۲۷.
۱۵. . دادگستر جهان، ابراهیم امینی، چ ۲۵، ۱۳۸۱ انتشارات شفق، چاپ قدس، ص ۱۵۸ ـ ۱۵۹.



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار