• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

روش برخورد با بدحجابی نامادری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حجاب، نامادری، پوشش، زن‌بابا.

پرسش: یک پسر چه‌گونه باید به زن بابا تذکر دهد که حجاب خود را رعایت کن و اساساً روابط آن‌ها چه‌گونه باید باشد؟

پاسخ:




محیط خانواده، محیط پرورش است و پرورش فضایی سالم و پاک را می‌طلبد؛ البته توجه دارید که پرورش تنها به پرورش توانایی‌های ذهنی و جسمی محدود نمی‌شود؛ بلکه پرورش اجتماعی، اخلاقی و آداب معنویت نیز در محیط خانواده فراهم می‌گردد.
[۱] قائمی، علی، زمینه تربیت، ص۲۶۰-۲۷۳، انتشارات امیری، چاپ هفتم، ۱۳۷۰ ش.
روشن است که تکیه و عمل به معیارهای الزامی دینی و تکالیف شرعی، پرورش دینی و مذهبی را فراهم می‌سازد.


در این‌جا به چند توصیه عملی در چگونگی برخورد با نامادری اشاره می‌کنیم:

۲.۱ - تأکید روی جنبه‌های مثبت

قبل از هر چیز معتقد باشید که هر انسانی قابل اصلاح است و از راه مناسب می‌توان در او اثر مثبت گذاشت و این خود قدم اول و گام اصلی در تربیت است. بنابراین در این مسیر هرگز ناامید نشوید؛ بلکه مطمئن باشید که اگر براساس این اصل «از بین بردن بدی‌ها با خوبی‌ها و زدودن فساد با صلاح»
[۲] مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۵، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش.
درست عمل کنید، حتماً می‌توانید بر او تأثیر بگذارید؛ یعنی فقط بدی‌ها و عیب‌های بزرگ او را نبینید؛ بلکه ذره‌ای از خوبی‌های او را نیز ببینید و با یادآوری خوبی‌ها و تشویق، می‌توان کم‌کم او را اصلاح کرد.

۲.۲ - بیان فلسفه حجاب

با بیان فلسفه حجاب و نتایج دنیوی و اخروی، ایشان را نسبت به این موضوع متقاعد کنید. در مورد حجاب، همان‌گونه که می‌دانید، زمانی می‌توان با آرامش و اعتماد به نفس کافی احکام الهی را مراعات نمود که زیربنای عقیده فرد استوار باشد و با ادله کافی به این نتیجه رسیده باشید که تسلیم شدن در برابر احکام خداوند، صراط مستقیم هدایت و شاهراه رسیدن به کمال است. این مقوله جز با اتقان بخشیدن به مبانی فکری و سپس صفای دل و باطن میسور نخواهد شد. برای این‌که حرف شما تأثیر کند و بپذیرد که رعایت حجاب یک امر مطلوب و پسندیده است، چند نکته را به وی تذکر دهید:

۲.۲.۱ - تسلیم شدن در برابر خداوند

اولاً: روی این موضع تأکید کنید که ما در عقاید خویش برای وحی جایگاهی ویژه قائل هستیم. آن‌چه را که از طریق قرآن و اهل بیت (علیهم‌السلام) به ما رسیده، باید با کمال میل بپذیریم؛ زیرا می‌دانیم که خداوند جز به مصلحت بندگان خویش فرمان نمی‌راند.

۲.۲.۲ - فلسفه حجاب

ثانیاً: امروزه بسیاری از حکمت‌ها و فلسفه‌های حجاب روشن شده است؛ مثلاً ثابت شده که:

۲.۲.۲.۱ - فطری بودن حجاب

۱. پوشش امری غریزی و فطری برای بشر است. کاوش‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهد که از دیر زمان بشر در حد امکان نسبت به مسئله پوشش اهتمام ورزیده است و همه صاحبان ادیان نیز آن را سر لوحه عمل قرار داده‌اند.

۲.۲.۲.۲ - پوشاندن جاذبه‌های جنسی

۲. مستور بودن زیبایی‌ها و جذبه‌های جنسی زن و مرد آن‌ها را از معرض دید و طمع‌ورزی شهوت‌پرستان محافظت می‌کند و امنیت و بهداشت روانی و جسمی آنان را تأمین می‌نماید.

۲.۲.۲.۳ - عواقب برهنگی

۳. برهنگی راهبر به سوی بی‌بند‌و‌باری و لجام‌گسیختگی جنسی است که عواقب شوم و زیان‌باری دارد که گسترش فساد و ناهنجاری‌های اجتماعی، سست شدن پیمان مقدس خانواده، زیاد شدن فرزندان نامشروع، گسترش آمار طلاق و بالا گرفتن عقده‌های روحی در کودکان، از جمله برخی از آن عواقب است.

۲.۳ - محبت و مدارا

با محبت و مدارا و نرمی زیاد برخورد کنید؛ چون هم کانون خانواده بر پایه‌های مهر و محبت استوار است
[۳] مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۰۹، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش.
و هم هدف این است که ایشان را اصلاح و هدایت کنید تا متوجه اشتباهش بشود؛ بنابراین اگر در این راه خشونت و تندی به خرج دهید، ممکن است احساسات او را بشکنید و همان‌طور که می‌دانید انسان مثل شیشه است که به‌راحتی می‌شکند و به‌آسانی به حالت اولیه بر‌نمی‌گردد؛ بلکه اثر آن در نفس و روان باقی می‌ماند. شاعر می‌گوید:
[۴] مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۲، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش.

زخم‌های نیزه بهبود می‌یابد
اما زخم زبان را بهبودی نیست
بنابراین کار ارزشمند این است، خواسته‌های خود را طوری با محبت و مدارا و حتماً به صورت خواهش یا پیشنهاد مطرح نمایید که او خود به جایی برسد که با عشق و علاقه و آگاهی، حجاب را انتخاب کند.

۲.۴ - رعایت اصل تدریج

اصل تدریج را رعایت کنید.
انتظار تغییر سریع نداشته باشید. به هر حال شاید زن‌بابای شما مدتی طولانی در محیطی بوده که نسبت به این مسائل تقید نداشته‌اند؛ لذا رفتارش همانند آنان است؛ بنابراین تا حدودی طبیعی است که نتواند خود را کاملاً به آداب‌و‌رسوم خانواده شما وفق دهد. پس سعی کنید به ایشان فرصت بدهید و با صبر و حوصله و مدارای خودتان به او کمک کنید تا موفق به انجام خواسته‌های شرعی و درست شود؛ و الا ممکن است لجاجت کند و دیگر اصلاً برای شما ارزشی قائل نشود.

۲.۴.۱ - حدیثی از امام علی

امام علی (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «زیاده‌روی در ملامت، آتش لجاجت را برافروخته می‌کند».
[۵] مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۳، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش، به نقل از غررالحکم.


۲.۵ - تذکر غیر مستقیم

مشکل بسیاری از خانواده‌ها و مردم این است که می‌خواهند تمام چیزها را با بحث کردن و به رخ کشیدن، اصلاح یا برطرف نمایند. غافل از این‌که تذکر غیر مستقیم اثرگذارتر و گویاتر است و بدون این‌که نیاز به جدل و بحث باشد، طرف را تسلیم و قانع می‌کند.

۲.۶ - حدیثی دیگر

هم‌چنان‌که امام علی (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «از تکرار نکوهش بپرهیز؛ چون این کار طرف مقابل را نسبت به گناه گستاخ، و نکوهش را بی‌اثر می‌کند».
[۶] مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۳، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش، به نقل از غررالحکم.


۲.۷ - استفاده از اشخاص دیگر

برخی انسان‌ها طوری هستند که سخن حقی را از کوچک‌تر خود نمی‌پذیرند؛ ولی اگر همان سخن را از کسی دیگر که مورد قبولشان است بشنوند می‌پذیرند؛ بنابراین اگر فکر می‌کنید زن‌بابای شما از فرد خاصی حرف‌شنوی دارد، سعی کنید از او استفاده کنید.

۲.۸ - هدیه دادن

به مناسبتی به او کتاب درباره حجاب یا نوار سخن‌رانی درباره حجاب همراه با یک شیء دیگر مثل گل یا ... بدهید.


۱. حجاب‌شناسی، مهدی حسین‌زاده، نشر مرکز مدیریت حوزه علمیه قم.


۱. قائمی، علی، زمینه تربیت، ص۲۶۰-۲۷۳، انتشارات امیری، چاپ هفتم، ۱۳۷۰ ش.
۲. مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۵، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش.
۳. مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۰۹، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش.
۴. مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۲، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش.
۵. مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۳، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش، به نقل از غررالحکم.
۶. مدرسی، سید‌هادی، دوستی و دوستان، ص۳۱۳، حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ۱۳۸۴ ش، به نقل از غررالحکم.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «روش برخورد با بدحجابی نامادری»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۹/۰۵.    



جعبه ابزار