• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سرخ شدن آسمان کربلا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: روز عاشورا، کربلا، حجت الهی، گریه، شهادت، سرخ شدن آسمان.
پرسش: آیا درست است که می‌گویند در روز عاشورا آسمان کربلا سرخ‌رنگ می‌شود و از چاه‌های کربلا خون می‌جوشد یا خیر؟
پاسخ: وجود امام در روی زمین مایه آرامش تمام موجودات است؛ چون خداوند متعال انبیای الهی را به‌عنوان خلیفه خویش در روی زمین قرار داده است، و زمین هرگز خالی از حجت الهی نبوده است؛ چنان‌که در روایات معتبر از معصومین این حقیقت منعکس شده است «لولا الحجة لساخت الارض علی اهلها»
[۱] شیخ صدوق، اکمال‌الدین، تصحیح غفاری، چاپ سوم، قم، مدرسین، ۱۴۱۶ ج ۱، ص ۵ ـ ۱۰.




اگر حجت الهی و خلیفه الهی بر روی زمین نباشد، زمین اهلش را فرومی‌بلعد و دریاها طغیان می‌کنند و امنیت تکوینی هستی و توازن و تعادل به هم می‌خورد. وجود حجت الهی بر روی زمین یکی از ضروریات است و هرگاه حجت‌های الهی در غیبت باشند و برای مردم قابل شناسایی نباشند، زمین پر از جور و ظلم خواهد بود. و همه آرزوی منجی خواهند نمود؛ چنان‌که در شرف بعثت حضرت خاتم الانبیاء ظلم و جور تمام زمین را فراگرفته بود.
[۲] ر.ک: تاریخ پیامبر اسلام، آیتی.
[۳] فروغ ابدیت، آیت‌الله سبحانی، تاریخ ایران در عهد ساسانیان، ترجمه رشید یاسمی.
[۴] تاریخ روم، ویل دورانت.
[۵] تاریخ العرب الجاهلی، شوقی ضیف؛ چنان‌که اکنون ما در غیبت حضرت ولی‌عصر گرفتار انواع ظلم‌ها هستیم.

بنابراین تمام کائنات در استمرار بقای خود وابسته به حجت الهی هستند و در فقدان آن به تلاطم و آشوب دچار می‌شوند؛ چنان‌که در آیات قرآنی به این مطلب می‌توان رسید.


قرآن به‌صراحت می‌فرماید: «فما بکت علیهم السماءُ و الارضُ و ما کانو منظرین»؛آنهایی که در برابر فرامین الهی گردن ننهادند و طغیان نمودند، طومارشان پیچیده شد و از آنچه داشتند، از آن محروم شدند و میراث آنها به دیگران رسید و دست خالی دنیا را ترک کردند و آسمان و زمین نیز بر آنها نگریست و خداوند به آنها مهلت بقا در دنیا را پایان برد.


براساس این آیه کریمه معلوم می‌شود که آسمان و زمین برای بندگان مؤمن و اولیای خویش که در رأس آنها انبیا هستند ـ وقتی که از دنیا روند، گریه می‌کنند ـ از دیدگاه قرآن تمام موجودات اعم از جمادات و حیوانات دارای شعور هستند.شعور آنها فوق درک انسان‌های عادی است؛ چنان‌که برای پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ تمام موجودات عرض ادب و کرنش می‌نمودند و درباره امیرمؤمنان و سایر ائمه این امور به اثبات رسیده است.
[۸] ر.ک: شیخ حر عاملی، اثبات الهداة، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۳، ج ۱ و ۲ و ۳ و ۴.

ما سمعیم و بصیریم و هُشیم با شما نامحرمان ما خاموشیم
چون شما سوی جمادی می‌روید محرم جان جمادان چون شوید
از جمادی عالم جان‌ها روید غلغل اجزای عالم بشنوید
[۹] ر.ک: علامه محمدتقی جعفری، شرح مثنوی،‌ تفسیر دفتر سوم، بیت، ۱۰۱۸ در مثنوی چاپ ششم، تهران، انتشارات بهزاد، بی‌تا، ص ۳۸۱.

استن حنانه از هجر رسول ناله می‌زد همچو ارباب عقول
گفت: پیغمبر چه خواهی ای ستون؟ گفت: جانم از فراقت گشت خون
[۱۰] ر.ک: علامه محمدتقی جعفری، شرح مثنوی،‌ تفسیر دفتر سوم، بیت، ۱۰۱۸ در مثنوی چاپ ششم، تهران، انتشارات بهزاد، بی‌تا، ص ۹۷.

و امیرمؤمنان داستان اطاعت درخت از پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ را در نهج‌البلاغه به زیبایی نقل می‌کند که چگونه به‌سوی آن حضرت پر گشود.
[۱۱] ر.ک: نهج‌البلاغه، ترجمه دشتی، خ ۱۹۲.



در منابع معتبر حدیثی و تاریخی درباره شهادت امام حسین ـ علیه‌السلام ـ گزارش شده است که پس از شهادت آن حضرت آسمان‌ها و زمین گریست و تمام موجودات گریستند و در کربلا از سنگ‌ها ناله برخواست و خون چکید.

۴.۱ - روایتی از امام رضا

مرحوم مجلسی از امام رضا ـ علیه‌السلام ـ نقل می‌کند که هفت آسمان و زمین بر آن حضرت گریست.و جن و ملک در فراقش ناله سر دادند.

۴.۲ - فرمایش امیرمؤمنان

امیرمؤمنان ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید: حیوانات وحشی، ماهیان دریا، پرندگان آسمان و خورشید و ماه و ستارگان، زمین و آسمان و مؤمنین از جن و انسان‌ها و تمام ملائکه الهی... در رثای حسین گریه می‌کنند.

۴.۳ - فقدان حجت الهی

بنابراین در فقدان حجت الهی، آسمان و زمین عزادار می‌شود؛ در کامل الزیارات آمده است که در فقدان و کشته شدن تمام اولیای الهی چنین تب و تابی بر آسمان و زمین مستولی می‌شود.

۴.۴ - سرخ شدن آسمان و زمین

براساس روایات معتبر در سال ۶۱ هجری، ظهر عاشورا آسمان و زمین سرخ شد و چهل روز از گریه آسمان و زمین آرامش نداشت.

۴.۵ - گریه خاندان نبوت

پس از شهادت امام حسین ـ علیه‌السلام ـ امام زین‌العابدین ـ علیه‌السلام ـ که از نزدیک شاهد این جنایات بنی‌امیه بود، بسیار گریست و خاندان نبوت عزادار بودند. براساس وابستگی کامل موجودات به حجت الهی گریه و ناله آنها طبیعی است.


و در ایران همه ساله در روز عاشورا، شیعیان و دوستداران اهل‌بیت ـ علیهم‌السلام ـ گریان و اندوهناک هستند و امام عصر ـ عجل‌الله‌تعلی فرجه‌الشریف ـ نیز در این روزها کاملاً مهموم و مغموم است و در عزاداری جد بزرگوارش دلی مالامال از اندوه دارد؛ لذا هیچ به دور از امکان نیست که در این روز برای برخی از بزرگان ابراز همدردی از طرف آسمان و زمین، قابل احساس باشد؛ چون پیش‌تر گفته شد، زمین و آسمان و هرچه در آن است، به دستور الهی به حجت حق وابستگی کامل دارند؛ چنان‌که امام زمان ـ عجل‌الله‌تعلی فرجه‌الشریف ـ می‌فرمایند: «من مایه امنیت زمینیان هستم؛ همان‌طوری که ستارگان موجب امنیت آسمانیانند.»


امام زمان ـ عجل‌الله‌تعلی فرجه‌الشریف ـ می‌فرمایند:
پیشوایان (ائمه که درود خدا بر آنان باد) از خدا درخواست می‌کنند و خداوند در پاسخ اجابت آنها می‌فرمایند و آنها از خدا می‌خواهند و او روزی مردم را فراوان می‌کند؛ این به‌خاطر اجابت درخواست آنان و احترام و بزرگ‌داشت حق آنان است.
[۱۹] شیخ طوسی، کتاب الغیمه، ص ۱۷۸.



۱. شیخ صدوق، اکمال‌الدین، تصحیح غفاری، چاپ سوم، قم، مدرسین، ۱۴۱۶ ج ۱، ص ۵ ـ ۱۰.
۲. ر.ک: تاریخ پیامبر اسلام، آیتی.
۳. فروغ ابدیت، آیت‌الله سبحانی، تاریخ ایران در عهد ساسانیان، ترجمه رشید یاسمی.
۴. تاریخ روم، ویل دورانت.
۵. تاریخ العرب الجاهلی، شوقی ضیف؛ چنان‌که اکنون ما در غیبت حضرت ولی‌عصر گرفتار انواع ظلم‌ها هستیم.
۶. دخان(۴۴)، آیه ۲۹.    
۷. حشر(۵۹)، آیه ۱. «سبح لله ما فی السموات و ما فی الارض»    
۸. ر.ک: شیخ حر عاملی، اثبات الهداة، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۳، ج ۱ و ۲ و ۳ و ۴.
۹. ر.ک: علامه محمدتقی جعفری، شرح مثنوی،‌ تفسیر دفتر سوم، بیت، ۱۰۱۸ در مثنوی چاپ ششم، تهران، انتشارات بهزاد، بی‌تا، ص ۳۸۱.
۱۰. ر.ک: علامه محمدتقی جعفری، شرح مثنوی،‌ تفسیر دفتر سوم، بیت، ۱۰۱۸ در مثنوی چاپ ششم، تهران، انتشارات بهزاد، بی‌تا، ص ۹۷.
۱۱. ر.ک: نهج‌البلاغه، ترجمه دشتی، خ ۱۹۲.
۱۲. علامه مجلسی، بحارالانوار، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۹، ج ۴۵، ص ۲۰۱.    
۱۳. علامه مجلسی، بحارالانوار، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۹، ج ۴۵، ص ۲۰۱.    
۱۴. علامه مجلسی، بحارالانوار، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۹، ج ۴۵، ص ۲۲۰.    
۱۵. علامه مجلسی، بحارالانوار، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۹، ج ۴۵، ص ۲۰۲.    
۱۶. ابن قولویه القمی، کامل الزیارات، ص ۷۵.    
۱۷. ابن قولویه القمی، کامل الزیارات، ص ۲۱۱، حدیث ۲۲، و ۱۸ و ۳۸ ۴۵.    
۱۸. علامه مجلسی، بحارالانوار، چاپ دوم، تهران، اسلامیه، ۶۹، ج ۵۳، ص ۱۸۱.    
۱۹. شیخ طوسی، کتاب الغیمه، ص ۱۷۸.



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار