• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

روح در قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه : روح، روح القدس، روح الامین، قرآن
پرسش :منظور از روح در قرآن چیست؟
پاسخ :



«وَ یَسْئَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبىّ‌ِ وَ مَا أُوتِیتُم مِّنَ الْعِلْمِ إِلَّا قَلِیلا؛ و از تو درباره «روح» سؤال مى ‌كنند، بگو: «روح از فرمان پروردگار من است و جز اندكى از دانش ، به شما داده نشده است!»

۱.۱ - معنای لغوی روح

« روح" از نظر لغت در اصل به معنى" نفس " و " دویدن" است، بعضى تصریح كرده‌ اند كه روح و ریح (باد) هر دو از یك معنى مشتق شده است، و اگر روح انسان كه گوهر مستقل مجردى است به این نام نامیده شده به خاطر آنست كه از نظر تحرك و حیات آفرینى و ناپیدا بودن همچون نفس و باد است.»
« روح" به طورى كه در لغت معرفى شده به معناى مبدأ حیات است كه جاندار به وسیله آن قادر بر احساس و حركت ارادى مى ‌شود.»


این لغت در قرآن برای مصادیق بسیاری به کار برده شده است: ۱- نیرویی که به پیامبران و مومنین کمک می کرده ۲- فرشته ای خاص ۳- موجودی غیر فرشتگان و همراه آن ها ۴- قرآن و وحی آسمانی ۵- جوهره انسان ۶- سبب حیات در گیاهان و حیوانات
که در تمام این موارد اصل معنایی که در بالا ذکر شد، وجود دارد.

۲.۱ - روح به معنای وحی

البته در بعضی از مصادیق اختلاف نظر وجود دارد به عنوان نمونه بعضی روح را به معنای خود وحی نمی دانند و آیه ای که توسط سایر مفسرین مورد استناد در این مورد قرار گرفته را به فرشته نازل کننده وحی باز می گردانند در تفسیر نمونه مصادیق همراه با استناد به آیات این گونه بیان شده است:

۲.۲ - روح القدس

گاهى به معنى روح مقدسى است كه پیامبران را در انجام رسالتشان تقویت مى ‌كرده، مانند آیه ۲۵۳ بقره «وَ آتَیْنا عِیسَى ابْنَ مَرْیَمَ الْبَیِّناتِ وَ أَیَّدْناهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ؛ ما دلائل روشن در اختیار عیسی بن مریم قرار دادیم و او را با روح القدس تقویت نمودیم».

۲.۳ - نیروى معنوى الهى

گاه به نیروى معنوی الهى كه مؤمنان را تقویت مى‌كند اطلاق شده، مانند آیه ۲۲ مجادله «أُولئِكَ كَتَبَ فِی قُلُوبِهِمُ الْإِیمانَ وَ أَیَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ؛ آنها كسانى هستند كه خدا ایمان را در قلبشان نوشته و به روح الهی تاییدشان كرده است».

۲.۴ - روح الامین یا فرشته مخصوص وحى

زمانى به معنى" فرشته مخصوص وحى" آمده و با عنوان" امین " توصیف شده، مانند آیه ۱۹۳ سوره شعراء «نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِینُ عَلى‌ قَلْبِكَ لِتَكُونَ مِنَ الْمُنْذِرِینَ؛ این قرآن را روح الامین بر قلب تو نازل كرد تا از انذار كنندگان باشى».

۲.۵ - فرشته بزرگى از فرشتگان خاص خدا

و گاه به معنى فرشته بزرگى از فرشتگان خاص خدا یا مخلوقى برتر از فرشتگان آمده، مانند «تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِیها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ؛ در شب قدر فرشتگان، و روح، به فرمان پروردگارشان براى تقدیر امور نازل مى ‌شوند» و در آیه ۳۸ سوره نبأ نیز مى‌ خوانیم «یَوْمَ یَقُومُ الرُّوحُ وَ الْمَلائِكَةُ صَفًّا؛ در روز رستاخیز روح فرشتگان در یك صف قیام مى‌ كنند»،

۲.۶ - قرآن یا وحى آسمانى

و گاه به معنى قرآن یا وحى آسمانى آمده است مانند «وَ كَذلِكَ أَوْحَیْنا إِلَیْكَ رُوحاً مِنْ أَمْرِنا؛ این گونه وحى به سوى تو فرستادیم، روحى كه از فرمان ما است».

۲.۷ - روح انسانى

و بالآخره زمانى هم به معنى روح انسانى آمده است، چنان كه در آیات آفرینش آدم مى ‌خوانیم: «ثُمَّ سَوَّاهُ وَ نَفَخَ فِیهِ مِنْ رُوحِهِ؛ سپس آدم را نظام بخشید و از روح خود در آن دمید» و همچنین «فَإِذا سَوَّیْتُهُ وَ نَفَخْتُ فِیهِ مِنْ رُوحِی فَقَعُوا لَهُ ساجِدِینَ؛ هنگامى كه آفرینش آدم را نظام بخشیدم و از روحم در او دمیدم براى او سجده كنید»


هر کدام از این مصادیق در حقیقت روح شریک هستند که ماهیت آن از عالم امر است بنابراین در آن تدریج وجود ندارد. بر خلاف عالم خلق که همراه با تدریج است. و ما نیز اطلاع چندانی از ابعاد مختلف این حقیقت و آثار آن نداریم.
« بیان حقیقت روح، و اینكه روح از مقوله امر است، ... علم به روح كه خداوند به شما داده اندكى از بسیار است، زیرا روح موقعیتى در عالم وجود دارد و آثار و خواصى در این عالم بروز مى‌دهد كه بسیار بدیع و عجیب است، و شما از آن آثار بى ‌خبرید.»


۱. سوره اسراء، آیه ۸۵    
۲. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج ۲۱، ص۲۵۰    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، آیت الله طباطبایی، ج‌۱۳، ص ۲۷۰    
۴. سوره بقره، آیه ۲۵۳    
۵. سوره مجادله، آیه ۲۲    
۶. سوره شعرا، آیه ۱۹۳    
۷. سوره قدر، آیه۴    
۸. سوره نبأ، آیه ۳۸    
۹. سوره شوری، آیه ۵۲    
۱۰. سوره سجده، آیه ۹    
۱۱. سوره حجر، آیه ۲۹    
۱۲. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج ۲۱، ص۲۵۱    
۱۳. ترجمه تفسیر المیزان، آیت الله طباطبایی، ج‌۱۳، ص ۲۷۶    



سایت شهر سوال    



جعبه ابزار