• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دنیازدگی انسان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ایمان، عوامل، آخرت، دنیازدگی، دلبستگی.

پرسش: چه عوامل باعث دنیازدگی انسان می‌شوند؟

پاسخ: نداشتن ایمان قوی، فراموشی هدف از آفرینش، فراموشی آخرت عدم انس، با معنویات و نچشیدن لذت عبادت وامل دلبستگی به دنیا هستند.




در دین اسلام ترک دنیا و لذت‌های حلال و مشروع آن، کار پسندیده‌ای نیست و رهبانیت از نظر اسلام ممنوع است. انسان باید در میان مردم باشد؛ با مردم زندگی کند؛ تشکیل خانواده دهد؛ از لذایذ حلال و مشروع بهره‌جویی کند و اگر در بعضی از متون اسلامی، حب دنیا مذمت شده است، منظور از آن دلبستگی به دنیا و دنیازدگی است و این که انسان دنیا و لذت‌های آن را هدف خود قرار دهد و از آخرت و معنویات غفلت کند و این خود گمراهی بزرگی است و انسان را به سوی آلودگی‌ها و دوری از خدا می‌کشاند.
در همین راستا چیزهای بسیاری می‌توانند از عوامل دلبستگی به دنیا و دنیازدگی باشند، چنانچه دنیازدگی هم خود عامل انحرافات فراوان است.

۱.۱ - نداشتن ایمان قوی

یکی از بهترین راه‌ها برای دلبسته نشدن به دنیا، ایمان قوی و راسخ به مبدا هستی است. کسی که مبدا و سرآغاز هستی را بشناسد و به او ایمان داشته باشد، به دنیا دل نمی‌بندد؛ زیرا تمام هستی و دنیا تحت قدرت او است و اگر او اراده کند ممکن نیست کسی بتواند خود را در بیرون از قدرت او قرار دهد.

۱.۲ - ندانستن هدف آفرینش

بر اساس آموزه‌های دینی، انسان برای این چند روز دنیا و عبث آفریده نشده است، بلکه خداوند حکیم انسان را برای رسیدن به تعالی و کمال خلق کرده است؛ بنابر این اگر کسی با هدف آفرینش آشنا باشد هرگز دلبستگی به لهو و لعب دنیا پیدا نمی‌کند.

۱.۳ - فراموشی آخرت

همان طور که جنین در شکم مادرش نمی‌تواند نعمت‌های دنیا را بفهمد، ما نیز هرگز نمی‌توانیم نعمت‌های آخرت را درک کنیم، قرآن و روایات تنها کاری که انجام داده‌اند این بوده است که به اندازه درکمان، تصویری اجمالی از آخرت را برای ما عرضه کنند. در این میان برخی به دنیای نقد چسبیده و به آن دلبستگی پیدا نموده‌اند، از این لحاظ جزو محرومان قرار گرفته‌اند و برخی نیز آخرت، قرب الهی و بهشت را باور کردند و سعادت مند شدند.
به عنوان نمونه همسر فرعون جوار رحمت پروردگارش را خواسته و قرب خدا را بر جلب رضایت فرعون ترجیح داده، با این که اطاعت او از فرعون می‌توانست همه لذات دنیایی را برایش در پی داشته باشد زیرا در دربار او آنچه از نعمت‌های مادی آن روز را که در دل آرزو می‌کرد یافت می‌شد، پس معلوم می‌شود همسر فرعون چشم از تمامی لذات زندگی دنیا پوشیده بود، آن هم نه به دلیل این که دستش به آنها نمی‌رسید، بلکه در عین این که همه آن لذات برایش فراهم بود، در عین حال از آنها چشم پوشید، و به کراماتی که نزد خدا است، و به قرب خدا دل بسته بود، و به غیب ایمان آورده، و در برابر ایمان خود استقامت ورزیده، تا از دنیا رفته است.
این قدمی که همسر فرعون در راه بندگی خدا برداشت، قدمی است که می‌تواند برای همه پویندگان این راه، الگو باشد، و به همین جهت خدای سبحان حال او و آرزوی او و عمل در طول زندگی او را در دعایی مختصر خلاصه کرد، دعایی که جز این معنا نمی‌دهد که او از تمامی سرگرمی‌های دنیا و هر چیزی که آدمی را از خدا بی خبر می‌کند قطع رابطه کرد، و به پروردگار خود پناهنده شد، و جز این آرزویی نداشت که به خدا نزدیک باشد، و در دار کرامت او منزل گزیند.
[۱] طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، مترجم، موسوی همدانی، سید محمد باقر، ج۱۹، ص۵۷۷ - ۵۷۸، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ش.

قرآن می‌فرماید: و خداوند برای مؤمنان، به همسر فرعون مثل زده است، در آن هنگام که گفت: «و ضرب الله مثلا للذین آمنوا امرات فرعون اذ قالت رب ابن لی عندک بیتا فی الجنة و نجنی من فرعون و عمله و نجنی من القوم الظالمین؛پروردگارا! خانه‌ای برای من نزد خودت در بهشت بساز، و مرا از فرعون و کار او نجات ده و مرا از گروه ستم‌گران رهایی بخش! »

۱.۴ - عدم انس با معنویات

برخی نخواسته و یا نتوانسته‌اند با معنویات انس بگیرند و رابطه برقرار کنند، به این دلیل دنیازده شده‌اند. کسانی که با خدا رابطه برقرار کرده‌اند هرگز حاضر نیستند یک لحظه از این ارتباط را با تمام دنیا عوض کنند؛ این افراد چنان از ترک نفسانیات لذت می‌برند که هرگز دنیاگرایان از خود آن نفسانیت لذت نخواهند برد.
امام حسین (علیه‌السّلام) در دعای عرفه به خداوند عرض می‌کند: «(الهی) ما ذا وجد من فقدک و ما الذی فقد من وجدک؛ خدایا هرکس تو را دارد پس چه چیزی ندارد و کسی که تو را ندارد چه چیزی دارد.»
یعنی خدایا هر کس تو را دارد همه چیز دارد و هر کس که تو را از دست دهد هیچ چیز ندارد.


۱. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، مترجم، موسوی همدانی، سید محمد باقر، ج۱۹، ص۵۷۷ - ۵۷۸، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ش.
۲. تحریم/سوره۶۶، آیه۱۱.    
۳. سید بن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج۱، ص۳۴۹، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «عوامل باعث دنیازدگی انسان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۲/۲۹.    



جعبه ابزار