• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رابطه دوستی و تلفنی میان دختر و پسر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: رابطه دوستی، رابطه تلفنی، دختر و پسر.

پرسش: اگر دختر و پسری یک‌دیگر را دوست داشته و قصد ازدواج هم داشته باشند، آیا شرعاً اجازه دارند که با تلفن با یک‌دیگر صحبت کرده یا به هم نامه دهند، مانند دو دوست. خانواده‌ها مطلع باشند؟

پاسخ:




ازدواج از مهم‌ترین حوادث زندگی انسان است که خوش‌بختی و سلامت آینده انسان در گرو این تصمیم‌گیری است. اگر انسان در این تصمیم‌گیری مهم شرایط لازم را داشته باشد و از عوامل دیگری مثل مشورت و... کمک بگیرد، حتماً به خوش‌بختی و شادی دست خواهد یافت.


از جمله شرایط مهم در ازدواج، شناخت صحیح و دقیق، بدون هیچ‌گونه تصمیم‌گیری سطحی و احساسی از طرف مقابل است. اگر انسان بدون تحقیقات لازم و فقط بر‌اساس احساس و دیگر تمایلات نفسانی اقدام به ازدواج و تشکیل پیوند زناشویی بکند، امید موفقیت او بسیار ضعیف و کم‌رنگ است.
ازدواج باید با دیدی باز و شناختی کامل از روحیات و اخلاق و سلیقه‌های یک‌دیگر صورت پذیرد و هرچه این شناخت عمیق‌تر باشد، در زندگی اتحاد و وحدت بیش‌تری جریان خواهد داشت. (اغلب ناسازگاری‌های پس از ازدواج و تلخی‌ها ریشه در عدم توجه به معیارهای انتخاب همسر و تناسب‌های بین زوجین دارد).


حال جای این سؤال است که چه‌گونه می‌توان به این شناخت رسید و اسلام حدود روابط بین دختر و پسر را چه می‌داند؟ اسلام صرف صحبت کردن لازم و ضروری زن و مرد در جریان زندگی و رسیدگی به کارهای روزمره زندگی را حرام ندانسته، هرچند که شرایط خاصی را برای آن تعیین کرده است که از جمله می‌توان به خالی بودن روابط از مسائل شهوانی و احساسی و عاطفی اشاره کرد.


ولی اگر این ارتباط قرار باشد به یک رابطه تبدیل شود، شرایطی را برای آن لازم دانسته است که از جمله این‌که باید میان افراد، تعهدی به‌صورت رسمی (هر چند این روابط موقت و برای زمان محدود باشد) ایجاد شود و لذا کسانی که می‌خواهند با هم رفاقت یا رابطه‌ای داشته باشند، باید تعهدی رسمی به صورت عقد دائم یا موقت میانشان وجود داشته باشد و تنها در این حالت، ارتباط دوستی و تماس تلفنی آن‌ها جایز و بدون اشکال است. عدم دقت در این تعهدات منجر به بدبینی‌های دو طرف والدین زوجین در آینده می‌شود و ممکن است باعث ناراحتی‌های دیگر شود.
اما برای جلوگیری از از‌هم‌گسیختگی روابط زناشویی، شناختی کامل و دقیق لازم است که با عقل و ارزیابی صحیح طرفین به دست آمده باشد. لذا باید سعی کنیم از دخالت‌های انحراف‌آفرین «حب و بغض» جلوگیری کنیم؛ زیرا وقتی به کسی علاقه وافری داشته باشیم، ضعف‌های او را نمی‌بینیم.

۴.۱ - حدیثی از امام علی

امام علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید: چشم عاشق از دیدن عیب‌های معشوق کور است و گوش او از شنیدن زشتی‌های او کر است.


بسیار روشن است که تنها با روابط تلفنی و... میان دختر و پسر شناخت کامل از خصوصیات اخلاقی و سلیقه‌های فردی حاصل نمی‌شود؛ چراکه جوانی، سن اوج کشش‌های جنسی و عاطفی است؛ به همین خاطر نظارت بزرگان و مشاوره از ازدواج می‌تواند شما را در انتخابی خوب کمک کند. اگرچه ممکن است جوانان عزیز در ابتدای امر با همان سرشت و طبیعت پاکشان روابطی را آغاز کنند، ولی تجربه نشان داده است که در پایان کار این روابط به مشکلات حاد و پیچیده‌ای تبدیل شده که باعث پشیمانی آن‌ها شده است؛ چراکه اگرچه ممکن است ریشه‌های تمایلات نفسانی و احساسی در ابتدای روابط مشخص نبوده و از چشم آن‌ها مخفی بوده است؛ ولی در امتداد مسیر این تمایلات بروز و ظهور پیدا کرده و مشکلاتی را به بار آورده است. حال اگر این روابط همراه با تمایلات و هیجان‌ها، به وسیله اهرم تعهد شرعی و قانونی همراه نبوده باشد، با کم‌تر ناراحتی و ناملایماتی این روابط از هم پاشیده شده و کانون‌های ابتدایی مهر و محبت به خانه‌های فساد و طلاق تبدیل خواهد شد.


لازم به ذکر است که در چنین روابطی قبل از این‌که شناختی از طرف مقابل حاصل شود، بذر محبت و دوستی و عاطفه شخص مقابل در دل انسان کاشته می‌شود و همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، این امر باعث عدم شناخت صحیح از طرف مقابل می‌شود.
و چون بعد از مدتی بسیاری از مشکلات و تفاوت‌های فردی و اجتماعی نمایان می‌گردد و از طرف دیگر، این روابط هم ضمانت اجرایی و قانونی ندارد و به سادگی از هم پاشیده شده و موجب بدنامی و محرومیت از ازدواج مناسب و در خور شأن طرفین خواهد شد.


هم‌چنین غوطه‌ور شدن در این نوع روابط، جوانانی را که باید در بهترین مقطع از سن خود، به دنبال آموختن علم و کسب تجربه‌های آینده خویش باشند، در اضطراب و هیجانات بی‌اساس نگه می‌دارد و با ایجاد فشارهای روحی و تشویق‌های درونی، آرامش را از آنان سلب می‌کند؛ هیچ‌گاه این جوانان طعم شیرین آرامش، شادی، رضایت و موفقیت را در زندگی خانوادگی نخواهند چشید. ازدواج‌هایی که بر این اساس چیده شده، بسیار متزلزل می‌باشد. کافی است سری به هفته‌نامه‌ها و مجلات خانوادگی بزنیم. صفحات مملّو از غم‌نامه‌هایی است که دخترها و پسرها درباره دوستی‌ها و ازدواج‌های ناکام خود نوشته‌اند.
بسیاری از ایشان وقتی شور و اشتیاق اولیه‌شان را برای زندگی شکسته خورده‌شان بیان می‌کنند، انسان هیچ‌گاه احتمال این روزها را نمی‌دهد که در دادگاه‌های طلاق و... حاضر شوند.
اسلام راه درست و متعادل را به انسان‌ها نشان داده است و به نیازهای طبیعی او توجه نموده است و راه‌حل‌های مناسبی را پیشنهاد کرده است.


شما خواهر گرامی!
پس از این‌که از خانواده خود و دیگر مشاورین امین و آگاه در رابطه با طرف مقابلتان به مشورت پرداخته و به نتیجه مثبت دست یافتید، از خانواده خودتان بخواهید که در جلسات معین و مشخصی که از طرفین شما هم حضور دارند، به تبادل افکار بپردازید و اگر هم‌دیگر را پسندیدید و شرایط هم‌دیگر را مناسب تشخیص دادید، در یک مناسبت معینی، اقدام به عقد رسمی بکنید و اگر امکاناتی باید فراهم شود که فعلاً موجود نیست، مراسم ازدواج رسمی را به تاریخ بعدی موکول کنید تا امکانات و شرایط جنبی فراهم شود.
مطالعه کتب ازدواج و مشاوره با والدین و مشاورین عالِم و آگاه و... را به شما توصیه می‌کنیم.


۱. مسائل ازدواج و حقوق خانواده، علی‌اکبر بابازاده، نشر بدر.
۲. ازدواج و انتخاب همسر، شمس‌الدین، شفق.
۳. مرزها در روابط پسران و دختران، دکتر علی قائمی، ناشر: سازمان ملی جوانان، تابستان ۱۳۸۱.
۴. جوان و نیروی چهارم زندگی، دکتر محمدرضا شرفی، نشر سروش، تهران.
۵. جوانان و روابط، ابوالقاسم مقیمی حاجی، نشر مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (مجموعه پرسش‌های جوانان در رابطه با روابط دختر و پسر، کتابی مفید و خواندنی)


۱. محمدی ری‌شهری، محمد، منتخب میزان الحکمه، ج ۲، ص ۴۱۷، ح ۳۲۲۷، دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۸۳ ش.    




سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «رابطه دوستی و تلفنی میان دختر و پسر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۰۸.    



جعبه ابزار