• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زمان و فصل وقوع عاشورا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شهادت، امام حسین علیه‌السلام، عاشورا.
پرسش: عاشورای سال ۶۱ هجری و شهادت امام حسین ـ علیه‌السلام ـ در چه موقعی از سال واقع شده؟ دقیقاً چه زمانی بوده و چه فصلی؟



بر طبق روشی که دکتر ابوالفضل نبئی بیان نموده‌اند (یعنی روش تبدیل سال هجری قمری به هجری شمسی)؛ وقتی دهم محرم سال ۶۱ هجری را به شمسی تبدیل کنیم، از حاصل تبدیل چنین بر‌می‌آید که در فصل پاییز یعنی ۲۱/۸/۵۱ امام به شهادت رسیده‌اند.
[۱] ابوالفضل نبئی، تقویم و تقویم‌نگاری، چاپ دوم، مشهد، چاپ و نشر آستان قدس، ۱۳۶۶، ص ۲۰۱.



اما آنچه را که آیت‌الله سبحانی و مکارم شیرازی محاسبه کرده‌اند، در اینجا می‌آوریم: «از تقویم‌ها معلوم می‌شود که روز عاشورای سال ۱۳۹۰ هجری قمری مطابق ۲۷ اسفند ۱۳۴۸ شمسی بوده است و می‌دانیم که واقعه جانسوز کربلا در سال ۶۱ هجری قمری بوده است، بنابراین می‌گوییم: ۱۳۲۹ ۶۱-۱۳۹۰


از طرفی مقدار یک سال شمسی به‌حسب عدد اعشاری ۲۴۲۲/۳۶۵ روز است و یک‌سال قمری به‌حسب عدد اعشاری ۳۶۷۰/۳۵۴ روز است، پس تفاوت ایام این دو ۸۷۵۲/۱۰ خواهد بود؛ بنابراین تفاوت ایام تمام این سال‌ها (۱۳۲۹ سال) چنین می‌شود:
۱۴۰۸/۱۴۴۵۳ ۱۳۲۹•۸۷۵۲/۱۰
یعنی در مدت ۱۳۲۹ سال مبدأ سال قمری به‌اندازه ۱۴۰۸/۱۴۴۵۳ روز نسبت به سال شمسی جلو می‌افتد که برای تطبیق آن دو باید به عقب برگردیم با این ترتیب: روز ۲۰۸+۳۹ سال ۲۴۲۲/۳۶۵: ۱۴۰۸/۱۴۴۵۳
بنابراین باید همین ۲۰۸ روز را بر عاشورای سال ۱۳۹۰ بیفزاییم تا منظور حاصل شود و چون ماه‌های شمسی بعد از اسفند تا شهریور مطابق تعدیل قانون همه ۳۱ روز است، پس ۲۲ روز + ۶ ماه ۳۱: ۲۰۸ و چون ۶ ماه و ۲۲ روز بر ۲۷ اسفند بیفزاییم، به بیستم مهر خواهیم رسید. بنابراین با تقریب جزئی می‌توان گفت که «عاشورای سال ۶۱ مطابق با بیستم مهرماه» بوده است.
[۲] جعفر سبحانی و ناصر مکارم شیرازی، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، چاپ اول، قم، حکمت ۱۳۵۳، ج ۲، ص ۱۵۵.



علاوه بر محاسبات نجومی از متن نامه‌ها نیز چنین استفاده می‌شود که واقعه عاشورا در اواخر تابستان و اوایل پاییز بوده است؛ نویسندگان نامه‌های دعوت به امام نوشته‌اند که «باغ‌ها سرسبز و میوه‌ها رسیده است...»


با توجه به اینکه دعوت کنندگان از کوفه بودند و عزیمت امام نیز به‌سوی کوفه (عراق فعلی) بوده است، فصل رسیدن میوه‌های این منطقه که خرما از جمله مهم‌ترین میوه‌های منطقه عراق است، در همین فصل است و برداشت آن آغاز می‌شود.


بنابراین وقوع حادثه عاشورا در فصل پاییز بوده و اختلاف جزئی بین دو روش وجود دارد که اول پاییز بوده یا وسط پاییز، و ترجیح با اول پاییز و بیستم مهرماه است.


رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ فرمود: «هر کس حسین را زیارت کند، پس از شهادتش بهشت بر او واجب است».


۱. ابوالفضل نبئی، تقویم و تقویم‌نگاری، چاپ دوم، مشهد، چاپ و نشر آستان قدس، ۱۳۶۶، ص ۲۰۱.
۲. جعفر سبحانی و ناصر مکارم شیرازی، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، چاپ اول، قم، حکمت ۱۳۵۳، ج ۲، ص ۱۵۵.
۳. شیخ مفید، الارشاد، چاپ اول، قم، آل‌البیت، ۱۴۱۳، ج ۲، ص ۳۸.    
۴. شیخ مفید، الارشاد، چاپ اول، قم، آل‌البیت، ۱۴۱۳، ج ۲، ص ۱۳۴.    



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار