• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زندگی حضرت زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها، الگو، حجاب، عفاف، عبادت، تقوا، عصمت، دعا.
پرسش: چند داستان در مورد زندگی حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ بیان نموده و حدیثی را ذکر کنید.
پاسخ: حضرت فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ اسوه برترین انسان‌ها به‌عنوان حجة‌الله و وسیلة‌الله، بزرگ انسانی است که در عمر کوتاه خود، زیبنده و برازنده القابی چون: کوثر، لیلة القدر، ام‌ابیها، ام‌الأئمة النجباء، زهرا و فاطمه ـ علیها‌السلام ـ شد.



بر نسل امروز به‌ویژه جوانان شیعه ایرانی است تا با حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ و منش او بیشتر آشنا گشته و از سیره آن حضرت در زندگی خویش الگو بگیرند.
حال که شما پرسشگر عزیز در پی کسب معرفت از دریای کران ناپیدای علم و سیره فاطمی ـ سلام‌الله‌علیها ـ هستید و آن حضرت را در مسیر زندگیتان الگوی خویش ساخته‌اید، داستانی چند از زندگی آن حضرت که به خواسته خودتان مناسب با سن و موقعیت شما و هم سن و سالانتان باشد ذکر می‌کنیم.


۱. اصل پوشش ظاهر (حجاب) و دارا بودن صفت کمالی عفا ف برای زن مؤمنه یکی از وظایف دینی و انسانی به‌شمار می‌رود که زنان مسلمان جهت حفظ تقوا و کسب رضایت خدا و رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ و ابراز بندگی خدا از طرفی، و جهت حفظ امنیت اخلاقی اجتماع از سوی دیگر باید ملتزم به آن باشند.


یکی از پیام‌های صریح زندگی فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ اهمیت دادن آن بانوی گرامی به حجاب و پوشش در حد فوق‌العاده می‌باشد که در این مختصر به ذکر دو روایت کفایت می‌کنیم.

۳.۱ - روایتی از امام کاظم

۱. از امام کاظم ـ علیه‌السلام ـ روایت است که علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: نابینایی اجازه خواست و بر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ وارد شد؛ پس حضرت زهرا خود را از او پوشاند، رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ به وی فرمود: برای چه خود را از او می‌پوشانی، در‌حالی‌که تو را نمی‌بیند؟ فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ عرض کرد: اگر او مرا نمی‌بیند، همانا من او را می‌بینم و وی بوی مرا استشمام می‌کند. آنگاه رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ فرمودند: گواهی می‌دهم که بی‌شک تو پاره تن منی.
[۱] قزوینی، سید محمدکاظم، فاطمة الزهراء سلام‌الله‌علیها، از ولادت تا شهادت، ترجمه علی کرمی، انتشارات نشر مرتضی، چاپ چهارم، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۳۰.

از این روایت علاوه بر پوشاندن بدن، لزوم پوشش بوی عطر زنان هم از مردان نامحرم فهمیده می‌شود.

۳.۲ - فرمایش حضرت علی

۲. و نیز علی ـ علیه‌السلام ـ می‌فرمایند: خدمت رسول گرامی اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ بودیم، آن حضرت پرسید چه چیزی برای زنان نیکو و رواست؟ حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ فرمودند: «خیر للنساء أن لا یرین الرجال و لا یراهنّ الرجال.»
[۲] نیلی‌پور، مهدی، فرهنگ فاطمیه، اصفهان، انتشارات مرکز فرهنگی شهید مدرس، چاپ سوم، ۱۳۸۲ ش، ص ۲۵۰.

آنچه برای زنان نیکوست اینکه بدون ضرورت مردان نامحرم را نبینند و نامحرمان نیز او را ننگرند.


۲. حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ در عبادت و عصمت به حدی رسیده بود که در حدیث متفق میان شیعه و اهل‌سنت آمده است که پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ در رابطه با عصمت و عبادت آن حضرت فرمودند: «إن الله یغضب لغضبک فاطمة و یرضا لرضاک» ای فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ: خداوند با خشم تو خشم می‌کند و با رضای تو راضی می‌شود.

۴.۱ - فرمایش امام حسن

آن حضرت گاهی تا صبح مشغول عبادت می‌شد، حضرت امام حسن ـ علیه‌السلام ـ می‌فرمایند: شب جمعه‌ای دیدم که مادرم همواره در رکوع و سجود بود تا اینکه صبح شد و می‌شنیدم که برای مردان و زنان مؤمن دعا می‌کرد و نام می برد؛ ولی برای خود دعا نکرد. گفتم: ای مادر! چرا برای خویش دعا نمی‌کنی، همان‌گونه که برای دیگران دعا می‌کنی؟ فرمود: پسرم اول همسایه بعد خانه.
[۴] علامه مجلسی، تاریخ چهارده معصوم علیه‌السلام، چاپ نهم، انتشارات سرور، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۹۳.


این روایات علاوه بر اینکه تأکید بر شب‌زنده‌داری‌ها و عبادت‌های آن حضرت دارد، می‌رساند که حضرت زهرا نسبت به اطرافیان و همسایگان خویش بی‌تفاوت نبودند و همواره در حق بندگان خوب خدا خیرخواه و برای رفع حوائج آنان دعا می‌کردند.

۴.۲ - سخنان پیامبر درباره حضرت زهرا

پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ در مورد دخت گرامیش می‌فرمود: فاطمه حوریه‌ای انسانی است؛ هرگاه در محراب در مقابل خداوند خویش می‌ایستد، نور او برای ملائکه آسمان همچون نور ستاره‌ها برای اهل زمین می‌درخشد؛ خداوند عزوجل می‌فرماید: ای فرشتگان من بنگرید به بنده من فاطمه، سرور بندگانم، که در مقابل من ایستاده و بند‌بند بدن او از خوف من می‌لرزد و با خشوع قلب خود به عبادت من روی آورده است، شما را گواه می‌گیرم که شیعیان او را از آتش جهنم امان دادم.
[۵] قزوینی، سیدمحمدکاظم، فاطمة الزهراء از ولادت تا شهادت، ترجمه علی کرمی، انتشارات نشر مرتضی. چاپ چهارم، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۰۱.


۴.۳ - روایتی از بصری

حسن بصری با اینکه از طرفداران اهل‌بیت ـ علیهم‌السلام ـ نیست، می‌گوید: در این امت کسی عابدتر از فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ نبود؛ آن‌قدر به عبادت می‌ایستاد که قدم‌هایش وَرم می‌نمود.
[۶] قزوینی، سیدمحمدکاظم، فاطمة الزهراء از ولادت تا شهادت، ترجمه علی کرمی، انتشارات نشر مرتضی. چاپ چهارم، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۰۱.


۴.۴ - دعای حضرت زهرا در حق گنهکاران

حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ در لحظات آخر عمر خویش همچون ایام گذشته مشغول عبادت و رازونیاز با حضرت احدیت بود و شیعیان و پیروان اسلام و نیز در حق گنهکاران و خطاپیشه‌گان امت اسلامی دعا می‌کرد و طلب مغفرت برای آنان از بارگاه خداوند متعال داشت.

۴.۵ - روایتی از اسماء

اسماء همسر جعفر طیار نقل می‌کند که در لحظه‌های آخر عمر حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ متوجه آن بزرگ بانوی عالم بودم؛ ابتدا غسل کرد و لباس‌هایش را عوض نمود و در خانه مشغول راز‌و‌نیاز با خدا شد. جلو رفتم؛ فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ را دیدم که رو به قبله نشسته و دست‌ها را به‌سوی آسمان بلند کرده و چنین دعا می‌کند: «إلهی و سیدی أسئلک بالّذین اصطفبتهم و ببکاء ولدی فی مفارقتی أن تغفر لعصاة شیعتی و شیعة ذریتی؛ پروردگارا، بزرگوارا، به‌حق پیامبرانی که آنها را برگزیدی و به گریه‌های فرزندانم در فراق من، از تو می‌خواهم گناهکاران شیعیان من و شیعیان فرزندان مرا ببخشایی».
[۷] نیلی‌پور، مهدی، فرهنگ فاطمیه، اصفهان، انتشارات مرکز فرهنگی شهید مدرس، چاپ سوم، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۵.

و اینها خود بزرگ‌ترین درس از زندگی سرشار از ایمان آن حضرت می‌باشند که می‌توانند تحولی عمیق در دل‌های خفته و پژمرده از غفلت و نادانی انسان‌ها در تمامی قرون و بالاخص در عصر حاضر ایجاد کنند. امید است با پیروی از ائمه اطهار ـ علیهم‌السلام ـ بتوانیم زندگی پر از معنویت و ایمان برای خود و جامعه خود بسازیم. در پایان حدیثی از حضرت رسول اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ در رابطه با حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ ذکر می‌کنیم. ان‌شاءالله که بتوانیم در زمره محبان واقعی اهل‌بیت عصمت و طهارت ـ علیهم‌السلام ـ قرار گیریم.


قال رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله: من أحب فاطمه ابنتی فهو فی الجنة معی و من أبغضها فهو فی النار. یا سلمان، حبّ فاطمه ینفع مائة من المواطن...؛ رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ به سلمان فرمودند: ای سلمان! هرکس دخترم را دوست بدارد او با من در بهشت است و هرکس او را دشمن بدارد او در آتش است. ای سلمان، حب فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ در صد جایگاه سود می‌دهد، آسان‌ترین آن جایگاه‌ها مرگ و قبر و میزان و صراط و محاسبه است. هر‌کس از او، دخترم راضی باشد، من از او راضیم و هر‌کس من از او راضی باشم، خدا از او راضی باشد و هر‌که بر او خشم کند، من بر او خشم کنم و هرکس بر او خشم نمایم، خدا بر او خشم کند. ای سلمان! وای بر کسی که به او و شوهرش ستم کند. وای بر کسی که به ذریه او ستم کند.
[۸] نیلی‌پور، مهدی، فرهنگ فاطمیه، اصفهان، انتشارات مرکز فرهنگی شهید مدرس، چاپ سوم، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۳.



۱. قزوینی، سید محمدکاظم، فاطمة الزهراء سلام‌الله‌علیها، از ولادت تا شهادت، ترجمه علی کرمی، انتشارات نشر مرتضی، چاپ چهارم، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۳۰.
۲. نیلی‌پور، مهدی، فرهنگ فاطمیه، اصفهان، انتشارات مرکز فرهنگی شهید مدرس، چاپ سوم، ۱۳۸۲ ش، ص ۲۵۰.
۳. شیخ طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری با علام الهدی، مؤسسه آل‌البیت علیهم‌السلام، لإحیاء التراث، چاپ اول، ۱۴۱۷ ق، ج ۱، ص ۲۹۴.    
۴. علامه مجلسی، تاریخ چهارده معصوم علیه‌السلام، چاپ نهم، انتشارات سرور، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۹۳.
۵. قزوینی، سیدمحمدکاظم، فاطمة الزهراء از ولادت تا شهادت، ترجمه علی کرمی، انتشارات نشر مرتضی. چاپ چهارم، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۰۱.
۶. قزوینی، سیدمحمدکاظم، فاطمة الزهراء از ولادت تا شهادت، ترجمه علی کرمی، انتشارات نشر مرتضی. چاپ چهارم، ۱۳۸۲ ش، ص ۳۰۱.
۷. نیلی‌پور، مهدی، فرهنگ فاطمیه، اصفهان، انتشارات مرکز فرهنگی شهید مدرس، چاپ سوم، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۵.
۸. نیلی‌پور، مهدی، فرهنگ فاطمیه، اصفهان، انتشارات مرکز فرهنگی شهید مدرس، چاپ سوم، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۳.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : تاریخ معصومان | حضرت زهرا




جعبه ابزار